PS:n Ville Tavio: Suomi häviämässä 9 miljardia EU:n elvytysrahastossa – ”Hintalappu on hävittäjä­hankkeen verran, se on käsittämätön summa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

PS:n Ville Tavio: Suomi häviämässä 9 miljardia EU:n elvytysrahastossa – ”Hintalappu on hävittäjä­hankkeen verran, se on käsittämätön summa”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.

Julkaistu: 1.7. 16:17

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mielestä EU:lle kaavailtu uusi elvytysrahasto ei elvytä merkittävästi Suomea.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan EU:n 750 miljardin euron uuteen elvytysrahastoon liittymisestä tulisi tehdä perinpohjainen selvitys ja käydä avoin kansalaiskeskustelu, koska kyse on Suomelle kalliista projektista ja uudesta vallan luovutuksesta EU:lle.

Tavio huomauttaa, että kokoluokassaan Suomen maksuosuus 750 miljardin uudesta EU:n elvytysrahastosta on jopa Hornetin korvaajien eli HX-hankkeen suuruinen.

– Kokoluokan hahmottaa kun miettii, että hintalappu Suomelle on HX-hankkeen verran tai yli kymmenen kertaa Suomen vuosittaisen EU-jäsenmaksun verran, Tavio sanoo.

Noin 500 miljardia euroa rahastosta olisi jäsenmaille annettavaa tukea ja 250 miljardia lainoja koronakriisin jälkeiseen talouden jälleenrakentamiseen.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus on kertonut suhtautuvansa avoimesti neuvotteluun uudesta EU-rahastosta. Hallitus on kuitenkin linjannut, että komission ehdotus ei ole sellaisenaan Suomen hyväksyttävissä.

Suomi haluaa, että elpymisvälineen kokoa pienennettäisiin ja lainojen osuutta kasvatettaisiin. Suomi ajaa myös muun muassa takaisinmaksuajan lyhentämistä, rahoituksen kohdentamista suoraan koronakriisin jälkitoimiin ja tukemaan rakenneuudistuksia ja talouden nykyaikaistamista.

EU-johtajat käsittelivät ensimmäistä kertaa Euroopan komission esittämää elpymiskokonaisuutta 19. kesäkuuta. Marinin mukaan keskustelussa vallitsi yhteisymmärrys yleisestä elpymistoimien tarpeesta sekä toimien kiireellisyydestä.

Marinin mukaan on myös tehtävä selkeät kirjaukset siitä, että toteutuessaan väline on kertaluonteinen erityisjärjestely.

Tavion mielestä jokaisen EU-maan tulisi kuitenkin vastata omista veloistaan ja omasta taloudestaan. Hänen mukaansa rahasto merkitsisi Suomelle noin 9 miljardin maksamista EU:lle, vaikka sen työllisyysvaikutusta Suomelle ei ole selvitetty.

– Suomi on Marinin hallituksen johdolla häviämässä 9 miljardia EU:n neuvotteluissa, se on käsittämätön summa, Tavio sanoo.

Tavio epäileekin, että Saksan, Ranskan ja EU-komission ajama EU:n uusi elvytysrahasto ei elvyttäisi merkittävästi Suomea, vaan jäisi työllisyysvaikutuksiltaan hyvin pieneksi.

– EU:lle maksamastaan noin 9 miljardista Suomi ei saa valtion tilille takaisin euroakaan, vaan Suomi voi saada erilaisten ohjelmien kautta osan takaisin. Näiden ohjelmien työllisyysvaikutukset erilaisten hankkeiden kautta uhkaavat jäädä erittäin pieniksi, Tavio sanoo.

– Se ei ole ainakaan kotimaan elvytystä, että ilman tutkittua työllisyysvaikutusta Suomi satsaisi lähes 9 miljardia EU:n tuhlattavaksi, Tavio pohtii.

Eurooppa-neuvosto kokoontuu käsittelemään elpymiskokonaisuutta seuraavan kerran 17.–18. heinäkuuta. Eduskunnan suuri valiokunta on koolla 16. heinäkuuta pääministeriä kuullakseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?