Näin hallitus­puolueiden kannat VM:n ehdottamiin työllisyystoimiin eroavat toisistaan – Kulmuni kiitteli, Andersson pettyi... - Politiikka - Ilta-Sanomat

Näin hallitus­puolueiden kannat VM:n ehdottamiin työllisyystoimiin eroavat toisistaan – Kulmuni kiitteli, Andersson pettyi...

Valtiovarainministeriön esitykset työllisyystoimien parantamiseen jakoivat hallituspuolueita.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja sosialidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd).­

14.8. 23:08

Valtiovarainministeriö julkaisi tänään oman ehdotuksensa työllisyystoimista.

Ministeriö esitti iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa ehdotuspaketin, joka keskittyi kolmeen kokonaisuuteen: ikääntyneiden työllisyyteen, palvelurakenteeseen ja työttömyysetuuksiin sekä opintoetuuksiin.

Mikäli hallituksen työllisyystoimet keskittyisivät näihin kokonaisuuksiin, työllisyys kasvaisi ministeriön mukaan noin 60 000 henkilöllä.

SDP:n Lindtman: ”Työttömyysturvan leikkauksien hyötyä vaikea nähdä”

Sosialidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman julkaisi illansuussa asiasta blogikirjoituksen.

Hänen mukaansa työllisyyttä parannetaan parhaiten ”kannustavuutta lisäämällä, koulutukseen ja osaamiseen satsaamalla sekä työllisyyspalveluita parantamalla.”

Lindtman mainitsee kirjoituksessaan muun muassa päivähoitomaksujen alennuksia erityisesti kasvukeskuksiin. Siten työn vastaanottaminen olisi helpompaa.

VM:n muistiossa Lindtmanin mukaan positiivista on esimerkiksi huomio, että jatkossa tulisi panostaa yhä enemmän henkilökohtaisiin työvoimapalveluihin ja siirtää työllistämisvastuuta kuntiin, lähelle ihmisiä.

Lindtman kirjoittaa, että työttömyysturva on osoittautunut nykytilanteessa monelle välttämättömäksi tueksi.

– On vaikea nähdä, että etenkään nykyisessä suhdannetilanteessa työttömyysturvaan kohdistuvilla leikkauksilla olisi saatavissa suurtakaan työllisyyshyötyä, hän kirjoittaa.

Lindtman ottaa kantaa myös ikääntyneiden työllistämiseen liittyviin kysymyksiin.

– Monilla ahkerilla ja osaavilla ikääntyneillä työntekijöillä olisi valtavasti annettavaa työmarkkinoilla, hän painottaa.

Keskustan Kulmuni: ”Kaikki toimet eivät ole helppoja”

Hallituspuolue keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni otti niin ikään tuoreeltaan kantaa ministeriön muistioon.

Hänen mukaansa virkamiesesitys on tervetullut. Samalla hän korostaa, että monet toimista vaikuttavat vasta vuosien kuluttua. Katse onkin hänen mukaansa asetettava pidemmälle tulevaisuuteen.

Kulmuni kiitteli valtiovarainministeriön esitysten mittakaavaa ja kokoluokkaa. Keskusta on hänen mukaansa valmis etenemään päätöksentekoon pidemmälle ajalle työllisyyttä nostavasta kokonaisuudesta.

– Kaikki toimet eivät ole helppoja, mutta tasapainoinen taloutta vahvistava kokonaisuus on löydettävissä. Yksittäisistä esityksistä on varmasti tarpeen neuvotella, mutta en lähde tässä tilanteessa ampumaan mitään tointa alas. Toivon tätä myös muilta.

Vasemmiston Andersson pettyi muistioon

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi ministeriön ehdotuksia Twitterissä.

Andersson kirjoitti olevansa pettynyt siihen, miten heikosti esityksissä näkyi ymmärrys osaamisen ja koulutustason vahvasta yhteydestä työllistymiseen.

– Myös työelämässä oleville aikuisille tarvitaan enemmän mahdollisuuksia päivittää omaa osaamistaan, ei vähemmän, hän jatkoi.

Andersson puolusti myös aikuiskoulutustukea, joka on hänen mukaansa tärkeä tuki jo työelämässä oleville. Hän kirjoitti pitävänsä ensiarvoisen tärkeänä osaamisen päivittämistä ja koulutusta työllisyyden parantamiskeinoina.

Hallituspuolueista Vihreät ja RKP eivät julkaisseet tänään kannanottoaan ministeriön muistiosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?