Kommentti: Tämä on syy, miksi Sanna Marin pysyy Krista Kiurun takana, vaikka muut ihmettelevät sekoilua - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Tämä on syy, miksi Sanna Marin pysyy Krista Kiurun takana, vaikka muut ihmettelevät sekoilua

Moni on ihmettelyt, miksi pääministeri Sanna Marin (sd) pysyy perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) takana, vaikka muut ministerit ihmettelevät yhä enemmän Kiurun touhuja. Siihen on syynsä, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Sanna Marinista (oik.) ei olisi tullut pääministeriä ilman Krista Kiurun (vas.) tukea. Siksi Marin tukee Kiurua, vaikka muut ihmettelevät.

13.8.2020 11:41

Paljastettakoon se suurin syy heti alkuun:

Pääministeri Sanna Marin ei olisi pääministeri ilman porilaista Krista Kiurua.

Siksi Marin on puolustellut Kiurua, vaikka esimerkiksi keskiviikkoillan A-Studiossa olisikin kaivannut koronan uusiin vaiheisiin ”selkeämpää viestintää”.

Pääministeriä lukuun ottamatta käytännössä koko muu hallitus katsoi ihmeissään, kun Kiuru järjesti maanantaina tiedotustilaisuuden, jossa hän esiintyi kuin tuomiopasuuna ja ilmoitti, että edessä on pakkokaranteenit, joita höystetään tarvittaessa vaikka vankeustuomioilla.

Puheita on kummasteltu nyt koko viikko muun muassa oikeusoppineiden, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) voimin.

Moni kysyy, miten Kiuru tämän tästä saa milloin mitäkin aikaan, mutta pomppaa aina kuin korkki pintaan ja Sdp:n ministerivitjaan.

Pääministeri Marin on niin sanotusti Krista Kiurun taskussa, sillä Marin ei olisi todellakaan pääministeri ilman Kiurua. Lisäksi moni uskoo, että Marin myös tiesi etukäteen, mitä Kiuru aikoo maanantaina puhua. Siksikään hän ei voisi Kiurua tuomita.

Mutta palataan ajassa taaksepäin:

Viime joulukuussa Sdp:n puoluevaltuusto kokoontui eduskunnan Pikkuparlamenttiin päättämään, kummasta tulee uusi pääministeri eromaan joutuneen Antti Rinteen (sd) tilalle: Marinista vai eduskuntaryhmän puheenjohtajasta Antti Lindtmanista (sd).

Tilanne oli tiukka. Lopulta Marin voitti Lindtmanin äänin 32–29.

Tarvittavat äänet Marinille junaili juuri Kiuru, joka oli yrittänyt muutenkin jo aikaisemmin tiputtaa Lindtmanin eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta. Ilman Kiurua Lindtman olisi voittanut, moni Sdp:ssä uskoo.

Yksi ratkaiseva ääni tuli, kun Kiuru painosti Rinteen hallituksesta omistajaohjausministerin paikalta eroamaan joutuneen ja sairauslomalle jääneen Sirpa Paateron (sd) paikan päälle Kotkasta Helsinkiin äänestämään Marinia – siis sairauslomalta!

Puoluevaltuustossa Kiuru otti vastaan, kehui ja painosti tarvittavat edustajat, ja – simsalamib! – Marin voitti niukasti kolmen äänen erolla.

Ilman Kiurua temppu ei olisi onnistunut.

Ja kiitostakin tuli: edellishallituksesta eronnut Paatero parani kuin taikaiskusta ja pääsi Marinin hallituksen kuntaministeriksi.

Moni pani merkille, että kaikkia ei oltu kutsuttu Kesärantaan pääministeri Sanna Marinin kesähäihin. Kiuru oli kutsuttujen listalla.

Ja varmuus onkin parasta. Kuun lopussa on Sdp:n puoluekokous, joka tosin huutaisi Marinin Sdp:n puheenjohtajaksi jo ilman Kiuruakin.

Eikä Kiuru ole ensimmäistä kertaa ns. pappia kyydissä, mikäli vertaus sallitaan.

Kiuru oli aikoinaan tukemassa Jutta Urpilaisen (sd) valintaa Sdp:n johtoon. Kun Urpilaisen tähti alkoi laskea, Kiuru siirtyi sulavasti kannattamaan Antti Rinnettä puheenjohtajaksi. Voittajan kelkassa kannattaa olla, joten ministeripaikka Rinteen hallituksessa oli itsestäänselvyys.

Rinteen kerrottiin jopa jossain määrin pelänneen Kiurua, sillä kulisseissa hän on kova peluri.

Nyt Kiuru on sotkenut kaukalonsa, mutta tuskinpa hänelle käy kuinkaan tälläkään kertaa.

Sosiaali- ja terveysministeriössäkin on totuttu siihen, kuten Sdp:ssäkin, että Kiuru soittelee pitkiä puheluita vaatimuksineen, mutta ei esimerkiksi lähetä juurikaan sähköposteja: niistä kun voi jäädä kiinni.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?