Eduskunnassa tavallista kiivaampi keskustelu – välihuudot täyttivät ilmatilaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Eduskunnassa tavallista kiivaampi keskustelu – välihuudot täyttivät ilmatilaa

Eduskunnan istuntosali täysistunnossa 20. toukokuuta 2020.

Julkaistu: 25.6. 13:16

Lisätalousarvion käsittely kirvoitti kielenkantoja eduskunnassa. Oppositio peräänkuulutti työllisyystoimia, ja hallituspuolueet muistuttivat liki täydestä yksimielisyydestä rahanjaossa.

Eduskunnan täysistunnossa keskustellaan paraikaa kiivaasti tämän vuoden neljännestä lisätalousarviosta. Lisätalousarviossa esitetään noin neljän miljardin euron määrärahalisäyksiä pääosin koronakriisin aiheuttamien ongelmien hoitoon, muun muassa yritystukiin, korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseen ja kuntien palveluiden järjestämiseen.

Keskustelussa hahmottui nopeasti argumenttien jakolinja. Oppositio kritisoi hallituksen velanottoa, pitkän aikavälin suunnitelmia sen hoitamiseen ja työllisyystoimien vähäisyyttä. Hallituspuolueiden edustajat taas korostivat useissa puheenvuoroissa sitä, että "velkalinkojen" ja "konkurssipesän rosvoamisten" siivittämästä kritiikistä huolimatta oppositiopuolueet eivät juuri esittäneet leikkauksia lisätalousarvion määrärahoihin. Ainoa opposition leikkausesitys oli perussuomalaisten ehdotus 2,9 miljoonan euron vähentäminen hallituksen valtiosihteerien ja erityisavustajien palkkauksista.

Työllisyystoimet huolettavat

Kokoomuksen Timo Heinonen kritisoi hallituksen rahankäyttösuunnitelmaa siitä, ettei sen yhteydessä ole tehty tai suunniteltu riittäviä työllisyystoimia. Siksi hän sanoi kokoomuksen esittävän epäluottamusta pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitukselle.

– Meidän kritiikkimme ei kohdistu siihen, että koronakriisin aikaan ei olisi ollut tarpeen ottaa velkaa. Kyllä, yrityksiä on pitänyt pelastaa, ihmisiä auttaa koronakriisin yli ja lapsia ja vanhuksia auttaa tässä tilanteessa. Kritiikkimme kohdistuu siihen, että tämä hallitus ei ole pystynyt päättämään yhdestäkään työllisyystoimesta, ja siksi se ei nauti eduskunnan luottamusta, hän sanoi.

Heinosen mukaan velkarahan varaan rakennettu yhteiskunta ei ole kestävä, eikä Suomi tule pärjäämään sillä, että palveluita rahoitetaan suurella velanotolla.

Vastauspuheenvuorossaan Sdp:n Pia Viitanen halusi muistuttaa, että valtiovarainvaliokunnan mietintöön jättämässään vastalauseessa kokoomus ei esittänyt muutoksia tai leikkauksia määrärahoihin.

– Ymmärrän sinänsä, että kokoomuksesta voi parranpärinää tulla, kuten oppositiolta ehkä edellytetäänkin. Sitä en ymmärtänyt, että mikä on opposition ja erityisesti kokoomuksen todellinen vaihtoehto. Toisaalta sanotte, että holtitonta menoa ja velkaa otetaan. Mutta käytännössä te ette esitä yhtään konkreettista toimea, mihin te tätä rahaa ette holtittomasti jakaisi, hän vastasi.

– Ettekö tukisi yrityksiä, ettekö tukisi lasten ja nuorten hyvinvointia, ettekö lisäisi koulutuksen aloituspaikkoja? Arvoisa puhemies, minä olen tutkinut kokoomuksen vastalauseen, mutta tähän en saa vastausta.

Useat välihuudot opposition puolelta taas yrittivät palauttaa huomion tästä lisätalousarviosta pidemmän aikavälin toimiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?