Työministeri Haatainen: ”Budjettiriihen yhteydessä me tulemme etsimään ne 30 000 varmennettua lisätyöllistä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Työministeri Haatainen: ”Budjettiriihen yhteydessä me tulemme etsimään ne 30 000 varmennettua lisätyöllistä”

Jos hallitus ei saa kasaan kuukaudessa työllisyystavoitettaan, työministerin mukaan näkymä lisätyöpaikoista riittää.

18.8.2020 17:38

Saako hallitus kasaan syksyn budjettiriiheen mennessä ne 30 000 päätösperusteista työpaikkaa?

Työministeri Tuula Haatainen (sd) yllätti Sdp:n eduskuntaryhmän kokouksessa kertomalla, että tavoite 30 000 lisätyöllisestä on kasassa ensi kuun puolivälin budjettiriihessä.

– Selvää on, että budjettiriihen yhteydessä me tulemme etsimään ne 30 000 varmennettua lisätyöllistä, Haatainen sanoi.

Pääministeri Sanna Marin (sd) on sanonut, että budjettiriihessä kaikesta ei pidä päättää, vaan 30 000 lisätyöllistä on kasassa myöhemmin syksyn aikana.

Hallituksen apuna työllisten etsimisessä on ollut seitsemän työryhmää, jotka ovat toimineet yli vuoden. Kolmikantaiset työryhmät ovat vielä kaukana 30 000 lisätyöllisen tavoitteesta.

Kun IS kysyi Haataiselta, että onko hallituksella neljän viikon kuluttua budjettiriihessä kasassa 30 000 lisätyöllisen työllisyyspaketti, työministeri ei tätä pakettia enää riiheen luvannut.

– Nämä 30 000 lisätyöpaikan päätökset tullaan tekemään. Me tietenkin pyrimme saamaan tästä riihessä kasaan mahdollisimman suuren osan. Jos tätä 30 000 vielä budjettiriihessä tule, niistä pitää löytyä ainakin näkymä, Haatainen vastasi IS:lle.

Sdp ja vasemmistoliitto ovat ammattiliittojen ohella vastustaneet esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista tai eläkeputken poistoa osana hallituksen työllisyyspakettia.

Valtiovarainministeriön virkamiehet esittelivät perjantaina omia keinojaan 60 000 työpaikan löytämiseksi. Lisätyöllisistä 30 000 saisi tukkimalla aikaisemmat eläköitymiset ja 25 000 lisätyöllistä löytyisi esimerkiksi aktiiviseen työnhakuun ja työllisyyspalveluihin satsaamalla sekä ansiosidonnaista työttömyysturvaa rukkaamalla.

– Se ei ole pohjaesitys, mutta käymme ne kaikki läpi, Haatainen sanoi.

Sdp on hellinnyt työllistämisessä pehmeitä keinoja, kuten palkkatukea, kuntakokeilua ja yksilöllisiä palveluja työnhakuun.

Hallitus on ohjelmansa mukaan tarkastelemassa myös karensseja ja työttömyysetuuksia.

– Se, että työttömän tueksi on palveluja ja yhtä lailla tulemme käymään läpi myös nämä karenssit, ja hallitusohjelman mukaan niitä tullaan kohtuullistamaan, Haatainen sanoi,

Työministeri Haatainen nosti esille kaksi uutta asiaa työllisyyden edistämiseksi.

Haataisen mukaan nuorisotyöttömyys on koronakriisin aikana kaksinkertaistunut, ja työministeri heitti ilmoille ajatuksensa nuorten työllistymispalkkiosta.

– Yksi vaihtoehto, jota tälle hetkellä pohdimme on työllistymispalkkio työkokemusta vailla olevan tai vastavalmistuneen nuoren työllistämisen yhteydessä. Työmahdollisuuksia pitää nuorille luoda. Vetoan myös työnantajiin, Haatainen sanoi.

Työministeri Haatainen myös kertoi, että hallitus on kaavaillut ottavansa oppia Ruotsista vaikeasti työllistyvien auttamiseksi. Ruotsissa Samhall-yhtiö on työllistänyt kymmeniä tuhansia vaikeasti työllistyviä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?