Oikeuskansleri pakko­karanteeneista US:lle: Hallitus ei voi korvata lääke­tieteellistä harkintaa

Hallituksen toimien laillisuutta valvovan oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan valtioneuvosto ja ministeriöt voivat antaa testauksista ja karanteeneista lähinnä yleisiä ohjeita.

Oikeusministerin linjasta huomattavasti poikennut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) tiedotti maanantai-iltana, että riskimaista Suomeen saapuvat aiotaan asettaa kahden viikon pakkokaranteeniin jopa vankeusrangaistuksen uhalla.

12.8.2020 17:39

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti toteaa keskiviikkona Uudessa Suomessa ilmestyneessä haastattelussa, että riskimaista saapuneiden suomalaisten karanteenien ja terveystarkastusten on lainsäädännön puitteissa perustuttava yksilöllisiin lääketieteellisiin arvioihin.

– Sitä hallituksen pitää kunnioittaa. Hallitus ei voi mennä korvaamaan yksilöllistä lääketieteellistä arviointia. Ministeriö ja valtioneuvosto voivat lähinnä antaa yleisiä ohjeita, mutta lääketieteellistä harkintaa ei voi [hallitus] korvata eikä siihen voi puuttua. Tämä on hyvin oleellinen ja tärkeä seikka, kun toimitaan nykyisen lainsäädännön puitteissa, Pöysti sanoo Uudelle Suomelle.

Perusteen testi- ja karanteenimääräyksille tarjoaa yksilön perusteltu altistuminen yleisvaaralliselle tartuntataudille. Toimivaltaisiksi viranomaisiksi Pöysti nimeää US:n haastattelussa kunnat, sairaanhoitopiirit ja aluehallintovirastot.

Pöystin mukaan valtioneuvosto pyrkii parhaillaan yhdenmukaistamaan kuntien karanteeni- ja testausmenetelmiä laatimalla valtakunnallista ohjausta tartuntatautilain soveltamisesta käytännössä. THL tiedotti tiistaina suunnittelevansa toimintamallin käytännön toteutusta yhteistyössä alueiden ja muiden viranomaisten kanssa.

Maanantaisessa tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi, että riskimaista Suomeen matkustavat määrätään jatkossa viranomaispäätöksellä pakkokaranteeniin.

Kiurun mukaan riskimaista tulleille voidaan määrätä myös pakkotestejä. STT:n keskiviikkoisten tietojen valossa oikeuskanslerille on tehty tiedotustilaisuuden jälkeen useita kanteluja. Kanteluiden tekijät ovat nimien perusteella yksityishenkilöitä.

Karanteenimääräyksen rikkomisesta voi tulla nykytietojen mukaan sakko tai korkeintaan kolmen kuukauden vankeusrangaistus. Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen kertoi Ilta-Sanomille tiistaina uskovansa, että Kiuru ylitti STM:n toimissaan valtuutensa. Myös apulaisprofessorin mukaan päätös päätös karanteenista kuuluu nykylain puitteissa lääkärille.

– Oikeusvaltiossa peruspalveluministeri ei voi ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä jonkun lain pykäliä pitämällä tiedotustilaisuuksia.

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoi keskiviikkona, että Helsinki-Vantaan lentokentälle saapuvia matkustajia ei velvoiteta pakkokaranteeniin. Myös saapuvien matkustajien testaus lentokentällä jatkuu vapaaehtoisena.

Aronkydön mukaan kaupunki odottaa sosiaali- ja terveysministeriön ohjetta.

Tiistaina hallituksen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoi Helsingin Sanomissa yllättyneensä kovasti kuultuaan Kiurun ilmoittamista pakkokaranteeneista.

– Tämä on ilmeisesti ministeri Kiurun ja sosiaali- ja terveysministeriön kanta. Hallituksen sisällä tästä ei ole keskusteltu. Minulle on jokseenkin epäselvää, mitä kaikkea tässä nyt haetaan. Päätöksiähän ei ole vielä tehty, ja hallituksessa tullaan käymään keskustelua, Henriksson kertoi HS:lle.

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ollut kuullut oikeuskansleri Tuomas Pöystin kantaa pakkokaranteeneihin ennen maanantaista tiedotustilaisuutta.

Oikeuskansleri Pöysti kertoo Uuden Suomen haastattelussa, ettei sosiaali- ja terveysministeriö kysynyt myöskään hänen kantaansa asiaan. Pöystin mukaan oikeuskansleri valvoo yksittäisten ministeriöiden sijaan valtioneuvoston toimien laillisuutta yleisellä tasolla.

– Tämähän ei ole ollut valtioneuvoston yhteisessä esittelyssä tai käsittelyssä vielä, niin en ole ollut tilaisuudessa perehtyä etukäteen yksityiskohtiin, Pöysti toteaa Uudelle Suomelle.

Hallituksen on määrä puida uusien koronatoimenpiteiden tarvetta keskiviikkoillan neuvotteluissa. Neuvottelut jatkuvat torstaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?