Kommentti: Säätytalon portailla nähtiin harvinainen näytös – ministerit ottavat koronatoimista yhteen nyt julkisesti - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Säätytalon portailla nähtiin harvinainen näytös – ministerit ottavat koronatoimista yhteen nyt julkisesti

– Hallituksen sisäinen ilmapiiri vaikuttaa myrkyttyneeltä, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Olli Waris.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi, että karanteeniasiassa on kyse viranomaispäätöksestä. Hallitus ei tule tekemään asiasta poliittista päätöstä.

13.8.2020 9:14

Säätytalon portailla nähtiin keskiviikkoiltana harvinainen näytös, kun elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) haukkui iltakoulun päätteeksi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) esittämän pakkokaranteenin lyttyyn.

Lintilä sanoi, ettei hallitus ole millään tavalla sitoutunut Kiurun karanteenikantaan, ja kertoi pitävänsä ajatusta kahden viikon pakkokaranteenista kriisimaista Suomeen saapuville hyvin outona. Lintilä painotti talousaspektia ja kyseli, kestäisikö Suomi uusia sulkutoimia.

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi, että talouden pyörät täytyy pitää pyörimässä. Sekä Lintilä että Haavisto ovat valmiita väljentämään maahanpääsyn kriteereitä.

Suomen tämän hetkisen linjauksen mukaan uusia koronatapauksia saisi olla korkeintaan kahdeksan 100 000:ta henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana. Todennäköisesti raja-arvoa tullaankin väljentämään.

Tiistaina pakkokaranteenia äimisteli oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r), joka sai tiedon asiasta seuratessaan Kiurun tiedotustilaisuutta.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi karanteeneja kieli keskellä suuta: Marinin mukaan hallitus ei ole tekemässä asiassa poliittista päätöstä, vaan kyse on viranomaistoiminnasta.

– Minulla on yleisesti ymmärrystä sille, että pyritään kaikin keinoin varmistamaan ruohonjuuritasolla se, että tautia ei maahan tulisi ja että koviinkin toimiin ryhdytään, Marin muotoili.

Hallituksen sisäinen ilmapiiri vaikuttaa myrkyttyneeltä. IS:n tietojen mukaan ministereiden välillä on runsaasti jännitteitä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä katsotaan, että siellä yritetään nyt – ja on yritetty lomienkin aikana – tehdä oikeasti jotakin koronantorjunnan suhteen pelkkien puheiden sijasta.

Piikkejä lentää niin Henrikssonin kuin sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) suuntaan.

Molemmilta peräänkuulutetaan tiukempaa otetta rajoilla. Yksi ihmetystä herättänyt asia koskee linjausta siitä, että sisärajalla maahanpääsyn syyksi riittää vakiintuneen parisuhteen ohella ”muunlainen seurustelusuhde”.

Sisäministeriön taustamuistioissa hyväksyttäviksi maahanpääsyn syiksi on listattu seurustelun lisäksi muun muassa vapaa-ajan asunnon omistaminen Suomessa, hautajaiset, häät, sukulaisten tapaaminen, sairaustapaukset, työmatkat ja opiskelu. Hallitus päätti asiasta alun perin 10. heinäkuuta Ohisalon esityksestä.

STM:ssä on halua tiukentaa maahantulon edellytyksiä niin seurustelusuhteiden kuin työssäkäynninkin osalta.

Hallituksen toiminta rajoilla vaikuttaakin ristiriitaiselta – aivan kuin toinen käsi yrittäisi kiristää maahanpääsyn ehtoja ja toinen yrittäisi väljentää niitä.

Kipinöiden sinkoileminen ministereiden välillä kertoo paitsi henkilökemioista myös ilmeisen aidosta huolesta, minkä koronatartuntojen lisääntyminen on tuonut tullessaan.

Kun valmiuslaki ei ole enää käytössä, toiminnassa korostuu se, mitä yksittäiset ministeriöt tekevät tai jättävät tekemättä.

Tautitilanne Suomessa on muuttunut 2–3 viikon aikana huonompaan suuntaan. Viime viikon torstain ja lauantain välillä todettiin 27 tautitapausta, joista 22:lla oli IS:n tietojen mukaan yhteys ulkomaille.

Korona tulee nyt rajojen yli, mutta suuri merkitys on myös ihmisten omilla toimilla. Ministeriölähde kertoo joukkoaltistumisesta kesäjuhlissa. Paikalla oli 26 vierasta, joista merkittävä osa sai koronan.

Jännitteitä on myös sosiaali- ja terveysministeriön ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin välillä. Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen on kritisoinut sosiaali- ja terveysministeriötä ja puhunut koronatestauksen laajentamisen puolesta.

Nyt ministeriössä hämmästellään Lehtosen kommentteja siitä, ettei kapasiteetin nostaminen 20 000:een testiin päivässä ole mahdollista henkilökunnan puutteen vuoksi.

Lehtonen on myöntänyt Husin tehneen arviointivirheen, kun testeihin on hakeuduttu ennakoitua enemmän.

Joka tapauksessa selvää on, että vastuu ”hybridistrategian” – testaa, eristä, jäljitä, hoida – toimivuudesta on hallituksella.

13.8. kello 14.41: Tarkennettu, että hallitus päätti hyväksytyistä maahanpääsyn syistä 10. heinäkuuta sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) esityksestä. Lisätty esimerkkejä syistä, joiden nojalla Suomeen pääsee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?