Kokoomus vaatii kaikkien puolueiden neuvotteluita EU:n elpymis­paketista – Orpo: Perustus­laki­valio­kunta arvioi pää­ministerin toimia

Kokoomuksen puheenjohtaja korostaa, Eurooppa on puolueelle tärkeä, mutta kaikkea ei olla valmiita pureksimatta nielemään.

Kokoomuksen Petteri Orpo vaatii lisätietoa EU-neuvotteluista. Orpo kuvattiin viime marraskuussa eduskunnassa.

24.7.2020 17:36 | Päivitetty 24.7.2020 18:26

Oppositiopuolue kokoomuksen eduskuntaryhmä ja puoluehallitus kokoontuivat keskustelemaan EU-huippukokouksen tuloksista perjantaina. Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että on Suomen ja Euroopan etu ja välttämätöntä, että sopu saavutettiin. Tästä huolimatta kokoomus ei ole pureksimatta nielemässä tätä sopimusta.

– Monessa kohtaa on vielä epäselvyyksiä siitä, mitä asiasta on sovittu. Oikeusvaltioehdollisuus, vastuiden rajaukset, Suomen saannot, Orpo listaa.

Puolue vaatii hallitusta kutsumaan kaikki eduskuntapuolueet neuvotteluihin Euroopan unionin massiivisesta elpymispaketista.

Keskeisenä periaatteena kokoomuksella on se, että jäsenvaltioita ja EU:ta pitäisi kannustaa tekemään vastuullista talouspolitiikkaa. Sitä tämä sopimus ei Orpon mukaan tee.

– Nyt ollaan ottamassa iso askel kohti tulonsiirtounionia ja yhteisvastuullista velanottoa. Se on erittäin huono asia.

– Jos tehdään uusia mekanismeja, joissa ei samanaikaisesti huolehdita rahojen vastuullisesta käytöstä ja edellytetä niiden käyttämistä uudistuksiin, voidaan olla entistä syvemmällä suossa. Silloin velkakestävyys ja unionin vakaus ovat vaakalaudalla.

Orpo sanoo, että on valitettavaa, että neuvotteluissa päädyttiin leikkaamaan tulevaisuuteen katsovista investoinneista, kuten tutkimuksesta, puolustuksesta, rajaturvallisuudesta ja ilmastonmuutoksen torjunnasta. Hän tuo esille, että on Suomen ja etenkin viennin kannalta tärkeää, että Eurooppa uudistuu ja toipuu koronasta.

Kokouksessa käytiin tiivistä keskustelua siitä, onko saavutettu ratkaisu Suomen ja suomalaisten kannalta oikeudenmukainen. Kun peilataan elpymisvälineestä saavutettua ratkaisua EU-komission arvioon siitä, että Suomen talous toipuu koronakriisistä hitaimmin, vaikuttaa tulos epäoikeudenmukaiselta, Orpo sanoo.

– Suomen avustusrahan osuus jää selvästi pienemmäksi, eli ollaan vahvasti maksajan puolella. Se tuntuu epäoikeudenmukaiselta, hän toteaa.

EU-maiden johtajat sopivat perjantaista tiistaihin kestäneissä neuvotteluissa yhteensä 750 miljardin euron elpymisvälineestä. Suomen maksuosuus potista on arvioiden mukaan 6,6 miljardia euroa ja Suomi on saamassa paketista 3,2 miljardia euroa.

Oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvää linjausta Orpo pitää varsin hämäränä. Kirjausta ovat juhlistaneet samanaikaisesti sekä esimerkiksi Unkari että Suomi, vaikka niiden kannat asiasta ovat päinvastaiset.

– Näkemykseni on se, että kirjaus on niin epäselvä, että sitä voi kuka tahansa tulkita miten tahansa, eikä se siksi toimi, Orpo arvioi.

EU-neuvotteluille on tavallista, että maat esittävät neuvottelujen lopputuloksen kotimaissaan itselleen parhaalla mahdollisella tavalla. Neuvottelujen loppupäätelmissä todetaan, että Eurooppa-neuvosto korostaa oikeusvaltion kunnioittamisen tärkeyttä , ja että EU-komissio voi puuttua rikkomustapauksiin, jos neuvosto niitä määräenemmistön turvin esittää.

Puolue muodostaa kantansa syksyllä

Kokoomus ei kokouksessaan päättänyt mistään jatkotoimista asian suhteen. Orpon mukaan ryhmä päättää kannastaan, kun asia saadaan eduskunnan käsittelyyn syyskaudella. Kannan muodostaminen edellyttää sitä, että myös oppositiopuolueille annetaan kaikki mahdollinen tieto neuvottelutuloksesta, Orpo painottaa.

– Tarvitsemme hallitukselta lisätietoa siitä, miten asiat ovat, jotta voimme käydä kriittistä mutta rakentavaa keskustelua. Eurooppa on meille tärkeä, mutta emme niele kaikkea purematta, puheenjohtaja toteaa.

Perussuomalaiset kokousti neuvottelutuloksesta eduskuntaryhmänsä kesken torstaina. Se päätyi vaatimaan eduskunnan kesätauon keskeyttämistä, jotta hallitus voisi antaa neuvotteluista tiedonannon eduskunnalle. Vaatimus ei ehtinyt olla ilmoilla muutamaa tuntia pidempään ennen kuin puhemies Anu Vehviläinen (kesk) ilmoitti, että ei aio kutsua eduskuntaa koolle.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio esitti ryhmäkokouksen vaatimukset Eduskuntatalon edustalla torstaina.

Orpon mukaan istuntotauon keskeyttämisestä ei käyty erityistä keskustelua kokoomuksen kokouksessa. Todettiin vain asiantila, hän totesi.

Perussuomalaiset otti torstaina voimakkaasti kantaa myös siihen, astuiko pääministeri Sanna Marin (sd) perustuslakivaliokunnan mandaatin ja perustuslain yli neuvotteluissa. Orpon mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmässä oli selvää, että asia kuuluu perustuslakivaliokunnalle eikä yksittäisille eduskuntaryhmille.

– Me emme halua politisoida tätä, emmekä anna poliittista ohjausta riippumattoman perustuslakivaliokunnan suuntaan. Tämä ratkaistaan siellä. On iso ja vakava kysymys, en vähättele sitä pätkääkään, Orpo jyrähti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?