Suomeen pääsee nyt rajojen yli entistä helpommin – Ohisalo: ”Muunlainen seurustelu­suhde” riittää - Politiikka - Ilta-Sanomat

Suomeen pääsee nyt rajojen yli entistä helpommin – Ohisalo: ”Muunlainen seurustelu­suhde” riittää

Sisärajalla syyksi maahanpääsyyn riittää muukin kuin vakiintunut seurustelusuhde, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ilmoitti.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) painotti, että riskimaista tullessa kahden viikon karanteenin noudattaminen on tärkeää.­

6.8. 18:56

Sisärajatarkastukset Suomen ja Ruotsin väliltä voidaan poistaa Ruotsin rauhoittuneen koronatilanteen vuoksi joko osittain tai kokonaan kahden viikon kuluttua, hallitus arvioi torstaina.

Hallituslähteen mukaan yksi mahdollisuus on se, että Suomen ja Ruotsin välinen maaraja avattaisiin irrallaan lento- tai meriliikenteestä. Tanska ja Norja ovat avanneet jo rajoitetusti liikennettä Ruotsiin.

Ruotsissa on tällä hetkellä noin 30 koronatapausta 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana, kun Suomessa luku alkaa lähestyä kolmea. Vielä juhannuksen alla Ruotsissa oli kuutisenkymmentä koronatapausta 100 000 asukasta kohti.

Suomen asettama raja-arvo ”vihreälle listalle” pääsyyn on kahdeksan tapausta 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana. Sisärajaliikenteessä maahantulon rajoitusten purkamista voidaan toissijaisesti harkita niiden Schengen-maiden osalta, joissa on ilmennyt enintään 10 uutta tautitapausta 100 000:ta henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

– He alkavat lähestyä raja-arvoja, joita hallitus on asettanut maahantulolle, hallituslähde kommentoi.

Ruotsista on päässyt Suomeen nytkin esimerkiksi sukutapaamiseen tai hääjuhliin.

Jatkossa niin Ruotsista kuin muualtakin pääsee Suomeen myös seurustelusuhteen perusteella.

– Muiden sallittujen rajanylityssyiden ohella ulkorajoilla myös vakiintunut parisuhde katsotaan välttämättömäksi syyksi maahantulolle. Sisärajalla syyksi riittää myös muunlainen seurustelusuhde, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) twiittasi torstaina.

”Muunlaisella seurustelusuhteella” viitataan siis muihinkin kuin vakiintuneisiin pareihin.

Rajaturvallisuusasiantuntija Tomi Kivenjuuri Rajavartiolaitokselta kertoo, että kun parisuhteeseen liittyvä liikkuminen tuli vapaaksi, tuli paljon kyselyitä siitä, että osa suomalaisista jäi eriarvoiseen asemaan.

– Pysyväluonteinen parisuhde riittää maahanpääsyyn. Lähtökohtana on, että luotamme ihmisen sanaan, yksittäistapauksessa voidaan pyytää tarkempaa selvitystä, kenen luokse on menossa ja missä osoitteessa aikoo olla, Kivenjuuri mainitsee.

Kivenjuuri lisää, että ”pitkäaikaisessa seurustelusuhteessa olevat eivät sinänsä merkittävästi lisää tartuntataudin lisääntymistä, koska he ovat stabiilisti samassa osoitteessa”.

Hallitus linjasi torstaina, että rajarajoitukset palaavat Belgian, Alankomaiden ja Andorran osalta.

– Suomen tautitilanne on yksi Euroopan parhaita ja merkittävä osa uusista tartunnoista on liittynyt matkailuun. Siksi maahantulon rajoittamista yhä jatketaan, Ohisalo kirjoitti Twitterissä.

Sisärajaliikenteen rajoitukset on poistettu Suomen ja Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian, Liettuan, Italian, Kreikan, Liechtensteinin, Maltan, Saksan, Slovakian ja Unkarin välisestä liikenteestä.

Ulkorajaliikenteen rajoitukset on poistettu Suomen ja Kyproksen, Irlannin, San Marinon ja Vatikaanin välisestä liikenteestä.

Lisäksi sallitaan Suomen ja Georgian, Japanin, Uuden-Seelannin, Ruandan, Etelä-Korean, Thaimaan, Tunisian ja Uruguayn välinen ulkorajaliikenne. Sama koskee Kiinaa edellyttäen, että Euroopan unionin neuvosto toteaa vastavuoroisuuden riittävän toteutumisen.

Juttua muokattu 8.7 kello 10:46: Korjattu Suomen asettama koronatartuntojen raja-arvo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?