HS:n kysely: joka toinen piti Katri Kulmunin eroa valtiovarain­ministerin tehtävästä oikeana - Politiikka - Ilta-Sanomat

HS:n kysely: joka toinen piti Katri Kulmunin eroa valtiovarain­ministerin tehtävästä oikeana

Katri Kulmuni ilmoitti eroavansa valtiovarainministerin tehtävästä 5. kesäkuuta.

Julkaistu: 20.6. 10:49

Lähes 60 prosenttia vastaajista piti Matti Vanhasta erittäin tai melko hyvänä valintana uudeksi valtiovarainministeriksi.

Helsingin Sanomien kyselyssä joka toinen suomalainen pitää keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin eroa valtiovarainministerin tehtävästä oikeana päätöksenä.

Tutkimuksen teki HS:n pyynnöstä markkinatutkimusyritys Kantar TNS, ja 1 040 vastaajasta 49 prosenttia oli sitä mieltä, että Kulmuni teki oikean ratkaisun jättäessään valtiovarainministerin tehtävät esiintymiskoulutus- ja mediavalmennuslaskuista nousseen kohun vuoksi.

Vähän yli neljännes (26 prosenttia vastaajista) oli sitä mieltä, että Kulmunin eropäätös oli väärä, ja 25 prosenttia vastaajista ei osannut kertoa kantaansa.

Kulmuni käytti viestintätoimisto Tekirin konsultointi- ja mediavalmennuspalveluja yli 56 000 euron edestä veronmaksajien piikkiin. Kohun noustua Kulmuni ilmoitti ensin maksavansa koko summan omasta pussistaan takaisin, mutta kun kohu ei laantunut, hän lopulta jätti eronpyyntönsä pari päivää myöhemmin.

Laskut maksaneissa valtiovarain- ja työ- ja elinkeinoministeriössä on tehty Kulmunin laskuista selvitys, ja työ- ja elinkeinoministeriö on jo ilmoittanut suosittelevansa jatkotoimia Tekiriä ja Kulmunin entistä erityisavustajaa Kari Jääskeläistä kohtaan.

Etenkin 60–69-vuotiaiden ikäluokka oli vahvimmin sitä mieltä, että Kulmunin piti erota. Ikäryhmästä 60 prosenttia piti eropäätöstä oikeana.

Mielenkiintoinen havainto HS:n kyselyssä oli se, että päähallituspuolue Sdp:n kannattajista yli puolet oli Kulmunin eron kannalla. Sen sijaan luonnollista oli se, että Kulmunin omassa puolueessa, keskustassa, puheenjohtajan ero ministerin paikalta herätti eniten soraääniä.

Matti Vanhanen seurasi Katri Kulmunia uudeksi valtiovarainministeriksi.

Kulmunin seuraajaksi nousi konkaripoliitikko Matti Vanhanen (kesk), jonka valinta uudeksi valtiovarainministeriksi herätti laajaa hyväksyntää. Lähes 60 prosenttia vastaajista piti Vanhasta erittäin tai melko hyvänä uudeksi valtiovarainministeriksi. Alle neljännes vastaajista olisi nähnyt ministerinä mieluummin jonkun muun.

Nuoret, alle 30-vuotiaat, suhtautuivat Vanhasen valintaan kaikista kriittisimmin. Positiivisimman kaiun Vanhasen tulo ministeriksi sai yli 50-vuotiaiden ja maaseudulla asuvien keskuudessa.

Kantar teki kyselyn HS:n pyynnöstä kesäkuun puolivälissä. Tutkimukseen osallistuneiden joukko edusti 18–79-vuotiaita suomalaisia pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat. Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttia suuntaansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?