Kommentti: Konsultti­toimistot imevät puolue- ja mediavaikuttajia – vihreät on tässä oma lukunsa

Media- ja konsulttitoimistot imevät media- ja poliitikkoväkeä. Kysymys alkaa kuulua, johdetaanko puolueitakin jo mediatoimistoista. Esimerkiksi vihreiden kaikki varapuheenjohtajat ovat töissä lobbarifirmoissa, ihmettelee politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Vihreiden varapuheenjohtaja Fatim Diarra työskentelee viestintätoimistossa, kuten muutkin vihreiden varapuheenjohtajat.

27.8.2020 16:30

Päivän mediauutinen on, että Ylen A-Studion Katri Makkonen, entinen presidentti Sauli Niinistön tiedotuspäällikkö, siirtyy konsulttitoimisto Milttonille. Siirtymä ei ole poikkeuksellinen. Mediasta moni on tehnyt saman tempun.

Mutta kyse ei ole pelkästä mediaväestä.

Kahdenkaan käden sormet eivät riitä laskemaan niitä politrukkeja, jotka ovat siirtyneet leveämmän leivän perässä muodikkaiden media- ja konsulttifirmojen palvelukseen.

Kaukaa ei ole haettu enää kysymys, ovatko helsinkiläiset mediatoimistot korvaamassa myös suomalaisen puoluelaitoksen.

Kokoomuksen politrukit ovat aina haistaneet isot rahat ja paremmat palkat. Heitä on viestintätoimistot pullollaan, mutta fiksuimmat kokoomuksen erityisavustajat ja ex-kansanedustajat ymmärsivät hypätä suoraan politiikasta terveysalan jättien palvelukseen. Siirtymisen järkevyyden voi nähdä verotiedoista.

Mutta vihreät ovat kuitenkin tässä suhteessa oma lukunsa.

Puheenjohtaja Maria Ohisalo on kansanedustaja ja hallituksen ministeri, mistä hän saa palkkansakin. Mutta kaikki kolme vihreiden puheenjohtajaa saavat palkkansa viestintä- ja konsulttitoimistoista.

Varapuheenjohtaja Riikka Karppinen toimii Milttonilla vastuullisuusasioiden parissa, mitä ne sitten mahtavat ollakaan.

Varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio on johtava asiantuntija ja vaikuttajaviestijä Ellun Kanoissa, tuossa kokoomuspoliitikko Kirsi Pihan luomuksessa, jota johtaa kokoomuksen entinen puoluesihteeri Taru Tujunen.

Julkisuudessa Helkaman polkupyörähankkeiden takia ollut varapuheenjohtaja Fatim Diarra on puolestaan yhteiskunnallisen viestinnän asiantuntija Pohjoisrannassa.

Vihreät on hallituspuolue.

Varapuheenjohtajat istuvat ministeriryhmien kokouksissa ja kuuluvat puolueen päättävään eliittiin. Tieto kulkee, ja tieto on kauppatavaraa.

Miltä kuulostaisi, jos Keskolla, Osuuspankkiryhmällä, Rinta-Joupin autoliikkeellä tai vaikka UPM:llä olisi oma edustajansa hallitusryhmien ytimessä.

Siitähän huuto nousisi.

Vaikuttajaviestinnän voittoa takovien firmojen edustus puoluejohdossa ei ole ongelma.

Vihreät lakkautti puoluelehtensä Vihreän Langan viime joulukuussa.

Vihreiden johto kertoi, että puolueen viesti menee paremmin perille muita teitä.

Sitä vihreät ei kertonut, että puolueen ytimen kautta menee myös viestintätoimistojen viesti suoraan maan hallitukseen. Ja propagandakin on taatusti hallinnassa.

Vihreät eivät ole ainoita, mutta se on ainoa puolue, jonka kaikki varapuheen­johtajat ovat lobbaritoimistojen palkkalistoilla.

Kysymys kuuluu, voidaanko puolueet lopettaa, kun kaiken maailman toimistot näyttävät hoitavan niiden tehtävät, aatteen ja julistuksen?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?