Valtionvelka nousee ensi vuonna noin 132 miljardiin euroon – Matti Vanhanen: ”Jaan monen suomalaisen huolen” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Valtionvelka nousee ensi vuonna noin 132 miljardiin euroon – Matti Vanhanen: ”Jaan monen suomalaisen huolen”

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa.

12.8. 14:10 | Päivitetty 12.8. 16:50

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa. Summa on 3,9 miljardia euroa enemmän kuin vuoden 2020 varsinaisessa talousarviossa, mutta 5,7 miljardia euroa vähemmän kuin vuodelle 2020 on budjetoitu mukaan lukien lisätalousarviot.

Ehdotus on 7,0 miljardia euroa alijäämäinen. Valtionvelka nousee ensi vuonna arviolta 132 miljardiin euroon, ministeriö kertoo.

Valtion talousarvion tuloiksi vuodelle 2021 arvioidaan 54,6 miljardia euroa, josta 46,5 miljardia euroa on verotuloja. Tuloarvio perustuu kesäkuun ennusteeseen.

– Jaan monen suomalaisen huolen valtion nopeasta velkaantumisesta. Projektini on saada velkaantuminen hallintaan. Tämä edellyttää, että hallitus huolehtii viruksen leviämisen estämisestä ja palaa kehyssääntöön. Lisäksi on päätettävä ripeästi työllisyystoimista ja sote-uudistuksesta, valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) sanoo tiedotteessa.

Ehdotus julkaistaan kokonaisuudessaan huomenna verkossa, ja se toimitetaan ministeriöille. Tulevaisuusinvestoinnit ja EU:n elvytyspaketti sovitetaan yhteen, ja niistä linjataan myöhemmin.

Valtiovarainministeriö neuvottelee ehdotuksen pohjalta seuraavaksi muiden ministeriöiden kanssa. Hallitus linjaa budjetista budjettiriihessään syyskuun puolivälissä. Budjetti käsitellään ja hyväksytään eduskunnassa myöhemmin syksyllä.

ISTV välittää suorana lähetyksenä kello 15 alkaen tiedotustilaisuuden, jossa Vanhanen esittelee budjettiehdotuksen valtioneuvoston linnassa.

  • Voit seurata lähetystä ylle avautuvasta kuvaruudusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?