Poikkeusolot päättyvät keskiyöllä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Poikkeusolot päättyvät keskiyöllä

Koronatilanteen aiheuttamat poikkeusolot päättyvät Suomessa, kun vuorokausi vaihtuu tiistaiksi.

15.6.2020 8:03 | Päivitetty 15.6.2020 14:37

Koronavirusepidemian takia käyttöön otetusta poikkeusajan lainsäädännöstä luovutaan ja poikkeusolot päättyvät. Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan hallitus purkaa valmiuslain käyttöönoton.

Koronaviruksen vuoksi Suomessa oli eilen sairaalahoidossa 26 ihmistä ja tehohoidossa enää yksi potilas. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan tautitilanne on kehittynyt niin hyvään suuntaan, että pykälien voimassaololle ei ole enää juridisia perusteita.

– Valmiuslakia ei saa käyttää varmuuden vuoksi, hän sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Uhka koronaviruksen leviämisen uudelleen kiihtymisestä on edelleen olemassa. Tästä syystä hallitus varautuu tilanteen vaatimiin toimenpiteisiin normaaliolojen lainsäädäntöä kehittämällä. Tilanteen sitä vaatiessa on mahdollista ottaa myös valmiuslain mukaisia toimivaltuuksia uudelleen käyttöön.

– Kynnys valmiuslain ottamiseksi uudelleen käyttöön on jatkossa entistä korkeampi. Toivon, että lakia ei enää tarvittaisi, Henriksson sanoi.

Valmiuslain toimivaltuudet, jotka pandemiassa otettiin käyttöön, ovat perustuneet arvioon, että ne ovat välttämättömiä muun muassa väestön suojaamiseksi. Tavoitteena on ollut erityisesti varmistaa sosiaali- ja terveydenhuollon riittävyys ja tehohoidon kapasiteetti kriisitilanteessa.

Marin muistuttaa, että epidemia ei ole ohi ja että on edelleen tärkeää huolehtia omasta ja muiden ihmisten terveydestä.

Valtioneuvosto totesi 16. maaliskuuta yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa, että Suomessa vallitsevat poikkeusolot. Käyttöön otettiin sen myötä valmiuslain pykäliä, jotka ovat antaneet mahdollisuuden puuttua esimerkiksi terveydenhoidon työntekijöiden vuosilomaan ja irtisanomisaikaan. Myös Uudenmaan eristäminen ja koulujen sulkeminen tapahtui valmiuslain nojalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?