Li Andersson vastaa UPM:n Jussi Pesoselle dieselveron korotuksesta – Paavo Arhinmäki otti hampaisiinsa Pesosen 7 miljoonan euron tulot

Kova polemiikki jatkuu UPM:n Kaipolan paperitehtaan sulkemisen ympärillä.

Vasemmistoliitto piti kesäkokoustaan Hyvinkäällä. Paavo Arhinmäki tarjosi torilla käsidesiä puheenjohtaja Li Anderssonille. He saapuivat Hyvinkäälle pyörillä Riihimäeltä.

27.8.2020 16:09

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ei niele Kaipolan tehtaan lakkauttamisesta kertoneen UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen avoimen kirjeen kritiikkiä ammattiyhdistys­liikkeelle ja Suomessa tehdyille veroratkaisuille.

Andersson korosti tilanteen olevan kauhistuttava isolle ihmisjoukolle Jämsän seudulla ja alleviivasi ratkaisun olevan erittäin kova alueen elinkeino­rakenteelle.

– On surullista, että vakavassa paikassa lähdetään rakentamaan tällaista vastakkainasettelua sen sijaan, että yhteistyössä niin hallitus kuin yritykset mietittäisiin, miten työntekijöille voidaan taata muutosturvaa yhtiön suunnalta.

Pesonen otti kirjoituksessaan esiin, että liikenteen dieselveroa korotetaan jokaisella hallituskaudella, mikä osuu juuri puun ja tavarankuljetukseen. Anderssonin mukaan dieselvero ei tehdasta sulkenut.

Taustalla on monia eri tekijöitä. Viimeisempänä korona on osaltaan vauhdittanut paperin kysynnän laskua.

– On älyllisesti epärehellistä sanoa, että tämän kuun alussa voimaan astunut polttoaineverotuksen indeksikorotus olisi tämän tehtaan Suomesta sulkenut, Andersson napautti.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (vas) komppasi vierestä puoleen kesäkokouksessa Hyvinkäällä.

– Dieselveron korotus on 6,5 senttiä litralta. Senkin jälkeen polttoaineen hinta on alempi kuin alkuvuodesta ja alempi kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten.

Kaksikossa herätti kummastusta Pesosen kritiikki neljä kertaa Ruotsia korkeammasta paperiteollisuuden sähköverosta.

– Sen tiedän, että tämän hallituksen on määrä päättää tulevassa budjetti­riihessä teollisuuden sähköveron merkittävästä laskusta.

Hallituksen on tarkoitus laskea sähköveroa asteittain EU:n asettamalle minimitasolle.

Andersson alleviivasi hallituksen lähtökohtana olleen koko ajan, että se tekee verotusjärjestelmään ilmaston kannalta viisaita rakenteellisia muutoksia teollisuuden toimintakyvystä huolehtien.

Arhinmäki katsoi teollisuudelle annetun kuluneina vuosina miljardiluokan helpotuksia muiden muassa yhteisöveroa alentamalla.

– Samaan aikaan UPM on kymmenen vuoden aikana yli kolminkertaistanut osingonjaon. Jos katsoo toimitusjohtaja Pesosen omia seitsemän miljoonan euron tuloja, niin jotain rajaa pitää olla siinä, mitä kehdataan vaatia, kun tavallisia työntekijöitä potkitaan pihalle, Arhimäki tylytti.

Pesosen sai vuonna 2019 muhkean palkankorotuksen. Yhteenlasketut palkat ja palkkiot nousivat edellisvuoden 6,4 miljoonasta yli 7 miljoonaan euroon.

– Ei tämä yhteiskunta voi pyöriä sillä tavalla, että UPM ja sen toimitusjohtaja saavat koko ajan vain korkeampia tuloja ilman, että mitään annetaan vastineeksi yhteiskunnalle niistä helpotuksista, joita nimenomaan teollisuuden pyynnöstä ja vaatimuksesta on tehty, Arhinmäki näki tilanteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?