Poliisi sai valmiiksi esitutkinnan Haaviston al-Hol-toimista – materiaalia 1 000 sivua - Politiikka - Ilta-Sanomat

Poliisi sai valmiiksi esitutkinnan Haaviston al-Hol-toimista – materiaalia 1 000 sivua

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä vahvistaa IS:lle, että kyseessä on Haavisto-tutkinta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto hallituksen neuvotteluissa Säätytalolla 11. kesäkuuta.­

6.7. 11:58 | Päivitetty 6.7. 14:25

Keskusrikospoliisi on saanut helmikuussa aloittamansa esitutkinnan ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr) koskevassa ministerivastuuasiassa valmiiksi. Poliisin tiedotteessa todetaan, että asiassa tiedotusvastuussa on eduskunnan perustuslakivaliokunta.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) vahvistaa Ilta-Sanomille, että kyseessä on ulkoministeri Haaviston tutkinta.

– Ei meillä nyt muita asioita ole siellä ollut vireillä.

Ojala-Niemelä kertoo, että esitutkintamateriaalia on noin tuhat sivua.

– Käsittely jatkuu syyskuun alussa, kun eduskunta kokoontuu seuraavan kerran.

Asia etenee siten, että seuraavaksi keskusrikospoliisi toimittaa esitutkintapöytäkirjan valtakunnansyyttäjän arvioitavaksi. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe totesi STT:lle, että käy aineiston vielä kertaalleen läpi siltä varalta, että se kaipaisi vielä jotain KRP:n lisätoimenpiteitä.

Rappen tarkastelun jälkeen aineisto annetaan perustuslakivaliokunnalle. Valiokunnan on tarkoitus ensi viikon kokouksessaan merkitä aineisto saapuneeksi ja lähettää se kuultaville asiantuntijoille tarkasteltavaksi.

Asiaan palataan valiokunnassa syyskuussa. Menettelyn päätteeksi perustuslakivaliokunta esittää mietinnössään kannanoton ministerin menettelystä. Tämän jälkeen eduskunnan täysistunto päättää mahdollisesta syytteen nostamisesta.

Perustuslakivaliokunta päätti helmikuussa käynnistää esitutkinnan Haaviston toiminnasta. Poliisi ja valtakunnansyyttäjä selvittävät, onko Haavisto syyllistynyt virkarikokseen pyrkiessään syrjäyttämään ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomisen virastaan, vaikka al-Holia koskevat asiat oli otettu häneltä jo pois.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ojala-Niemelä kommentoi asiaa helmikuussa Ylellä todeten, että kyseessä voisi olla rikoslain 40 luvun pykälä 7, 9 tai 10. Pykälä 7 koskee virka-aseman väärinkäyttämistä, 9 virkavelvollisuuden rikkomista ja 10 tuottamuksellista virkavelvollisuuden rikkomista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?