Sauli Niinistö vastasi MTV:llä kirja­väitteisiin Trumpin ”valmentamisesta” Putin-tapaamiseen – Trumpilta viileä reaktio - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sauli Niinistö vastasi MTV:llä kirja­väitteisiin Trumpin ”valmentamisesta” Putin-tapaamiseen – Trumpilta viileä reaktio

Presidentti Sauli Niinistön mukaan John Boltonin kirjassaan esittämä kuvailu pitää pääosin paikkansa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.­

14.7. 22:21

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi tiistaina MTV:n haastattelussa kirjapaljastusta, joka liittyi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamiseen Helsingissä kesällä 2018.

Trumpin potkut saanut turvallisuusneuvonantaja John Bolton väittää tuoreessa kirjassaan, että Niinistö olisi briifannut Trumpia tapaamista varten ennen Putinin kohtaamista. Kirjan mukaan Niinistö esimerkiksi kuvaili Putinia taistelijaksi ja neuvoi Trumpia iskemään takaisin, jos hyökkäys tulisi, ja varoitti tätä nyrkkeilytermein olemaan antamatta tuumaakaan periksi.

MTV:n haastattelussa Niinistöltä kysyttiin, pitääkö paikkansa että hän ”valmensi” Trumpia ennen kohtaamista.

– Ei ihan tarkoin, nimittäin minä kyllä halusin kertoa presidentti Trumpille, miten minä itse suhtauduin Putinin tapaamisiin, erityisesti silloin ensimmäisillä kerroilla, ja mitä minä mietin. Kertasin sen.

Haastattelija tiedusteli vielä Niinistöltä, mitä hän sitten tilanteessa sanoi. Niinistön vastauksesta voi päätellä kirjan väitteiden pitävän melko tarkasti paikkansa.

– Kyllä tämä herra Bolton niitä aika hyvin kuvaa, Niinistö totesi.

Presidentin mukaan yhdessä kohdassa Bolton ei ollut ymmärtänyt, mitä hän tarkoitti. Tämä kohta liittyi keskustelun avauksiin Putinin kanssa.

– Minä totesin nimittäin, että täytyy olla varma siitä, minkä keskustelun avaa, koska Putin saattaa yllättää sillä, että hän ei ole itse sitä ottanut esille mutta tietää varsin paljon.

Niinistön mukaan Trump ei varmasti kokenut keskustelua miksikään ohjaukseksi, jollaiseksi sitä on kuvailtu julkisuudessa. Niinistö kertoi, ettei Trump ollut ”kummemmin vastannut” hänen puheisiinsa.

– Kyllä hän kai sitten jaksoi kuunnella pienen maan presidentin yksinpuhelua.

Boltonin kirjassaan paljastaman sananvaihdon on jossakin arvioissa uskottu voivan jopa vahingoittaa Suomen ja Venäjän tai niiden presidenttien välisiä suhteita. MTV:n haastattelussa Niinistöltä kysyttiinkin, miksi hän halusi auttaa Trumpia pärjäämään Putinin kanssa.

Niinistö kyseenalaisti väitteen, että kyse olisi varsinaisesta auttamisesta, ja sanoi että luottamuksellisissa keskusteluissa käydään monenlaisia asioita läpi.

– Olin kyllä saanut Yhdysvalloista aika paljon yhteydenottoja, että paljon tapaamisen onnistuminen riippuu nyt isännästäkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?