Perustuslakivaliokunta sai 1 300 sivun Haavisto-aineiston – Ojala-Niemelä: Ulkoministeri on kykenevä toimimaan tehtävässään - Politiikka - Ilta-Sanomat

Perustuslakivaliokunta sai 1 300 sivun Haavisto-aineiston – Ojala-Niemelä: Ulkoministeri on kykenevä toimimaan tehtävässään

Julkaistu: 14.7. 12:26, Päivitetty 14.7. 13:35

Ulkoministeri Pekka Haavistolla ei ole juridista estettä toimia tehtävässään, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä sanoo.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta pyrkii tekemään päätöksensä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) tapauksesta syys–lokakuussa, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) sanoo.

Perustuslakivaliokunta sai tänään tiistaina keskusrikospoliisin (krp) esitutkinta-aineiston. Noin 1300-sivuinen aineisto jaetaan valiokunnan jäsenille ja kuultaville rikos- ja valtiosääntöoikeuden asiantuntijoille, jotka tutustuvat siihen loppukesän aikana. Hallinto-oikeuden asiantuntijoita ei ole enää tarpeen kuulla.

Asian varsinainen kuuleminen jatkuu heti syysistuntokauden alussa. Ojala-Niemelän mukaan on Haaviston oikeusturvan kannalta on tärkeää, että asia viedään viivytyksettä eteenpäin.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) kommentoi aineistoa medialle eduskunnassa.

Ministeri Haavisto kiistää syyllistyneensä mihinkään rikokseen, ja syyttömyysolettaman mukaan häntä on pidettävä syyttömänä, kunnes hänen syyllisyytensä on laillisesti näytetty toteen, Ojala-Niemelä muistutti.

Puheenjohtajan mukaan Haavisto voi tutkinnasta huolimatta toimia tehtävässään normaalisti.

– Juridiselta puolelta katsottuna hän voi toimia toimessaan. Paineet, joita voi tulla, tulevat poliittiselta puolelta. Mutta katson, että hän on ihan kykenevä suoriutumaan tehtävästään, Ojala-Niemelä sanoi tiedotusvälineille eduskunnassa valiokunnan kokouksen jälkeen.

Aineisto oli tarkoitus kuitata saaduksi jo maanantain kokouksessa. Se siirtyi kuitenkin tämän aamun kokoukseen, sillä valiokunta keskusteli pitkään EU:n elpymisrahastosta.

Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin, että krp epäilee Haavistoa virkarikoksesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta. Ojala-Niemelä ei voinut vahvistaa tietoa esillä olleista rikosnimikkeistä, sillä ne ovat salassa pidettäviä.

Tapauksessa on kyse Haaviston toiminnasta al-Holissa olleiden suomalaisnaisten kotiutuksessa. Krp tutki perustuslakivaliokunnan pyynnöstä erityisesti sitä, miksi Haavisto halusi siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin.

Syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan voidaan nostaa, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerintehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimissaan selvästi lain vastaisesti.

Ministerivastuumenettely jatkuu siten, että perustuslakivaliokunta esittää mietinnössään kannanoton ministerin menettelystä. Mahdollisesta syytteen nostamisesta päättää eduskunnan täysistunto äänten enemmistöllä.

Juttua täydennetty klo 12.56.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?