Tällaisia ovat uudet koronatoimet, jotka hallituksen ”oli pakko ottaa käyttöön” – ”Olemme ottaneet kovat piippuun” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tällaisia ovat uudet koronatoimet, jotka hallituksen ”oli pakko ottaa käyttöön” – ”Olemme ottaneet kovat piippuun”

Karanteenin valvonta on tartuntatautiviranomaisten kontolla. THL:n Mika Salminen vetosi kansalaisten vastuuntuntoon.

11.8. 5:30

– Tämä päätös on kova, olemme ottaneet kovat piippuun, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kuvaili maanantai-illan tiedotustilaisuudessa hallituksen uusia koronatoimia.

Hallitus aikoo asettaa jatkossa niin sanotuista riskimaista Suomeen saapuvat tartuntatautilain nojalla kahdeksi viikoksi kotikaranteeniin. Riskimaista saapuvia ohjataan myös pakollisiin koronatesteihin.

– Tällä hallintopäätöksellä varmistetaan, että Suomeen ei tule riskimaista laajempaa epidemiaa. Karanteeninrikkojat tulevat syyllistymään tartuntalain mukaiseen terveydensuojelurikkomukseen, rangaistus on nykyään enintään kolme kuukautta vankeutta tai sakkoja, Kiuru varoitti.

THL:n terveysturvallisuusjohtajan Mika Salmisen mukaan karanteeni koskee kaikkia maita, jotka ovat hallituksen määrittelemän raja-arvon yläpuolella.

Suomen tämän hetkisen linjauksen mukaan uusia koronatapauksia saisi olla korkeintaan kahdeksan 100 000:ta henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana. Esimerkiksi Ruotsi on edelleen kirkkaasti tämän raja-arvon yläpuolella, karanteenia tulisi soveltaa siis myös Ruotsista Suomeen saapuviin.

Salminen kuvaili IS:lle karanteenia ”aika raskaaksi keinoksi”, jota ei ole haluttu ottaa aiemmin käyttöön. Kyseessä on Salmisen mukaan ensimmäinen kerta, kun tartuntatautilain pykäliä sovelletaan ”tällaisella massapäätöksellä”.

– Halusimme luottaa, että ihmiset toteuttavat omaehtoista karanteenia. Koska se ei nyt näytä oikein toimivan, tämä oli pakko ottaa käyttöön. Haluan korostaa, että tämä ei kiellä tai estä matkustamista, mutta jos matkustaa, pitää hyväksyä, että on kaksi viikkoa karanteenissa kotioloissa, Salminen tähdensi.

Tartuntalain pykälässä 71 viitataan äkilliseen vakavaan terveysvaaraan. Pykälän 68 mukaan karanteeni toteutetaan siihen asetetun henkilön asunnossa tai muussa päätöksen antajan hyväksymässä tai osoittamassa paikassa. Kunnan on tarvittaessa järjestettävä karanteeniin määrätylle asianmukainen karanteenipaikka ja huolehdittava karanteeniin määrätyn ruokahuollosta.

Karanteenin valvonta on tartuntatautiviranomaisten kontolla. Salminen vetosi kansalaisten vastuuntuntoon.

– Jos haluamme pitää tämän maan sellaisessa tilanteessa, että haluamme estää oikeasti epidemian kiihtymistä, silloin pitää uskoa oikeasti sitä ja pysytellä karanteenissa.

Kiurun väläyttämä pakkotestaus riskimaista saapuville voi tarkoittaa käytännössä pistokokeita. Kiuru sanoi itsekin, ettei testauskapasiteettia ole tarkoitus käyttää kaikkiin suomalaisten kesänuhiin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) pahoitteli, ettei hänellä ole parempia uutisia kerrottavanaan. Vasemmalla THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen ja oikealla STM:n viestintäjohtaja Vivikka Richt.­

Huolta herättää erityisesti Balkanin alue, jossa sijaitsevat maat ylittävät moninkertaisesti Suomen määrittelemän raja-arvon: Kosovossa tapauksia on ollut viimeisen kahden viikon aikana 100 000:ta henkilöä kohden 174, Bosnia-Herzegovinassa luku on 121,8, Montenegrossa 120,9, Pohjois-Makedoniassa 88,2 ja Romaniassa 87,5.

Hallituksen säikäyttäjänä toimi Pohjois-Makedoniasta Skopjesta Turkuun lauantai-iltana saapunut lento: koneessa oli 157 matkustajaa, joista 24:lla todettiin koronavirustartunta. Salmisen mukaan tartunnan saaneet on tunnistettu ja eristetty.

Karanteenilinjaus ei koske ainoastaan suorilla lennoilla riskimaista Suomeen saapuvia matkustajia, vaan myös niitä, jotka saapuvat maahan epidemiamaista välilaskujen kautta.

Lentomatkustajien lisäksi linjaus koskee muitakin rajanylittäjiä, esimerkiksi laivalla Suomeen riskimaista saapuvia.

Hallitus käsittelee maahantulon kriteereiden tiukentamista torstaina. Kiurun mukaan maahantulon perusteina käytetyt seikat, kuten välttämätön työssäkäynti, seurustelu tai pakottavat perhesyyt ovat johtaneet siihen, että Suomeen on matkustettu myös riskimaista.

– Pidän erittäin riskaabelina, että maahantulon kriteereitä ei saisi tiukennettua, Kiuru evästi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?