Marinin hyväksymä EU-paketti sai Twitterissä tyrmäyksen laajalla rintamalla – ”suomalaisia taidettiin jymäyttää Brysselissä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Marinin hyväksymä EU-paketti sai Twitterissä tyrmäyksen laajalla rintamalla – ”suomalaisia taidettiin jymäyttää Brysselissä”

Julkaistu: 21.7. 18:08

Suomi arvioi omien EU-maksujensa nousevan tulevalla seitsemänvuotisella budjettikaudella noin 100 miljoonalla eurolla vuodessa.

Suomen tiistaina Eurooppa-neuvostossa hyväksymä EU-paketti sai oppositiolta Twitterissä välittömän tyrmäyksen. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo luonnehti pääministeri Sanna Marinin (sd) neuvottelemaa päätöstä ”pettymykseksi”.

– Suomi sai lisää lainapainotteisuutta, mutta EU joutui tinkimään tutkimuksesta ja ilmastonmuutoksen vastaisista toimista, joita juuri nyt tarvittaisiin. Vaikka rahaa käytetään enemmän, Suomen osuus näyttää jäävän ohueksi, Orpo twiittasi.

Suomen tavoitteena neuvotteluissa oli muovata jäsenmaille suunnattavaa 750 miljardin elvytyspakettia avustuksista lainapainotteisemmaksi. Lopputuloksena avustuksia pienennettiin yli 100 miljardilla verrattuna alkuperäiseen esitykseen. Nykymuotoisessa paketista jäsenmaille jaetaan 390 miljardia avustuksina ja 360 miljardia lainana.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio luonnehti neuvottelutulosta ”historialliseksi tappioksi”.

– Sanna Marinin päätös lahjoittaa suomalaisten veronmaksajien rahat pois rikkoo perustuslakia, Tavio twiittasi.

Kritiikkiin osallistui myös SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner.

– Noin äkkiseltään vaikuttaa hieman siltä, että suomalaisia taidettiin jymäyttää Brysselissä, Jungner twiittasi 127 000:lle seuraajalleen.

Suomen arvioidaan saavan EU:n hätärahoitusta 3,2 miljardia euroa vuosina 2021–2023. Vuosien 2021–2058 aikana Suomi maksaa elpymispaketista yhteensä 6,6 miljardia euroa. Suomi arvioi omien EU-maksujensa nousevan tulevalla seitsemänvuotisella budjettikaudella noin 100 miljoonalla eurolla vuodessa.

Neuvottelujen pohjalta Suomi on saamassa niin sanottua kirjekuorirahaa 500 miljoonaa euroa, josta 400 miljoonaa on maataloustukia ja 100 miljoonaa lisärahaa Pohjois- ja Itä-Suomen harvaan asutuille alueille.

Keskustan entinen pitkäaikainen kansanedustaja ja nykyinen europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen huomautti, että suuriin kustannuksiin sitoutuminen on hautautunut maatalouteen ja aluepolitiikkaan luvattujen lisärahojen ”hehkutuksen” alle.

– Saimme piikkiimme nettona 3,4 mrd €:n laskun, jonka lahjoitamme maille, joiden talouden ennustetaan elpyvän nopeammin kuin S:n. Jäsenmaksuja maksamme lisää 100 milj/v! Pekkarinen twiittasi.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen arveli EU:n velanottomahdollisuuden avaamisen johtavan lisävelanottoihin ja luovan painetta EU-verojen kiristämiselle velkojen maksamiseksi.

– Tämä johtaa syvenevään kierteeseen kohti liittovaltiorakennetta ja kansallisen päätösvallan heikkenemistä, Räsänen kirjoitti.

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö puolusti neuvottelutulosta nostamalla esiin EU:n panostukset tutkimukseen ja vihreisiin investointeihin sekä unionin taloudellisen hyvinvoinnin merkityksen vientiriippuvaiselle Suomelle.

– Jos rahanjako EUn kautta olisi nollasummapeli, ei sitä kannattaisi tehdä. Mutta näinhän ei ole. Haemme lisäarvoa Suomelle ja lapsillemme: taloudelle, työlle, ilmastolle ja hyvinvointivaltion arvoille yhdessä, haastavassa maailmassa. Tässä valossa tärkeää että ratkaisu saatiin, Niinistö kirjoitti.

– Parasta EUn elpymisrahaston ja kehyksen ratkaisussa on se että se tehtiin. Rahasto nostaa talouttamme ja turvaa työllisyyttä. Muutokset silti heikennyksiä. Päähänpinttymä lainoihin ohi avustusten johti yhteisten tulevaisuuspanostusten vähenemiseen mm tutkimuksesta ja digistä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi Ylelle, että vastoin Suomea niin sanottuun nuukaan nelikkoon kuuluneet jäsenmaat hyötyivät tiukasta neuvotteluasenteestaan konkreettisesti kasvatetuilla jäsenmaksupalautuksilla.

Alankomaiden, Itävallan, Ruotsin ja Tanskan muodostaman nelikon neuvottelutaktiikka sai Twitterissä kehuja myös Liike Nytin kansanedustaja Hjallis Harkimolta.

– Suomi putosi urakalla jonon hännille. Ruotsi ja kumppanit anoivat ja saivat jäsenmaksuja anteeksi. Tuki painottuu Etelä-Euroopan maihin, joihin ei vientiä. Huono diili! Harkimo twiittasi.

Juttua korjattu 30.7.2020 kello 21.25. Jutussa luki ensin virheellisesti, että Mauri Pekkarinen on kansanedustaja. Pekkarinen on entinen pitkäaikainen kansanedustaja ja nykyinen europarlamentaarikko.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?