Trumpin ex-avustajan kohukirja sisältää Niinistön neuvoja Putinin kohtaamiseksi – asiantuntijat eivät näe uhkaa Venäjä-suhteille - Politiikka - Ilta-Sanomat

Trumpin ex-avustajan kohukirja sisältää Niinistön neuvoja Putinin kohtaamiseksi – asiantuntijat eivät näe uhkaa Venäjä-suhteille

Julkaistu: 22.6. 18:50

Ulkopolitiikan konkarit yllättyivät Boltonin paljastuskirjan julkistamisesta, mutta sen sisältö on Suomen kannalta jopa suotuisaa.

”Ei mitään skandalöösiä Suomea koskevaa.” ”Nostaa meidän pörssinoteerausta kv-politiikassa.” ”Rehellistä ja avointa.” Ei mitään, mistä Putin voisi hermostua”.

Näin kommentoivat ulkopolitiikan asiantuntijat viikonloppuna julkisuuteen vuotaneita presidentti Sauli Niinistön ja Donald Trumpin kahdenkeskisten keskusteluiden väitettyä sisältöä Helsingin huipputapaamisen alla 2018.

Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton paljastaa ennakkoon julki vuotaneessa kohukirjassaan kulissientakaisia tapahtumia Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huipputapaamisesta kesällä kaksi vuotta sitten.

Niinistö tapasi ensin Trumpin aamiaisella Mäntyniemessä ja iltapäivällä Putinin presidentinlinnassa ennen suurvaltojen johtajien tapaamisen alkua.

Kirjan mukaan Niinistö kertoi Trumpille kolme pointtia Venäjästä ja siitä, miten Putinia käsitellään.

Niinistö muistutti Trumpia, että Putin on taistelija, jonka hyökkäyksiin tulisi vastata vastahyökkäyksellä. Toiseksi Niinistö painotti Putinin kunnioittamisen tärkeyttä, sillä jos luottamuksen saavuttaa, Putin saattaa olla tahdikkaampi.

Niinistö käytti Boltonin mukaan puheensa lopuksi ilmausta ”kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni”.

Bolton kertoo Niinistön sanoneen puheensa lopuksi, että kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni.

– Sinänsä Suomen kannalta katsottuna oli positiivista, että haluttiin kuulla minkälainen analyysi meillä on toisesta osapuolesta, kommentoi Boltonin kirjaan tutustunut puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok).

– Niinistö briiffasi oman näkemyksensä mukaisesti hiukan kokemattomampaa Trumpia yhteyksissä Putiniin. Jos sanoo, että Putin on taistelija, en ymmärrä, miten Putin siitä voisi hermostua, Kanerva lisää.

Supervaltojen johtajien kokousta valmisteltiin huolella ja Bolton oli järjestelyissä pääroolissa, muistuttaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

– Suurin huoli silloin oli, tekeekö Trump jotain tyhmää. Tarkoitus oli saada tilanne sellaiseksi, ettei Trump tee mitään virheitä, eikä sido Yhdysvaltoja ansaan, jota Putinin pelättiin ehdottavan.

Niinistön kaudella kasakkasanonta on ollut usein esillä, muistuttaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Kirjan mukaan Bolton oli kokouksen jälkeen tyytyväinen. Boltonin mukaan Putin olisi puhunut noin 90 prosenttia koko tapaamisajasta.

– Kokous saatiin sujumaan niin, ettei siitä saatu aikaan tuloksia, koska tulokset olisivat voineet olla negatiivisia. Eli, että Trump olisi luvannut jotain, mitä Yhdysvaltain hallinto ei pysty kannattamaan, Aaltola täsmentää.

Ulkoasiainvaliokunnan entisen puheenjohtajan Liisa Jaakonsaaren (sd) mielestä Niinistön ja Trumpin aamukeskustelu oli ”aika jännittävä ja yllättävänkin tasa-arvoinen tilanne”.

– Niinistö vastasi mielestäni hienotunteisesti ja superdiplomaattisesti miten Putinin kanssa tulisi toimia. Hän antoi käytöksen kultaisen kirjan ohjeita, eli suhtautua Putiniin kunnioittavasti. Se oli mielestäni tärkeä seikka, etenkin kun herra Trumpilla ei ole tapana suhtautua kehenkään kunnioittavasti, toteaa Jaakonsaari.

Ulkoasiainvaliokunnan entisen puheenjohtajan Liisa Jaakonsaaren mukaan Niinistön vastaukset Trumpille olivat hienotunteisia ja superdiplomaattisia.

Aaltola huomauttaa, että Niinistö oli jo aiemmin tuonut julkisissa puheissaan esille Trumpille antamansa neuvot.

– Että Venäjä pitää ottaa tosissaan ja ymmärtää. Niinistön kaudella kasakkasanonta on ollut myös usein esillä, esimerkiksi jo Niinistön matkalla Kanadassa 2016.

– Niinistön evästykset kuvastavat suomalaista ulkopoliittista asennetta. Ei niissä ole venäläisille mitään yllättävää. Ei mitään skandalöösiä Suomen kannalta, arvioi Aaltola Boltonin paljastuksia.

Myöskään Kanervan mielestä esiin ei tullut varsinaisesti mitään uutta.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanervan mielestä Boltonin paljastukset nostavat Suomen pörssinoteerausta kansainvälisessä politiikassa.

– Se vastaa meidän ulkopolitiikassa mukana olevien yleisiä käsityksiä siitä, miten Venäjä toimii. Ja sopii Suomen kuvaan varsin hyvin, että meiltä kysytään vaikutelmia. Tämä nostaa meidän pörssinoteerausta kansainvälisessä politiikassa. Näin haluan sen nähdä, Kanerva kommentoi.

Boltonin kirja on poikkeuksellinen, koska siinä käsitellään aivan sisäpiirin näkemyksiä hyvin tuoreista ulkopoliittisista asioista.

– Tietenkin voi jälkeenpäin pohtia, mitä Niinistö olisi sanonut, jos olisi tiennyt kaiken tulevan julki näin pian? Tosin voi olla, että ehkä Niinistöä nyt kunnioitetaan enemmän, pohtii Jaakonsaari.

– Sillä tavalla hieman yllättää, koska kyse oli luottamuksellisesta keskustelusta ja arkaluonteisista asioista. Niiden saattaminen kovien kansien väliin ei ole ihan normaalin diplomatian mukainen ratkaisu. Tavallisesti tämän tyyppistä aineistoa tuodaan julki vasta parinkymmenen vuoden kuluttua, luonnehtii Kanerva.

Aaltolan mielestä paljastukset kuvastavat Washingtonin kiihkeitä tunnelmia vaalivuonna. Boltonin ulostuloa oli odotettu pitkään.

– Aika nopeasti se tapahtui. Osin siinä on Trumpin omaakin vikaa, kun jättää asiat avoimiksi. Kuten jutella huipputapaamisessa pelkästään tulkin läsnä ollessa. Silloin syntyy tarve tietää, mitä presidentti on oikeasti sanonut.

Jaakonsaaren mielestä kirjan ilmestyminen kuvastaa aikojen muuttumista.

– Mikään ei ole pyhää ja salaista, ja diplomatialla on uudet säännöt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?