Perustuslakivaliokunta sai yli 1 000 sivua esitutkinta­materiaalia Haaviston toimista - Politiikka - Ilta-Sanomat

Perustuslakivaliokunta sai yli 1 000 sivua esitutkinta­materiaalia Haaviston toimista

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

Julkaistu: 13.7. 17:20

Reippaasti yli tuhatsivuinen materiaali annetaan edustajille ja asiantuntijoille.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta sai maanantaina reippaasti yli tuhatsivuisen esitutkintamateriaalin ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toiminnasta al-Holissa olleiden suomalaisnaisten kotiutuksessa.

Keskusrikospoliisin esitutkinta valmistui viime viikolla, ja tänään materiaali kuitataan eduskunnan perustuslakivaliokunnassa saaduksi. Materiaali jaetaan valiokunnan jäsenille ja toimitetaan myös kuultaville asiantuntijoille.

Valiokunta ottaa aikanaan mietinnössään kantaa mahdollisiin rikosnimikkeisiin. Helsingin Sanomien mukaan keskusrikospoliisi epäilee Haavistoa kahdesta rikoksesta: virkarikoksesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta.

Keskusrikospoliisi tutki eduskunnan perustuslakivaliokunnan pyynnöstä erityisesti sitä, miksi Haavisto halusi siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin. Perustuslakivaliokunta päätti pyynnöstä opposition kansanedustajien jätettyä Haaviston toimista muistutuksen.

Valiokunta kutsuu kuultaviksi pitkälti samoja asiantuntijoita kuin ennen esitutkinnan käynnistymistä. Kantaa pyydetään hallinto-oikeuden ja rikosoikeuden asiantuntijoilta sekä nyt myös perustuslain tuntijoilta, koska ministerivastuussa on pohjimmiltaan kyse perustuslain tulkinnasta.

Haavistolle itselleen varataan myös mahdollisuus tulla uudelleen kuulluksi.

Aineisto julki käsittelyn jälkeen

Eduskunnan täysistunto päättää syytteen nostamisesta, mikä vaatisi yksinkertaisen enemmistön. Mahdollinen syyte käsiteltäisiin valtakunnanoikeudessa, jossa on ollut tasavallan historian aikana vain neljä tapausta. Niistä viimeisin oli vuonna 1993, jolloin valtakunnanoikeus tuomitsi kauppa- ja teollisuusministeri Kauko Juhantalon (kesk) lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Valiokunnan käsittelemä aineisto tulee yleensä julkiseksi käsittelyn päättymisen jälkeen. Periaatteessa on kuitenkin mahdollista, että aineisto sisältää esimerkiksi kansalliseen turvallisuuteen liittyviä kohtia, jotka olisivat salassa pidettäviä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?