Tytti Tuppurainen puolusti EU:n koronaelvytyspakettia A-studiossa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tuppurainen puolusti EU:n koronaelvytyspakettia Ylen A-studiossa: ”Emme voi seurata sivusta, jos EU-maat ajautuvat taantumaan”

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen mukaan on Suomen etu, että koronan aiheuttaman talouskriisin hoitoon räätälöity elvytysrahasto toteutuu.

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen mukaan on myös Suomen etu, että EU-komission esittämä elvytysrahasto toteutuu.

15.7.2020 22:14

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) puolusti keskiviikkona Ylen A-studiossa EU-komission kaavailemaa elvytysrahastoa.

– Mielestäni emme voi seurata sivusta, jos EU-maat ajautuvat pitkittyvään taantumaan, Tuppurainen linjasi.

Hänen mukaansa on myös Suomen etu, että koronan aiheuttaman talouskriisin hoitoon räätälöity elvytysrahasto toteutuu.

– Tämä talouskriisi uhkaa muodostua historian kaikkein pahimmaksi iskuksi. Sen poliittisetkin seuraukset voisivat olla todella ennalta arvaamattomat ja kohtalokkaat. Sen takia on Suomen etu, että olemme mukana tekemässä näitä päätöksiä, Tuppurainen sanoi.

Elvytyksen tarvetta Tuppurainen puolestaan perusteli sillä, että Eurooppa on Suomen päämarkkina-alue, jonka elpymisestä suomalainen vientiteollisuus on riippuvainen.

– Sen takia meidän kannattaa olla mukana toimissa, joilla elvytetään Euroopan taloutta.

Tuppurainen selitti elvytysrahaston olevan myös eräänlainen tulevaisuusinvestointi, joka elvyttäisi Euroopan unionin ”kestävästi kohti vihreätä digitaalista kasvua”.

– Raha annetaan siis tällaisia kansallisia elpymissuunnitelmia vastaan, jotka sisältävät rakenneuudistuksia. Myös Suomen täytyy tehdä omat rakenneuudistuksensa, ja tähän me sitten saamme oman osuutemme näistä eurooppalaisista varoista.

Tuppurainen ei tarkentanut, millaisia rakenneuudistuksia Suomen tai muiden EU:n jäsenmaiden täytyisi rahoitusta vastaan tehdä.

Eurooppaministerit neuvottelivat keskiviikkona elvytyspaketin toteutuksesta. Tällä he pohjustivat perjantaina alkavaa EU-johtajien huippukokousta. Suomea neuvottelupöydässä edustaa silloin pääministeri Sanna Marin (sd).

EU-komission esityksen mukaan elvytysrahasto olisi kooltaan 750 miljardia euroa, ja jäsenmaille siitä jaettaisiin 500 miljardia tukina ja 250 miljardia lainoina. Summa rahoitettaisiin komission rahoitusmarkkinoilta ottamalla lainalla.

Suomen neuvottelukannan linjaa lopullisesti eduskunnan suuri valiokunta, jonka on määrä ilmoittaa kannasta torstaina.

Tähän asti Suomi on vaatinut Itävallan, Hollannin, Ruotsin ja Tanskan rinnalla elpymispaketin koon pienentämistä ja lainojen osuuden kasvattamista.

Tuppurainen kommentoi keskiviikkona STT:lle, että Suomi aikoo pitää neuvottelutavoitteistaan määrätietoisesti kiinni. Hän ei kuitenkaan halunnut ennakoida, mistä yksittäisistä asioista Suomi joutuu mahdollisesti joustamaan neuvottelujen aikana.

– Kokonaisuus on tietysti se, mikä ratkaisee. Viime kädessä neuvottelujen loppuvaiheessa pääministeri tekee sen kokonaisarvion, että mikä on Suomen kannalta hyväksyttävissä, Tuppurainen sanoi.

Juttua täydennetty klo 22:46. Lisätty Tuppuraisen kommentit STT:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?