Halla-aho myöntää: Kohu­kirjan julkaisu oli virhe – omilta tullut ”hyvin paljon erittäin huonoa palautetta”

Perussuomalaisten puoluekokouksessa puhunut Halla-aho sanoi myös toivovansa henkilökohtaisesti, ettei puolueen eduskuntaryhmästä erotetun kansanedustaja Ano Turtiaisen erosta tule pysyvä.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa.

13.6.2020 10:15 | Päivitetty 13.6.2020 11:41

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi-Halla-aho totesi lauantain puoluekokouksessa edellyttävänsä puolueen eduskuntaryhmästä 4. kesäkuuta erotetulta kansanedustaja Ano Turtiaiselta jatkossa parempia pöytätapoja ja joukkuepeliin sitoutumista, jottei tämän ero jäisi pysyväksi.

– Ei voi olla niin, että kaikkien muiden on uhrattava poliittista ja sosiaalista pääomaansa minun puolustamiseeni, mutta minulla on rajaton vapaus tehdä ja sanoa juuri niin kuin haluan ja välittämättä joukkuekavereideni mielipiteistä, Halla-aho sanoi.

– Toivon henkilökohtaisesti, että erosta ei tule pysyvä, mutta se edellyttää näiden näkökulmien hyväksymistä.

Turtiaisen erottamiseen johti Twitter-julkaisu, jossa pilkattiin Yhdysvalloissa poliisiväkivallan seurauksena kuollutta tummaihoista George Floydia. Tämän viikon keskiviikkona Turtiainen perusti oman eduskuntaryhmän ja valitsi ryhmän sihteeriksi perussuomalaisista 2013 erotetun ex-kansanedustaja James Hirvisaaren.

Vielä keskiviikkona Yle kertoi perussuomalaisten harkitsevan Turtiaisen erottamista eduskuntaryhmän lisäksi puolueesta. Ylen lauantaisten tietojen mukaan perussuomalaisten puoluehallitus päätti perjantaina pyytää selvitystä Turtiaisen aikeista. Halla-ahon mukaan puoluehallitus haluaa tietää, kiinnostaako Turtiaista pyrkiä takaisin eduskuntaryhmän jäseneksi.

– Jos eduskuntaryhmän jäseneksi pyrkiminen ei kiinnosta, niin silloin eduskuntaryhmästä erottaminen toimii ikään kuin automaattisesti perusteena puolueesta erottamiselle, Halla-aho sanoi Ylelle.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kertoi perjantaina Demokraatille määränneensä Turtiaisen twiitistä esitutkinnan. Toiviainen sanoi, että Turtiainen saattoi twiitissään syyllistyä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Toiviaisen mukaan Turtiaista itseään on tärkeä kuulla, koska twiitti on ymmärrettävissä rasistiseksi.

Hankamäen kohukirjan julkaiseminen virhe

Halla-aho myönsi puheensa aikana, että Suomen Perusta -ajatuspajan kohukirjan julkaisu oli virhe. Puoluetta lähellä oleva ajatuspaja julkaisi maanantaina filosofi Jukka Hankamäen kirjoittaman Totuus kiihottaa -kirjan, jossa esitetään väitteitä muun muassa yhteiskunnassa vallitsevasta naisten tyranniasta.

– Kyseessä oli meidän mokamme, piste. Emme tienneet, että kirja sisältää sellaista materiaalia kuin se sisälsi. Itse olin tutustunut lähinnä kirjan sisältämään erittäin etevään media- ja sensuurikritiikkiin, Halla-aho sanoi.

– Julkisuudessa käsitellyt katkelmat eivät millään tavalla vastaa puolueen ajattelua, ja meillä kaikilla on työtä tapahtuneen vahingon korjaamiseksi, etenkin naispuolisten kansalaisten suuntaan.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) ilmoitti keskiviikkona, että opetus- ja kulttuuriministeriö käy Suomen Perustan julkaisua läpi ja selvittää, onko se ristiriidassa valtionavustuspäätöksen kanssa. Ministeriön avustus Suomen Perustalle on tänä vuonna 120 000 euroa. Aiempien kolmen vuoden aikana avustus on ollut noin 100 000 euroa vuodessa.

Yleisavustuksen saajan yhtenä velvollisuutena on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Avustuksen saajilta voidaan pyytää selvityksiä avustuksen käytöstä. Rahoja voidaan periä takaisin, jos avustuskriteerit eivät täyty.

Hankamäki toteaa kirjassa muun muassa, että ”sugar daddy-, sokerideittailu- ja grooming-ilmiöiden yleistyminen johtuu suureksi osaksi naisten omasta pihtauspolitiikasta”. Grooming tarkoittaa esimerkiksi lapsen tai nuoren lähestymistä verkossa seksuaalisessa tarkoituksessa.

– Seksiä pidättämällä naiset koettavat luoda itselleen seksuaalista lisäarvoa ja uskotella olevansa haluttuja, vaikka eivät olisikaan. Vanha sanonta kuuluu, että vain rumat naiset väittävät olevansa ahdistelun kohteina, niin kuin kauniit eivät puolestaan koskaan ole feministejä, kirjassa todetaan.

Puheessaan Halla-aho kertoi, että kirjasta tuli ” hyvin paljon erittäin huonoa palautetta omalta jäsenistöltä ja kannattajakunnalta” . Puolueen edustajat eivät hänen mukaansa olleet lukeneet lopullista versiota läpi riittävällä tarkkuudella.

– Samalla kuitenkin haluan, että tapahtunut asetetaan kontekstiinsa. Kirja ei ole yhtä huono kuin sen huonoin luku. Kustantaja ei ole yhtä huono kuin sen huonoin kirja.

Halla-ahon mukaan ”yhdestä kömmähdyksestä” huolimatta Suomen Perusta on julkaissut uraauurtavaa tutkimusta ja keskustelukirjallisuutta etenkin maahanmuutosta, ilmastopolitiikasta ja eurooppalaisesta integraatiosta.

– Tämä tutkimus on meille työkalu, koska me kannatamme tosiasiapohjaista päätöksentekoa. Yksi kömmähdys, vaikka kuinka karmea, ei mitätöi Perustan arvoa, vaikka sitä varmasti yritetään tällaiseen mitätöintiin käyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?