Perätön väite Sanna Marinista leviää kulovalkean tavoin maailmalla – ”Huomioikaa, että tämä twiitti ei ole totta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Perätön väite Sanna Marinista leviää kulovalkean tavoin maailmalla – ”Huomioikaa, että tämä twiitti ei ole totta”

Julkaistu: 28.6. 11:26, Päivitetty 28.6. 19:43

Sunnuntaiaamuun mennessä twiitti oli kerännyt yli satatuhatta tykkäystä ja sitä oli uudelleentwiitattu kymmeniätuhansia kertoja.

Maailmalla on lähtenyt leviämään englanninkielinen twiitti, joka sisältää perättömän väitteen Suomen pääministeristä Sanna Marinista (sd).

Lin Peace -nimisen käyttäjän lauantaina julkaisemassa twiitissä viitataan Yhdysvaltain entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin uuteen kirjaan.

– John Boltonin uusi kirja paljastaa, että Trump ajatteli Suomen olevan Venäjän kontrollin alaisena. Suomen pääministeri Sanna Marin sanoo: ”jos totta puhutaan, me olemme ajatelleet samaa Yhdysvalloista 20. tammikuuta 2017 lähtien”. Rakastan häntä, twiitissä todetaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vannoi virkavalansa ja piti virkaanastujaispuheensa perjantaina 20. tammikuuta 2017.

Sunnuntaiaamuun mennessä twiitti oli kerännyt yli satatuhatta tykkäystä ja sitä oli uudelleentwiitattu kymmeniätuhansia kertoja. Asia tuntui puhuttavan somessa useissa eri maissa.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski korostaa Twitterissä, ettei pääministeri ole antanut Boltonin kirjaan liittyviä lausuntoja.

– Pääministeri Marin ei ole missään vaiheessa kommentoinut John Boltonin kirjaan liittyviä asioita millään tavalla. Aiheesta eilen Yhdysvalloissa leviämään lähtenyt twiitti ei siis pidä paikkaansa, Anttikoski twiittasi sunnuntaina.

Helena Liikanen-Renger Suomen Yhdysvaltain suurlähetystön lehdistö- ja kulttuuriosastolta oli twiitannut jo lauantaina, ettei Lin Peacen julkaiseman twiitin sisältö pidä paikkaansa.

– Huomioikaa, että tämä Suomen pääministeriä koskeva twiitti ei ole totta, hän kirjoitti.

Myös CNN:n toimittaja Daniel Dale huomautti laajalle levinneen twiitin sisältävän väärää tietoa.

– Tämä viraali siteeraus – tähän mennessä 26 000 uudelleenjakoa – on epäaito. Suomen pääministerin viestintäjohtaja kertoi minulle, että heidän suurlähetystönsä Washingtonissa yrittää kertoa ihmisille, että juttu on tekaistu, ja ettei Marin ole sanonut sanaakaan Boltonin kirjasta, Dale kirjoitti.

Esimerkiksi CIA:n ja NSA:n ex-johtaja Michael Hayden ehti uudelleentwiitata väärää tietoa sisältäneen twiitin. Dalen kirjoituksen on puolestaan uudelleentwiitannut muun muassa Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?