Sanna Marin piti linjapuheensa: Työajan lyhentäminen on syytä pitää tavoitteena - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sanna Marin piti linjapuheensa: Työajan lyhentäminen on syytä pitää tavoitteena

Pääministeri toivoi, että Sdp löytäisi ennen seuraavaa puoluekokousta konkreettisia keinoja työajan lyhentämiseksi.

24.8.2020 14:54

Pääministeri, puheenjohtaja Sanna Marin (sd) otti linjapuheessaan Sdp:n puoluekokouksessa kantaa työajan lyhentämiseen.

Marinin mukaan työajan lyhentäminen on syytä pitää tavoitteena.

Nostin vuosi sitten SDP:n 120-vuotisjuhlissa esille sosiaalidemokraattisen liikkeen hyvin perinteisen tavoitteen työajan lyhentämisestä. Se kohahdutti, koska keskustelu työelämän kysymysten osalta on viime vuosina ja vuosikymmeninä keskittynyt toisenlaisiin teemoihin.

– Tavoitetta lyhyemmästä työajasta ei silti pidä sivuuttaa, eikä se ole ristiriidassa tavoitteidemme kanssa korkeammasta työllisyysasteesta tai vahvasta julkisesta taloudesta, Marin totesi.

Sdp:n puoluekokouksessa Tampereella puolue otti kantaa aloitteeseen työajan lyhentämisestä. Sdp ei tukenut aloitetta aloittaa tällä vaalikaudella kokeilu 6 tunnin työpäivästä, ja puolue vain yhtyi aloitteen tavoitteeseen työajan lyhentämisestä.

Lue lisää: Sdp linjasi kantansa 6 tunnin työpäivästä – ”Ei sitä suoraan sanota”

Puheenjohtaja, pääministeri Marin otti silti linjapuheessaan positiivisen kannan lyhyempään työaikaan. Marinin mielestä lyhyempi työaika voi parantaa työn tuottavuutta.

–  Työn tuottavuuden kasvun mukanaan tuoman vaurauden on jakauduttava paitsi omistajille ja sijoittajille, myös tavallisille työntekijöille. Yksi tapa jakaa vaurautta reilulla tavalla on työolojen parantaminen ja tehtyjen työtuntien vähentäminen siten, ettei palkkataso heikkene.

– On myös eri kokeiluissa kertynyttä näyttöä siitä, että itsessään työajan lyhentäminen voi parantaa tuottavuutta. Kun lyhyempää työaikaa on kokeiltu joissakin yrityksissä, on tuottavuus parantunut niin, että esimerkiksi kuuden tunnin työstä on voitu maksaa ongelmitta seitsemän tai kahdeksan tunnin työtä vastaavaa palkkaa, Marin totesi.

Viime vuosina työaikaa on ennemmin pyritty lisäämään kuin vähentämään.

Marin esitti, että Sdp keksisi kolmen vuoden puoluekokouskauden aikana konkreettiset esitykset työajan lyhentämiseksi.

– Voidaan varmasti listata lukuisia syitä, miksi työajan lyhentäminen olisi haastavaa tai joidenkin mielestä mahdotonta. Haasteita varmasti on ratkottavaksi, mutta se ei tarkoita, etteikö rohkeita tavoitteita voida asettaa.

– Tulevalla puoluekokouskaudella meidän on luotava selkeä visio ja konkreettiset askelmerkit siitä, millä tavoin Suomi voisi edetä kohti lyhyempää työaikaa ja suomalaiset työntekijät kohti parempaa työelämää. Tähän työhön kutsun palkansaajaliikkeen mukaan, Marin sanoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?