Kommentti: Vanhanen pelastaakin Sanna Marinin hallitusta eikä Suomen taloutta – onko ministeri sittenkin ”lammas lampaan vaatteissa”? - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Vanhanen pelastaakin Sanna Marinin hallitusta eikä Suomen taloutta – onko ministeri sittenkin ”lammas lampaan vaatteissa”?

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk) budjettilinjauksia on odotettu kuin kuuta taivaalta. Turhaan. Ministerin itsesuojeluvaisto näyttää toimivan, kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Timo Paunonen.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) poistumassa Säätytalolta hallituksen iltakoulusta keskiviikkona.­

14.8. 7:00

Jopa kokoomus hehkutti oppositiossa, että Katri Kulmunin valtiovarainministerinä korvannut Vanhanen on Suomen talouden takuumies. Hirvittävän velkaantumisen vastapainoksi Vanhanen ajaa budjettiin tarvittavat työllistämistoimet ja aloittaa julkisen talouden sopeuttamisen, jotta velat saadaan maksettua.

Näin luultiin.

Luulo ei ole tiedon väärti.

Vanhasen esiintymiset kesällä sekä viime päivinä Säätytalolla ja mediassa eivät anna viitteitä siitä, että meillä olisi jonkinlainen Elvytys-Matin ja Leikkuri-Matin sekoitus rahaministerinä. Eikä ministeriön tuore budjettiesitys tuo ministerin linjauksiin selvyyttä ja syvyyttä.

Poliittiset paineet ovat liian suuret. Varovaisesta Vanhasesta tulee mieleen legendaarisen brittipoliitikon Winston Churchillin kuuluisa luonnehdinta poliittisen kilpailijansa päättämättömyydestä: lammas lampaan vaatteissa.

Vielä kesäkuussa Vanhanen korosti sopeutustoimien tarpeellisuutta.

Nyt niistä ei ole juuri kuultu pihaustakaan.

Vanhanen on toki puun ja kuoren välissä.

Hän tietää kokeneena poliitikkona, että velkaantuminen vaatii vastapainoksi suunnitelman julkisen talouden leikkauksista tai veronkorotuksista ja – mikä pahinta – hallitusohjelman rukkaamisen. Vanhanen itsesuojeluvaisto on kunnossa. Hän jättää suosiolla isot ratkaisut, kuten työllistämistoimet, koko hallituksen budjettiriihen pureskeltavaksi syyskuun puolivälissä. Vanhaselta on turha odottaa mielipidettä työttömyyseläkeputken katkaisusta tai työttömyysturvan uudistamisesta.

Ministeriön virkamiehet kertovat omat työllisyystavoitteensa tänään perjantaina, mutta he ovat virkamiehiä, eivätkä tee poliittisia linjauksia, jotka taas ovat ministerin leipälajia.

Viime viikolla Vanhanen viestitti, että hän ei aio jatkaa ministerinä koko vaalikautta. Hän ei halua olla tekemässä leikkauksia, koska vuoden 2008 finanssikriisin aiheuttamat kokemukset painavat vielä.

Lausuntoa hiukan ihmeteltiin.

Ei ihmetellä enää. Vanhanen ei todellakaan halua lähteä politiikasta julkisen talouden pahamaineisena Leikkuri-Mattina.

Mitä Vanhanen sitten linjasi?

Hän ei jakaisi lisää tukipaketteja koronakriisissä rampautuneille yrityksille. Hänen mielestään koronakriisin paras taloustoimi on estää toinen aalto ja pitää talouden pyörät pyörimässä. Samalla keskitytään työllisyysasteen nostamiseen. Linjaus on varmaan oikea. Harmi vain, että samaan aikaan vientiteollisuudesta kuuluu kovin ikäviä uutisia; yt-neuvotteluja, lomautuksia, tilausten menetyksiä, irtisanomisia ja jopa tehtaiden lakkauttamisia väläytellään.

Teollisuuden kilpailukyvyn turvaamisen lisäksi myös uudet tukitoimet voivat olla nurkan takana.

Sen sijaan Vanhasen heitto siitä, että Suomi ei kestä uutta 20 miljardin euron velkapaukkua toisen aallon takia ei oikeastaan perustu mihinkään.

Analyysi on tyylipuhdasta poliittista jargonia, joka on dramaattista, mutta vain puoliksi totta. Kysehän ei ole siitä, etteikö 20 miljardia euroa lisää rahaa löydy markkinoilta. Euroalueella voidaan loputtomasti syytää keskuspankkivetoisesti rahaa ympäriinsä kuten heinäkuussa päivänvalon nähnyt 750 miljardin euron elpymispaketti osoitti.

Jos Vanhanen tarkoitti jälkipolvien velkataakan kasvamista, siinä hän on oikeassa. Ja jos hän tarkoitti juuri tätä niin eikö julkisen talouden sopeutustoimista ja linjauksista olisi hyvä olla esityksiä jo nyt, vaikka ministeriön katse onkin teknisesti ensi vuoden budjetissa.

Vai onko niin, että velkarasitusta voidaan kyllä kasvattaa vuosiksi eteenpäin, mutta säästöistä puhutaan vain vuosi kerrallaan – jos puhutaan ollenkaan.

Hallitus on pystynyt siirtämään vaikeita talouspoliittisia ratkaisuja ja julkisen talouden sopeutustoimia eteenpäin viime syyskuusta lähtien.

Saavutus sekin.

Tänä vuonna ikävät asiat jäivät hyllylle, kun Suomeen iski kaikkein ikävin kriisi: koronapandemia. Jos pahasti sanotaan niin korona pelasti hallituksen. Mutta ikävät asiat eivät ole kadonneet minnekään.

Kohta tiedetään kestääkö hallituksen yhtenäisyys syksyn budjettiriihessä. Koronakriisinkin hoidossa näkyy jo ministereiltä irtiottoja.

Keskustan puheenjohtaja valitaan syyskuun alkupuolella, ja hän saa puoluekokouksesta varmasti tarkat evästykset hallitustyöhön. Keskustan ja vihreiden keskinäinen kärhämöinti ympäristöasioissa ei lupaa hyvää. EU:n elpymispakettikin herättää ristiriitoja. Vanhasen mielestä hallitusohjelmaa ei ole syytä peukaloida ja budjettirahaa löytyy sovittuihin menoihin. Vaikuttaa siltä, että varsinaiset ongelmat on lakaistu maton alle – muutamaksi viikoksi. Nyt pelataan aikaa tai sitten Vanhanen on lähtenyt pelastamaan hallitusta urakalla.

Joka tapauksessa valtiovarainministeri Vanhanen ei anna suuria julistuksia, vaan on omaksunut valtion kirstunvartijan eleettömän ja harmaan virkamiehen roolin.

Se vain sopii.

Joku voisi silti sanoa, että ministeri laittoi pään pensaaseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?