Sdp linjasi kantansa 6 tunnin työpäivästä – ”Ei sitä suoraan sanota”

Sdp:n puoluekokous on käsitellyt aloitteen työajan lyhentämisestä.

Keskustelu kuuden tunnin työpäivästä nosti päätään noin vuosi sitten, kun Sdp:n silloinen varapuheenjohtaja ja liikenneministeri Sanna Marin esitti, että Sdp ajaisi työajan lyhentämistä kuuteen tuntiin.

24.8.2020 11:39

Sdp sai aikaan ympäripyöreän kannanoton 6 tunnin työpäivään ja työajan lyhentämiseen.

Puoluekokousaloitteen mukaan Sdp aloittaisi tällä vaalikaudella hallituksessa kokeilun 6 tunnin työpäivästä yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Aloitteen mukaan Sdp ottaisi myös pitkän linjan tavoitteekseen kuuden tunnin työpäivän ansiotasoa laskematta.

Pääministeripuolue Sdp ei odotusten mukaan aloitetta hyväksynyt, vaan puoluekokous yhtyi aloitteen tavoitteisiin.

Sdp ei siis vaadi työajan lyhentämistä, eikä tällä vaalikaudella vaadi kokeilua kuuden tunnin työpäivästä.

– Ei sitä suoraan sanota. Tavoitteena on työajan lyhentäminen, mutta ei sanota suoraan että se on kuusi tuntia. Asiallisesti ottaen sitä aloitetta ei kokonaisuutena hyväksytty, Tampereen puoluekokouksessa työllisyysvaliokunnan puheenjohtaja Mikkel Näkkälänjärvi sanoi IS:lle.

Työllisyysvaliokunnan puheenjohtaja Mikkel Näkkälänjärvi.

– Kokeilusta valiokunnan kannassa ei sanota mitään. Sanotaan, että puoluekokous yhtyy tavoitteeseen työajan. lyhentämisestä, Jos kokeilua olisi asetuttu kannattamaan, silloin kannanotossa olisi lukenut, että puoluekokous yhtyy tavoitteeseen työajan lyhentämisestä ja kokeilusta kuuden tunnin työpäivästä. Kun kannanottoa lukee, ei siinä esitetä kuuden tunnin työpäivän kokeilua, Näkkälänjärvi jatkoi.

Keskustelu kuuden tunnin työpäivästä nosti päätään noin vuosi sitten, kun Sdp:n silloinen varapuheenjohtaja ja liikenneministeri Sanna Marin esitti Sdp:n 120-vuotisjuhlassa, että Sdp ajaisi työajan lyhentämistä kuuteen tuntiin.

Nyt Marin on Sdp:n puheenjohtaja ja pääministeri.

Puoluehallitus käsittelee etukäteen kaikki aloitteet, ja puoluehallituksen kanta säilyi myös puoluekokouksessa Tampereella.

”Puoluekokous yhtyy aloitteen tavoitteeseen työajan lyhentämisestä/työelämän joustoista. Ihmisten ajatus työstä ja elämästä on jo muuttunut ja tulee muuttumaan. Työntekijöiden oikeuksia vaikuttaa omiin työaikoihin pitää lisätä ja lainsäädännöllä asetetaan reunaehdot turvallisuudelle. Työn- ja elämänlaadun pitää olla keskiössä laadittaessa lainsäädäntöä. Työn joustot ja työajan lyhentäminen pidentävät työuria ja vapauttavat resursseja esimerkiksi vapaaehtoistyöhön. Erilaisten joustojen mahdollisuuksia pitää tutkia ja selvittää laajasti”, kuului Sdp:n puoluekokouspäätös työajan lyhentämisestä ja kokeilusta kuuden tunnin työpäivästä .

Puoluekokous hyväksyi sanasta sanaan puoluehallituksen päätösesityksen.

– Eli ei myöskään vastusteta sitä, vaan tavoitteena on työajan lyhentäminen. Ja tavoitellaanko lyhentämistä 7 tunnin vai 6 tunnin työpäivään, se on puoluejohdon arvioitavissa, mitä se tarkoittaa. Täällä ei haluttu sitä naulata. Tavoitellaan lyhennystä, Sdp tavoittelee työajan lyhennystä, Näkkälänjärvi summasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?