Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo suomii kovin sanoin hallituksen työllisyystoimia - Politiikka - Ilta-Sanomat

Orpo lyttää hallituksen ”tekosyyn” lykätä työllisyystoimia: ”Pääministeri tukahdutti sen toivon, mikä oli virinnyt Vanhasen linjausten myötä”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo syyttää hallitusta linjattomuudesta työllisyyden hoidossa.

Julkaistu: 8.7. 16:46

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvostelee kovin sanoin hallitusta sen siirrettyä työllisyystoimista päättämisen loppuvuoteen.

Pääoppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo suomii hallitusta kovin sanoin työllisyystoimista lipsumisesta.

Orpo kertoi mietteistään Facebook-päivityksessään.

Jos Facebook-päivitys ei näy, voit katsoa sen täällä.

– Kävellessään lausunnollaan valtionvarainministerinsä yli pääministeri tukahdutti sen toivon, mikä oli virinnyt Vanhasen linjausten myötä. Samalla selvisi myös, että hallituspuolueilla on täysin eri näkemykset siitä, mitä pitäisi tehdä, Orpo sivalsi.

Taustalla on pääministeri Sanna Marinin (sd) ja valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk) kovin erilaiset näkemykset 30 000 uuden työpaikan luomisesta Suomeen.

Vanhanen sanoi viikonloppuna Helsingin Sanomien haastattelussa, että hallituksen tavoitteena on edelleen päättää syyskuun budjettiriihessä kaikista 30 000 uudesta työpaikasta.

Pääministeri Marin kuitenkin jyräsi Vanhasen lausunnon keskiviikkona saapuessaan Säätytaloon matkustusrajoituksia koskeviin neuvotteluihin. Marin sanoi, ettei hallitus välttämättä saa kaikkia päätöksiä 30 000 työpaikasta tehtyä budjettiriihessä, mutta niiden luomisesta ”pitää olla näkymä”.

Marinin mukaan hallitus on yhteisymmärryksessä sopinut, että aikataulusta voidaan joustaa koronakriisin takia.

Orpon mukaan koronakriisi ei ole kuitenkaan mikään tekosyy viivästyttää aikataulua, vaan sen pitäisi olla ponnin päättää uusista työpaikoista vieläkin nopeammin.

– Minulla on vakava huoli Suomen tilanteesta, ihmisten toimeentulosta ja työpaikoista sekä kasvavasta velasta. Toimia Suomen ja suomalaisten puolesta tarvitaan nyt, ei loppuvuonna, Orpo vaati.

Orpo korosti, että kokoomus tukee hallitusta edelleen koronakriisin hoidossa, mutta puolue ei voi hyväksyä linjattomuutta talous- ja työllisyyspolitiikassa.

– Jos hallitus ei kykene päättämään työllisyyttä vahvistavista uudistuksista budjettiriihessä, kuten se on suomalaisille luvannut, ei hallituksella ole edellytyksiä jatkaa, Orpo tylytti.

Soppaa hämmensi keskiviikkona vielä entinen valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk), joka totesi STT:lle, että budjettiriihessä pitää olla päätökset 30 000 uudesta työpaikasta.

– Vuosi on odotettu työllisyystoimia ja syksyn budjettiriihessä niistä pitää hallitusohjelman mukaisesti tehdä myös päätöksiä (30 000) ja toki myös nostaa kunnianhimon tasoa 60 000 työllisestä, kuten sovittu on, Kulmuni kirjoitti Twitter-tilillään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?