Oppositio kavahti SAK:n ehdottamaa uutta irtisanomisjärjestystä – Sdp ja keskusta pyörittelevät vastauksiaan - Politiikka - Ilta-Sanomat

Oppositio kavahti SAK:n ehdottamaa uutta irtisanomisjärjestystä – Sdp ja keskusta pyörittelevät vastauksiaan

Julkaistu: 14.7. 6:32, Päivitetty 14.7. 7:10

Hallituspuolueissa Sdp:ssä ja keskustassa SAK:n malliin ei haluta ottaa kantaa.

Oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset suhtautuvat kriittisesti SAK:n esillä pitämään ja Ruotsissa käytössä olevaan niin sanottuun irtisanomisjärjestykseen, joka todennäköisesti vähentäisi työttömyyttä iäkkäämmän väestön keskuudessa.

Hallituspuolueissa Sdp:ssä ja keskustassa malliin ei sen sijaan haluta ottaa kantaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen pitää irtisanomisjärjestystä jäykistävänä ja epäoikeudenmukaisena.

Mykkänen vetoaakin hallituspuolueisiin, jotka joutuvat tekemään loppukesän ja tulevan syksyn aikana niska limassa töitä, jotta luvatuissa työllisyystavoitteissa pysyttäisiin.

– Haluatteko te todella, että suomalaiset nuoremman polven työntekijät joutuisivat kaiken muun epävarmuuden keskellä vielä tilanteeseen, jossa he tietäisivät joutuvansa ensimmäisenä heitettäväksi laidan yli, jos yrityksessä täytyy vähentää työntekijöitä, Mykkänen kysyy.

 

SAK on pitänyt esillä mallia, jossa irtisanomisen kriteereinä olisivat ammattitaito, työnantajan palveluksessa menetetty työkyky, perheenhuoltovelvollisuuden määrä ja työsuhteen kesto.

Yritysten tulisi siis mallin myötä aina irtisanoa ensimmäisenä uusimmat, eli käytännössä nuorimmat työntekijänsä. Mallin taustalla on huoli muun muassa siitä, että Suomessa ikääntyneet työntekijät irtisanotaan tällä hetkellä selvästi herkemmin kuin Ruotsissa, jossa hieman vastaava irtisanomisjärjestys on käytössä.

Mykkänen ei vertaisi Suomen tilannetta Ruotsiin, sillä irtisanomisjärjestyksestä poiketaan hänen mukaansa länsinaapurissa usein ainakin isommissa yrityksissä paikallisesti sopien.

Mikäli SAK:n malli tulisi Suomeen, tulisi täälläkin Mykkäsen mukaan lisätä ainakin paikallista sopimista.

– Tällöin voitaisiin hakea järkevämpiä ratkaisuja, jos molemmat osapuolet katsovat, ettei ole mitään järkeä potkia juuri niitä työntekijöitä, jotka ovat kaikkein tarpeellisimpia yrityksille siinä tilanteessa.

Kaikkein tärkeintä olisi hänen mukaansa kuitenkin poistaa työttömyysputki, joka ei hänen mielestään enää kuulu tähän maailmanaikaan.

– Jos tästä muutoksesta jo alkaa tällainen kina, että pitäisi tehdä joku nuoria sorsiva irtisanomisjärjestys päälle, niin vaikea nähdä, miten hallitus pääsee niihin 100 000 uuteen työlliseen, Mykkänen sanoo.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ville Tavio ei lähtisi myöskään lisäämään yritysten byrokratiaa.

– Yritykset tietävät itse keitä työntekijöitä tahtovat pitää jos joutuvat irtisanomisiin ja markkinatalous toimii paremmin ilman tarpeetonta sääntelyä, Tavio sanoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän johtaja Kai Mykkänen

Tavio kertoo kuitenkin jakavansa SAK:n huolen yritysten mielivallasta työntekijöiden irtisanomisjärjestyksestä.

– Mutta uuden joustamattoman irtisanomisjärjestyksen sijaan pohtisin mieluummin vaikkapa kannustimia uudelleen kouluttaa vanhempia työntekijöitä.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei suostu kommentoimaan SAK:n esitystä mitenkään.

– Meidän eduskuntaryhmässä tämä esitys ei ole ollut esillä saati keskustelussa viimeisien kuukausien tai edes tämän hallituskauden aikana.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio

Lindtmanin mukaan nyt tulisi antaa työmarkkinajärjestöjen ja työllisyystyöryhmien tehdä työnsä rauhassa.

– Ilman, että poliitikot ryhtyvät yksittäisiä esityksiä sen enempää kuittaamaan kuin tyrmäämäänkään.

Myöskään keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli ei halua toistaiseksi ottaa kantaa SAK:n ehdotukseen.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

– Nyt kaikkein tärkeintä on keskittyä etsimään sellaisia toimia, joilla voidaan vahvistaa yritysten luottamusta tulevaan.

Kalli myös muistuttaa, että ikääntyvissä ja eläkeikää lähestyvissä on Suomessa huomattavasti enemmän potentiaalia työllistyä kuin muissa Pohjoismaissa.

– Tähän liittyen työelämän asenteissa on varmasti kehitettävää, Kalli sanoo.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?