A-studio: Hallitus selvittää, voidaanko tartuntatautipäivärahaa poistaa karanteenissa - Politiikka - Ilta-Sanomat

A-studio: Hallitus selvittää, voidaanko tartuntatautipäivärahaa poistaa karanteenissa

Sanna Marin kertoo pitävänsä tartuntatautipäivärahan maksamista korkean riskin maissa matkustelleille epäoikeudenmukaisena.

Sanna Marin on vasta palannut kesälomaltaan pääministerin saappaisiin.­

12.8. 23:13

Pääministeri Sanna Marin kertoo Ylen A-studiossa, että hallitus selvittää, voidaanko lakia muuttaa siten, että tartuntatautilain mukaisesta karanteenista voitaisiin olla maksamatta tartuntatautipäivärahaa.

Krista Kiurun pakkokaranteenipuheiden jälkeen monet poliitikot totesivat, että rikkoisi heidän oikeustajuaan, jos tietoisesti korkean riskin maissa matkustaneet saisivat kahden viikon palkkaa vastaavan summan valtiolta tartuntatautipäivärahana.

Ministerit Maria Ohisalo ja Annika Saarikko molemmat kommentoivat, että eivät pidä tällaisissa tapauksissa tartuntatautipäivärahaa oikeudenmukaisena.

Pääministeri kertoo A-studiossa pitävänsä asiaa myös ”arkijärjellä” epäoikeudenmukaisena.

– Se tuntuu epäoikeudenmukaiselta ihmisistä. Jos on vaikka itse tietoisesti lähtenyt riskialueelle, riskimaahan ja mahdollisesti tuonut mukanaan koronavirustartunnan tai ainakin mahdollisesti altistunut sille ja palaa kotimaahan ja saada ikään kuin täyden ylläpidon ja ansionmenetyksen.

Marin totesi, että vaikka karanteenissa menetettyjen palkkojen maksaminen tuntuu väärältä, kyse on pakkotoimen käyttämisestä yksittäistä kansalaista kohtaan ja sen korvaamisesta.

– On mahdollista, että lainsäädännön muuttaminen ei kauhean ole helppoa ja se ei varmasti ole mahdollista ainakaan sillä tavalla, että tämä kokonaan poistuisi, mutta sitäkin arvioidaan ja selvitetään tällä hetkellä, että olisivatko nämä muutokset mahdollisia.

Omaehtoisessa karanteenissa korvausta ei saa, mutta lääkärin määräämä, tartuntatautilakiin pohjaava karanteeni oikeuttaa ansionmenetysten täysimääräiseen korvaamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?