Oikeudellinen arvio vähensi perustuslakivaliokunnan huolia EU:n elpymisvälineestä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Oikeudellinen arvio vähensi perustuslakivaliokunnan huolia EU:n elpymisvälineestä

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä kertoi valiokunnan näkemyksistä lehdistölle eduskunnassa.

Julkaistu: 14.7. 14:21

Perustuslakivaliokunta esitti tiistaina väliarvionsa Suomen neuvottelukannasta.

EU:n neuvoston oikeuspalvelun lausunto hälventää huolia, joita perustuslakivaliokunta on esittänyt EU:ssa parhaillaan neuvoteltavan elpymisvälineen yhteensopivuudesta unionin perussopimusten kanssa.

Valiokunta käsitteli alkuviikon kokouksissaan komission ehdotuksia elpymisvälineestä ja valtioneuvoston kirjelmiä Suomen neuvottelukannasta.

– Tietyllä tapaa voidaan puhua välitarkastuksesta asian osalta, valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä sanoi tiedotusvälineille eduskunnassa.

Valiokunnan mukaan valtioneuvoston neuvottelukannat ovat yleisesti ottaen perustuslain kannalta oikeansuuntaisia.

Ojala-Niemelän mukaan valtioneuvoston eduskunnalle toimittama viimeisin neuvottelukannasta kertova kirje sisältää paljon aiempaa syvällisempää valtiosääntöoikeudellista arviointia. Aiemmin valiokunta kehotti hallitusta kiinnittämään enemmän huomiota elpymispaketin perustuslainmukaisuuden arviointiin.

EU:n neuvoston oikeuspalvelun 68-sivuista oikeudellista arviota Ojala-Niemelä puolestaan kiitti laajaksi ja perusteelliseksi.

Valiokunta ei ehtinyt käsitellä uutta, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin perjantaina esittämää kompromissiehdotusta elpymisvälineeksi. Michelin ehdotus ei kuitenkaan tuonut muutosta elpymisvälineen kokoon tai sen sisältämien lainojen ja avustusten suhteeseen.

Komissio ehdotti aiemmin, että elpymisvälineen 750 miljardista eurosta jaettaisiin jäsenmaille avustuksina 500 miljardia euroa ja lainoina 250 miljardia euroa. Suomen hallitus on linjannut, että elpymisväline on liian suuri ja että sen lainapainotteisuutta pitäisi lisätä.

Neuvottelut jatkuvat huippukokouksessa perjantaina ja lauantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?