Kokoomuksen Orpo koronatilanteesta – nämä kolme asiaa hallituksen pitäisi ensin hoitaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kokoomuksen Orpo koronatilanteesta – nämä kolme asiaa hallituksen pitäisi ensin hoitaa

Koronatartunnat Suomessa ovat hivenen lisääntyneet. Tänään hallitus laittoi kolme maata matkustuskieltoon.

Puheenjohtaja Petteri Orpo toivoo hallitukselta tiukempaa kontrollia lentokentille ja satamiin, maskisuositusta joukkoliikenteeseen ja suurempiin väkijoukkoihin sekä toimivaa ja tehokasta testausta.­

6.8. 16:05

Oppositiopuolue kokoomus toivoo hallitukselta pikaisia toimia ja suosituksia koronatartuntojen hillitsemiseksi.

Puheenjohtaja Petteri Orpon (kok) mukaan hallituksen pitäisi huolehtia nyt etenkin kolmesta asiasta: ettei tauti pääsee leviämään Suomeen, ettei tauti leviä Suomessa ja että testaus toimii.

Orpo sanoo, että lentokentillä ja satamissa kontrollin on toimittava.

– Muualla maailmassa koronaa voi olla runsaasti, ja lentokentillä maahantulo pitää saada kunnolla kontrolliin. Selkeä vastaanotto, ohjeet, karanteeni, testaukset. Eli ei päästetä tautia leviämään matkustajien ja turistien mukana Suomeen, Orpo totesi.

Kotimaassa Orpo ja kokoomus estäisivät koronan leviämistä kasvomaskisuosituksella joukkoliikenteessä ja julkisilla paikoilla.

– Maskisuositusta esitimme jo huhtikuussa. Nyt koulut alkavat, ja ihmiset alkavat palata töihin. Maskit suosituksena joukkoliikenteeseen, julkisille paikoille, missä on enemmän ihmisiä. Suositus riittää, ei pakkoa, koska luotan suomalaisiin ja suomalaiset haluavat toimia oikein, Orpo sanoi.

Puheenjohtaja Petteri Orpon esiin nostamat asiat olivat esillä jo keväällä kokoomuksen kahdeksan kohdan koronastrategiassa: koronakontolli lentokentällä, maskisuositus joukkoliikenteeseen ja panostus koronatesteihin.­

Kokoomus esitteli siis keväällä Orpon mainitseman kahdeksan kohdan korona-ohjelman. Siinä oli mukana myös Orpon nyt esiin nostama kolmas asia, toimiva testaus ja jäljitys.

– Testaaminen pitää saada nyt pelaamaan. Jos tautia tulee enemmän – testaus, jäljitys, eristys, hoito – se strategia, johon hallitus viimein kääntyi, se täytyy saada konkretisoitumaan. Kun tulee viestiä, että testeihin pääsy kestää jopa 2–3 päivää, ja testitulosten valmistuminen kestää taas pitkään, se pitää vaan saada sujuvaksi, Orpo näki.

– Ja jos huolehditaan hygieniasta ja turvaväleistä, sillä pystyttäisiin pitämään tauti kurissa ilman että joudumme pistämään kaikki kiinni, kuten keväällä. Nyt hallituksen pitää olla hereillä ja antaa selkeitä ohjeistuksia, Orpo jatkoi.

Koronatartunnat ovat viime päivinä taas jonkin verran lisääntyneet.

Ministerit ovat vielä osittain kesälomilla, ja hallitus ei ole tehnyt uusia linjauksia koronarajoituksista.

Tänään hallitus päätti lisätä kolme maata matkustuskieltolistalle.

Aamupäivän tiedotustilaisuudessa sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n virkamiehet puolestaan kertoivat tautitilanteesta. STM toivoisi etätyösuositusta, ja toisaalta melkoinen osa uusista tartunnoista on alle 30-vuotiailla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?