Pääseekö pian Japaniin? Rajoitetaanko Islantiin menoa? ”Ei pidä tuijottaa yksittäistä lukua” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Pääseekö pian Japaniin? Rajoitetaanko Islantiin menoa? ”Ei pidä tuijottaa yksittäistä lukua”

Ulkoministeri Pekka Haavisto saapui hallituksen neuvotteluihin tiistaina.

Julkaistu: 8.7. 14:15

Ulkoministeri Pekka Haavisto arvioi, että Suomi kuuluu ”tiukkisten” joukkoon verrattuna monien muiden Euroopan valtioiden matkustusrajoituspolitiikkaan. Pääministerin mukaan ei pidä tuijottaa yksittäisiä lukuja.

Hallitus neuvottelee tänään Säätytalolla matkustusrajoituksista. Suomen on tarkoitus höllentää matkustusrajoituksia kriteerit täyttäviin maihin 13. heinäkuuta alkaen.

Säätytalolle saapuneet ministerit kertoivat, että tänään on tarkoituksen tehdä päätöksiä ainakin EU:n sisärajoista, mutta myös Euroopan komission ns. vihreästä listasta on tarkoitus keskustella. Vihreä lista sisältää 14 valtiota Schengen-alueen ulkopuolelta, joihin EU katsoo liikennettä olevan mahdollista pikkuhiljaa.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan yksi mahdollinen Schengenin ulkopuolinen maa voisi olla Japani.

– Japanissa on hyvin alhainen tauti-ilmaantuvuus, japanilainen turismi on Suomelle tärkeää ja kaupankäynti aktiivista, Haavisto perusteli.

Hallitus kuitenkin seuraa tautitilannetta tiiviisti ja tekee arvioitaan kokonaisuuden perusteella. Ministerit korostivat, että päätöksiä ei tehdä yksittäisten lukujen perusteella, vaan samalla seurataan taudinkuvan kehitystä ja sitä, onko maassa laskeva vai nouseva trendi tautitapauksissa.

Oman hankaluutensa asiaan tuo se, että monissa maissa tautitapaukset ovat keskittyneet vain muutamille alueille. Esimerkiksi tällä hetkellä Espanjassa tauti riehuu vain osassa maata. Haaviston mukaan hallitus ei kuitenkaan voi tarkastella asiaa maakuntakohtaisesti.

– Emme sellaiseen yksityiskohtaisuuteen pääse, että kävisimme maita maakunnittain läpi. Suositukset ovat yleensä maakohtaisia, Haavisto totesi.

Euroopassa moni maa on höllentänyt rajoituksia Suomea nopeammin. Haaviston mukaan Euroopassa ei liikuta samaan tahtiin, vaan jokainen maa arvioi itsenäisesti omaa tilannettaan ja tekee omat päätöksensä.

– Suomi kuuluu tiukimpiin maihin varmaan siksi, että oma tautitilanne on ollut niin hyvä, että ei olla haluttu ottaa riskiä, että se lisämatkustuksen kautta heikkenisi. Ollaan kuuluttu ”tiukkisten” joukkoon.

Haavisto tuo esille, että erot näkyvät jo pelkästään Suomen ja Ruotsinkin välillä. Hän pitää jo poistettuja rajoituksia Baltian maiden, Norjan, Islannin ja Tanskan osalta hyvinä päätöksinä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan vihreästä listasta keskustellessa on keskiössä ollut se, että välttämätön asiointi, kuten työmatkailu voitaisi jälleen avata maiden välille.

– Pitää olla aika varovainen tässä suhteessa. Suosittelen maltin linjaa tämän osalta.

Jo avattujen rajojen osalta hallitus keskustelee tänään ainakin Islannin tilanteesta. Maassa on puhjennut uusia tautitapauksia ja tilanne on heikentynyt siitä arviosta, minkä perusteella rajoitukset kesäkuussa poistettiin.

Marinin mukaan Islanninkaan kohdalla ei kannata tuijottaa yksittäistä lukua.

– Ei kannata tuijottaa yksittäistä lukua. Islannin väkiluku on erittäin pieni ja sen takia heilahtelua tässä tartuntojen ilmantuvuusluvussa voi tapahtua aika nopeallakin aikavälillä. Pitää katsoa taudin suuntaa laajemminkin ja suhteuttaa siihen, miten maa testaa ja kuinka luotettavia maiden antamat tiedot ovat. Kokonaisuus vaikuttaa.

Islantikin on hallituksen neuvotteluissa tänään kuitenkin pöydällä, pääministeri sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?