Pienpanimoille lupailtu etämyyntioikeus uhkaa jäädä toteutumatta – hallitukselta puuttuu yhteinen linjaus

Lakialoitteen tehnyt Myllykoski: Toukokuun lupaukset haihtuivat ilmaan, kun Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä.

Hallituspuolueista vasemmistoliitto, vihreät ja keskusta ovat kannattaneet selkeimmin etämyynnin sallimista.

26.6.2020 17:28

Pienpanimoille lupailtua etämyyntimahdollisuutta ei ole luvassa ainakaan ihan pian. Hallituspuolueet eivät ole päässeet selvyyteen siitä, miten asian kanssa tulisi edetä.

Hallitus päätti toukokuussa viedä jatkovalmisteluun sen, miten pienpanimoiden itse valmistamien juomien etämyynti voitaisiin sallia väliaikaisesti yritysten korona-ahdingon vuoksi. Hallituksen taustalähteiden mukaan jatkokeskusteluja onkin sen jälkeen käyty, mutta yhteistä linjausta ei ole.

Hallituspuolueista vasemmistoliitto, vihreät ja keskusta ovat kannattaneet selkeimmin etämyynnin sallimista. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni lupaili toukokuussa, että "prosessi pienpanimoiden etämyynnille saadaan käyntiin" ja "hallitus päättää asiassa etenemisestä vielä toukokuussa".

Poliittista tahtoa etämyynnin väliaikaiselle sallimiselle on löytynyt laajemminkin eduskunnassa. Kun vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski teki huhtikuussa asiasta lakialoitteen, sen allekirjoitti 110 kansanedustajaa useista eri puolueista.

Myllykosken mukaan toukokuun lupaukset haihtuivat ilmaan, kun Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä kesäkuun alussa.

Vielä toissa viikolla puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo tviittasi kuitenkin, että vihreät on kannattanut pienpanimoiden etämyyntioikeutta ja että "odotamme aiheesta esityksiä ministeri Krista Kiurulta". Kiuru on Sdp:n perhe- ja peruspalveluministeri.

Uudistus osoittautunut kinkkiseksi

Nopeaksi ja yksinkertaiseksi pelastukseksi pienpanimoille toivottu uudistus on osoittautunut mitä ilmeisimmin odotuksia hankalammaksi toteuttaa. Etämyynnin mahdollistaminen edellyttäisi alkoholilain muuttamista, eikä se olisi tiettävästi helppoa edes väliaikaisesti. Lisäksi hallitus lähtee siitä, että uudistaminen edellyttäisi muutosehdotuksen ilmoittamista EU-komissiolle. Tätä seuraisi kolmesta kuuteen kuukautta niin sanottua odotusaikaa.

Aloitteen tehnyt Myllykoski sanoo olevansa harmissaan siitä, että asiaa ei olla nähtävästi edistämässä.

– On tässä vasemmistolaiselle pikkuisen outo tilanne, kun haluaisi edistää suomalaisten pienpanimoiden työllistämismahdollisuuksia, Myllykoski sanoo STT:lle.

Kyse on hänen mukaansa myös suomalaisten yritysten tasa-arvosta ulkomaisiin verrattuna. Olutta voi tilata postitse ulkomailta, muttei Suomesta. Suomalainen yrittäjä joutuu myymään oluita ulkomaisen toimijan kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?