Haavisto-tutkinnan massiivisen aineiston käsittelyä ei voida aikaistaa – PeVin puheenjohtaja: Pidän tärkeänä, että tarkastellaan perusteellisesti - Politiikka - Ilta-Sanomat

Haavisto-tutkinnan massiivisen aineiston käsittelyä ei voida aikaistaa – PeVin puheenjohtaja: Pidän tärkeänä, että tarkastellaan perusteellisesti

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd).

Julkaistu: 7.7. 6:35

Ulkoministerin esitutkinnan käsittely jatkuu syyskuussa perustuslakivaliokunnassa.

Keskusrikospoliisi tiedotti maanantaina saaneensa ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr) koskevan esitutkinnan valmiiksi. Poliisi aloitti esitutkinnan helmikuussa perustuslakivaliokunnan pyynnöstä. Perustuslakivaliokunta tarttui asiaan kymmenen oppositiokansanedustajan joulukuussa jättämän muistutuksen perusteella.

Esitutkinnassa käsiteltiin Haaviston menettelyä ulkoministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen virkajärjestelyissä. Haavisto siirsi Tuomisen pois tehtävistään viime vuonna ja nimitti uuden erityisedustajan hoitamaan pakolaisleiriin ja siellä oleileviin suomalaisiin liittyviä asioita. Siirtoa oli edeltänyt Tuomisen ja Haaviston erimielisyydet suomalaisten kotiuttamiseen liittyen.

Valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) sanoi helmikuussa, että keskeinen kysymys asiassa on, oliko Tuomisen siirrossa kysymys rangaistuksesta tai kostosta, jollainen ilmaus myös nousi käsittelyssä esille.

– Tässä on kysymys siitä, mikä oli Haaviston vaikutin tässä asiassa toimia. (...) Oliko tarkoitus päästä eri mieltä asiasta olleesta virkamiehestä eroon siirtämällä hänet toisiin tehtäviin, Ojala-Niemelä sanoi.

Ulkoministeri Pekka Haavistoa koskeva esitutkinta on saatu valmiiksi.

Yli tuhatsivuinen esitutkinta-aineisto käy vielä valtakunnansyyttäjän arvioinnin kautta ennen sen luovutusta perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi. Valtakunnansyyttäjä arvioi vielä kertaalleen, vaatiiko asia joitain KRP:n toimenpiteitä ennen sen luovutusta valiokunnalle.

– Esitutkintamateriaalia on kuulemma toistatuhatta sivua, se on iso paketti, Ojala-Niemelä kertoo IS:lle.

Ojala-Niemelä kertoo, että valiokunta kuulee tavanomaiseen tapaansa asiassa asiantuntijoita, joilla on elokuu aikaa perehtyä aineistoon. Käsittelyn olisi tarkoitus alkaa heti syysistuntokauden alkajaisiksi asiantuntijoiden kuulemisella.

Vaikka esitutkinta on valmis, valiokunta siis tarttuu siihen toden teolla vasta syyskuussa. Ojala-Niemelän mukaan prosessia ei voitaisi nopeuttaa suunnitellusta.

– Näin massiivisen aineiston läpikäymiselle on varattava tarpeeksi aikaa sekä valiokunnan jäsenille että asiantuntijoille. Menee kuitenkin pari-kolme viikkoa, vaikka kuinka nopeasti yrittäisi tehdä.

– Pidän tärkeänä ministerin oikeusturvan kannalta, että käsitellään huolellisesti ja perusteellisesti, mutta ilman aiheettomia viivästyksiä

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Kai Mykkänen on samaa mieltä siitä, että Haaviston ja asian selviämisen kannalta on tärkeää, että päätökseen päästään mahdollisimman nopeasti mutta asianmukaisesti.

– Toisaalta kuulemiset käytiin viimeksikin tammikuussa, istuntojen kannalta poikkeuksellisena aikana. Voi jäädä miettimään, että voisiko tässä edetä nopeamminkin, Mykkänen sanoo ja lisää, että ei kuitenkaan halua politisoida aikataulua.

– On valiokunnan jäsenten asia tehdä tätä harkintaa.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Ville Tavio arvioi, että näin laajat esitutkinta-asiakirjat kertovat yleensä siitä, että asian käsittelyssä menee pitkään.

– Oma kokemukseni on, että nämä ovat yleensä vuoden mittaisia juttuja.

Tavio ja perussuomalaiset pitävät tärkeänä, että Haaviston tapaus tutkitaan puolueettomasti.

Asian käsittely jatkuu siten, että apulaisvaltakunnansyyttäjä luovuttaa aineiston perustuslakivaliokunnalle, joka mahdollisesti ensi viikon kokouksessaan merkitsee aineiston saapuneeksi, varaa valiokunnan jäsenille mahdollisuuden tutustua aineistoon ja toimittaa aineiston valiokunnan kuulemien asiantuntijoiden arvioitavaksi.

Valiokunnan jäsenille ja kuultaville asiantuntijoille varataan elokuu aikaa aineistoon tutustumiseen. Syyskuussa perustuslakivaliokunta aloittaa asiantuntijoiden kuulemisella. Menettelyn päätteeksi valiokunta tekee asiasta mietinnön, jossa se esittää kantansa ulkoministerin menettelystä. Mahdollisesta syytteen nostamisesta päättää eduskunnan täysistunto.

IS tavoitti ulkoministerin erityisavustajan, joka kertoi, että ulkoministeri ei kommentoi asiaa tässä vaiheessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?