Jan Vapaavuori vastasi saamaansa kritiikkiin Ylellä – ”Turhautuminen purkautuu tavoilla, joista en ole ylpeä”

Pormestari vihjaili kohuselvityksen ja eri puolueisiin kuuluvien apulaispormestarien medialausuntojen kytkeytyvän vuoden 2021 kuntavaaleihin.

Helsingin pormestari myönsi syyllistyvänsä työelämässä ajoittain kärsimättömyyteen.

1.7.2020 22:29 | Päivitetty 1.7.2020 22:41

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) vihjaili keskiviikkoillan Ylen A-Studiossa, että häntä kohdanneet syytökset aggressiivisesta johtamistyylistä kytkeytyvät lähestyviin kuntavaaleihin.

Taustalla on Helsingin Sanomien maanantaina julkaisema laaja selvitys, jossa nimettöminä esiintyneet virkamiehet liittivät Vapaavuoren persoonaan aggressiivisuuden lisäksi väheksyvää ja impulsiivista käytöstä.

Haastattelun alussa Vapaavuori huomautti, että häntä lähetyksen insertissä arvostelleet varapormestarit kuuluvat kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarista lukuun ottamatta kilpaileviin puolueisiin.

Muun muassa kulttuuri- ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) totesi insertissä toivovansa johtamisongelmaan ulkopuolista selvitystä.

Toimittaja Katri Makkosen kysyessä pormestari kieltäytyi nimittämästä kohua suoraan poliittiseksi peliksi.

– Sanoin vain, että vaalit ovat tulossa, Vapaavuori sanoi.

Kokoomuslainen pormestari myönsi syyllistyvänsä työelämässä ajoittain kärsimättömyyteen. Syitä turhautumiseen ovat hänen mukaansa kaupungin kannalta keskeisten hankkeiden hidas eteneminen sekä vaativa kaupunkistrategia.

– Aika ajoin syntyy valtavaa turhautumista, kun keskeiset hankkeet eivät etene. Vuoden jälkeenkin palataan samoihin asioihin. Turhautuminen purkautuu tavoilla, joista en ole ylpeä.

Kovaa kritiikkiä hän kertoi antavansa työntekijöille, joiden työtä ei pidä riittävän laadukkaana. Mikromanagerointia hän kertoi toteuttavansa usein tarkoituksella tehostaakseen työntekoa.

– Alisuoriutumiseen pitää puuttua ja pitää vaatia. Samanaikaisesti palautteen pitää olla sellaista, ettei sitä koeta lannistavaksi, Vapaavuori sanoi.

Eräitä selvityksessä esiintyneitä väitteitä Vapaavuori kuvaili perättömiksi.

– On väitetty että huutaisin. En ole kertaakaan huutanut kenellekään työpaikalla.

Syytökset alaisia väheksyvästä käytöksestä eivät pormestarin mukaan myöskään pidä paikkaansa. Lähetyksessä itseään reiluksi ja tasapuoliseksi luonnehtineen Vapaavuoren mukaan hänellä ei ole työpaikalla suosikkeja tai inhokkeja.

HS:n virkamieslähteiden mukaan Vapaavuori jakaa käskyjä suoraan suorittavalle portaalle ohi alempien esimiesten. Vapaavuori kertoi olevansa työssään usein yhteydessä ruohonjuuritasolle tärkeinä pitämissään asioissa, muun muassa homekoulujen henkilöstöön.

Ongelmalliseksi johtamistyyli kääntyy hänen mukaansa vain silloin, kun tieto ei kulje.

– Haluan välittää strategian pääviestiä, että Helsinki on maailman toimivin kaupunki. Koen myös, että se on tapa osoittaa, että kaupunginjohtajakin tekee töitä kädet savessa, Vapaavuori sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?