Setä Arkadia: Maito ei happane edes mätäkuussa kun kepussa taistellaan! - Politiikka - Ilta-Sanomat

Setä Arkadia: Maito ei happane edes mätäkuussa kun kepussa taistellaan!

Julkaistu: 2.8. 9:00

Lomilta palannut Setä Arkadia alias Timo Haapala kiittää kepua mätäkuun pelastamisesta: maitokaan ei happane pöydälle, kun kepussa taistellaan. Katri Kulmunin ja Annika Saarikon taistelussa varsinkin taustajoukot käyvät kuumana.

Kun heinäkuu vaihtuu elokuuksi, niin Setä Arkadiakin joutuu kysymään kuin Flora-mainoksessa: Mitä meillä oli ennen kepua?

Ja anteeksi loukkaavan margariinin käyttö maalaisliiton yhteydessä, mutta kirnutusta voista ei ole vastaavaa tv-mainosta tehty. Lisäksi kepun puoluetoimistolla Apollonkadulla on huhujen mukaan nähty kauramaitoakin.

Normaalisti elokuu on näet ollut poliittisesti umpihiljainen ennen pitkälti tyhjänpäiväisiä ministeri- ja eduskuntaryhmien kokouksia, mutta tänä vuonna koko mätäkuun pelastaa – mikäpä muu kuin kepu!

Maito ei happane taatusti pöydälle, mutta toisaalta haavat, joita syntyy, eivät aivan heti parane.

Keskustan puoluekokous kokoontuu Oulussa 4.- 6. syyskuuta. Kun Annika Saarikko haastoi Katri Kulmunin, jopa kaiken nähneet kepun rautanaamat pelkäävät, että kisasta tulee ennätyksellinen likainen. Helpotusta tuo, jos ensi viikolla kisaan ilmoittautuu muitakin ehdokkaita.

Ainakin ryhmäjohtaja Antti Kurviselta, tuolta Kauhavan Ben Matlockilta, odotetaan ilmoitusta, samoin varapuheenjohtaja Petri Honkoselta. Muitakin saattaa ilmaantua, jotta nimi mainitaan. Esimerkiksi Eeva Kallin nimi oli esillä, mutta hän ilmoitti perjantaina olevansa poissa kamppailusta. Moni pitää häntä liian fiksuna, jotta sotkisi käsiään tässä kisassa. Jo Eeva Kallin isä, pitkäaikainen kepuryhmyri Timo Kalli opittiin tuntemaan varovaisena miehenä – varsinkin sen jälkeen, kun hän aloitti vuoden 2008 vaalirahakohun myöntämällä rikkoneensa lakia, koska siitä ei ole mitään seurauksia.

Sen sijaan elinkeinoministeri Mika Lintilä, Poutun ja Toholammin lahja Suomen keskustapolitiikalle ilman palautusoikeutta, veti ”harkinnan” jälkeen nimensä puheenjohtajapelistä. Tätä ennen maailman ohuin kirja on ollut Italian armeijan urotyöt toisessa maailmansodassa, mutta nyt sen ohittaa Ministeri Lintilän kertomukset keskustan puheenjohtajakamppailuista.

Moni on ihmetellyt, miten puoluekokouksen järjestäjä, keskustan suurin ja vaikutusvaltaisin Pohjois-Pohjanmaan piiri valtaosin tukee liberaalisiiven Saarikkoa, vaikka moni Pohjois-Pohjanmaan kepulaisista edustaa Lars Levi Lestadiuksen aatesuuntaa.

Kulmunin kannattajat toki tietävät, mistä narusta tulee vetää ja alkoivat levittää tätä: Kymmenen vuotta sitten, ollessaan kepun varapuheenjohtaja, Saarikko kannatti (STT 6. 11.) islamilaisten imaamien valtiollista koulutusta, joka tukisi muslimien sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Tästä Saarikko voi keskustella Pohjois-Pohjanmaan uskonoppineiden kanssa, kun hän käy Tyrnävällä puhumassa elokuun lopulla.

Jos kepun puoluekokous ylipäätään kokoontuu koronan takia, kovin juttu saattaa olla mahdollinen äänestys EU:n massiivisesta elpymispaketista, liittovaltiokehityksestä ja Suomen roolista. Mieleen tulee keskustan Jyväskylän puoluekokous 1994. Vertailun vuoksi mainittakoon, että tuolloin kepu kannatti Esko Ahon linjan mukaista EU-jäsenyyttä luvuin 1 607-834. Jyväskylässä EU:ta vastusti Paavo Väyrynen. Taas hän on piikkinä lihassa ja ajaa EU-äänestystä Ouluun yhä yli neljännesvuosisata myöhemmin. Elvytyspaketin kovimmat kannattajat on jo ristitty puolueen sisällä kiiltonahkakenkäkepulaisiksi.

Turha mainitakaan, että perussuomalaiset nakkaavat säkkikaupalla suoloja kepun jälleen avautuvaan EU-haavaan. Tiivistäen voisi sanoa, että ennakkosuosikki Saarikko saa kannatusta Kulmunia enemmän myös puolueen ulkopuolelta. Saarikko antoi jo etukäteen sellaisen uskollisuudenvalan pääministeri Sanna Marinille (sd) ja nykyhallitukselle, että hänestä tykkäävät kaikki hallituspuolueet avustaja-armeijoineen, mutta kaikkein eniten persujen työmies Matti Putkonen. Kunnallisvaaleihin ei tarvitse paljon Putkosen enää aineistoa kasata.

PS 1. Ai niin. Sdp:lläkin on kuulemma puoluekokous elokuussa. No nyt se tuli mainituksi.

PS 2. Setä A. pyytää anteeksi, ettei tässä artikkelissa käsitelty tarkemmin kesän tärkeintä poliittista kysymystä eli persereikää ja sen merkitystä suomalaiselle kansanvallalle ja demokratialle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?