Vanhanen: Sopeutustoimet edessä vielä tällä vaalikaudella - Politiikka - Ilta-Sanomat

Vanhanen: Sopeutustoimet edessä vielä tällä vaalikaudella

Euroopan elpyminen tärkeää myös Suomelle, valtiovarainministeri Matti Vanhanen sanoo.

Finanssikriisinjälkeinen pitkä häntä alijäämässä johtui pitkälti siitä, että Suomen vienti romahti, Matti Vanhanen muistuttaa.­

13.6. 13:20

Talouden elvytys ei voi jatkua loputtomiin, valtiovarainministeri Matti Vanhanen sanoo.

Kevät meni hallitukselta onnistuneesti koronatilanteen saamiseen hallintaan, Vanhanen kehui keskustan puoluevaltuuston kokouksessa pitämässään puheenvuorossa. Samalla tehtiin isoja ratkaisuja talouden ylläpitämiseksi.

– Elvytysvaiheen jälkeen tarvitaan myös sopeutustoimia. Ne ovat vielä tällä vaalikaudella edessä. Toivon meiltä kaikilta nyt pitkämielisyyttä, Vanhanen sanoi.

Myös muun Euroopan elpyminen koronavirusepidemian aiheuttamasta talouskriisistä on tärkeää vientivetoiselle Suomelle, Vanhanen korosti.

Ministerin mukaan alkava vuosikymmen muistuttaa edellistä. Hän kertoi odottaneensa vuonna 2007 alkaneella vaalikaudella julkisen velan laskevan 25 prosenttiin. Velkasuhde laskikin nopeasti aina 30 prosenttiin, kunnes finanssikriisi katkaisi kehityksen.

Nyt näyttää siltä, että koronakriisin myötä tämän vuosikymmenen lopulla velkasuhde nousee noin 80 prosenttiin.

– Meille on äärimmäisen tärkeää se, että Euroopan päämarkkina-alue pääsee jaloilleen. Finanssikriisinjälkeinen pitkä häntä alijäämässä johtui pitkälti siitä, että Suomen vienti romahti, Vanhanen muistutti.

Nyt näkyy Vanhasen mukaan ennusmerkkejä siitä, että viennille käy tälläkin kertaa huonosti. Siksi muun Euroopan elpyminen on tärkeää myös Suomelle.

Vanhanen toivoi myös kaikilta pitkäjänteisyyttä.

Hänen mukaansa nykyaikainen politiikka on mennyt sellaiseksi, että ihmiset ottavat kantaa puolueisiin ja politiikkaan yksittäisten asioiden eli sen mukaan ”miten näissä vpk-tehtävissä onnistutaan”. Politiikan pitää kuitenkin olla tavattoman paljon pitkäjänteisempää, Vanhanen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?