Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit jättäisivät Suomen EU:n elvytyspaketin ulkopuolelle - Politiikka - Ilta-Sanomat

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit jättäisivät Suomen EU:n elvytyspaketin ulkopuolelle

Keskustan Katri Kulmuni ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho SuomiAreenan puheenjohtajatentissä.

Julkaistu: 15.7. 23:18

Marin jätti MTV:n tentin väliin ja keskittyi huippukokousvalmisteluihin.

Oppositio moitti hallituksen työllisyyssuunnitelmia ja taloudenpitoa tutuin äänenpainoin, kun puoluejohtajat kohtasivat koronatauon jälkeen MTV:n Suomi Areena -puheenjohtajatentissä.

– Näyttää siltä, että hallitus yrittää lakaista kaiken koronamaton alle, sanoi kristillisdemokraattien Sari Essayah.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho komppasi todeten, että Suomen talouden rakenteelliset ongelmat olivat olemassa jo ennen koronaa. Essayah ja Halla-aho löysivät toisensa myös kysymyksessä EU:n elvytysrahastosta, ja esittivät, että Suomi voisi jättäytyä sen ulkopuolelle. Kokoomuksen Petteri Orpo oli eri mieltä. Hän piti selvänä, että paketti tulee ja että Suomelle on merkitystä, miten Eurooppa koronakriisistä toipuu.

– Suomen pitää kuitenkin neuvotella itselleen paremmat ehdot, Orpo sanoi.

Tentissä nähtiin kuitenkin yksimielinen linjaus kaikilta puheenjohtajilta, että ansiosidonnainen työttömyysturva pitäisi ulottaa kaikille. Hallitusohjelmassa linjataan, että asiasta tehdään selvitys.

Myös Andersson ja Henriksson poissa

Hallituspuolueista oli tentissä vain kaksi puheenjohtajaa, keskustan Katri Kulmuni sekä vihreiden Maria Ohisalo. Pääministeri Sanna Marin (sd) puolusti päätöstään olla osallistumatta tenttiin. Hän twiittasi lähetyksen edellä valmistautuvansa viikonlopun EU-huippukokoukseen ja kertoi käyvänsä vielä illalla keskusteluja muiden EU-johtajien kanssa.

– Tänään on käyty keskustelua ajankäytöstäni. Olen priorisoinut viikonlopun tärkeään Eurooppa-neuvoston kokoukseen valmistautumisen muiden tehtävien edelle. Tänään ohjelmassa muun muassa keskusteluja eri maiden pääministerien kanssa, viimeisin iltayhdeksältä. Marin kirjoitti.

Marin jäi kokousvalmistelujen takia pois myös Yleisradion A-studiosta, jossa hänen piti olla keskustelemassa huippukokouksen asioista.

SDP:tä edusti puheenjohtajatentissä kolmas varapuheenjohtaja Ville Skinnari.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson jättivät tentin väliin. Heitä tuurasivat varapuheenjohtajat Jussi Saramo ja Sandra Bergqvist.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?