Totuus kiihottaa -kohukirjan julkaissut ajatuspaja sai ministeriöltä yli 100 000 euron avustuksen – tarkoitettu tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen

Puolueita lähellä olevia ajatuspajoja tuetaan eduskuntaryhmien suhteellisen koon mukaan. Jukka Hankamäki kirjoitti kirjansa 1 800 euron palkkatuella.

Opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää, onko Jukka Hankamäen kirja ristiriidassa valtionavustuspäätöksen kanssa.

11.6.2020 21:35

”Naisten tyranniaa ja seksuaalisuuden sosialisointia” kuvanneen kirjan julkaisseen Suomen Perusta -ajatuspajan toiminta perustuu opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämälle yleisavustukselle sekä Perussuomalaisen puolueen myöntämälle rahoitukselle.

Ajatuspaja on saanut ministeriön yleisavustusta tälle vuodelle 120 000 euroa ja useana aiempana vuonna 103 000 euroa. Ministeriön myöntämä avustus on yleistukea, jonka kohderyhmänä ovat eduskunnassa toimivien puolueiden taustalla toimivat ajatuspajat.

Vuonna 2018 ajatuspaja sai lisäksi 80 000 euroa perussuomalaiselta puolueelta. Muita tuloja sillä ei ollut.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) ilmoitti keskiviikkona, että ministeriö käy läpi Suomen Perustan julkaisua ja selvittää, onko se ristiriidassa valtionavustuspäätöksen kanssa.

Selvitys lähti käyntiin kansalaisten yhteydenotoista, ylitarkastaja Sami Niinimäki opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoo. Niitä alkoi tulla heti tiistaina sekä virkamiehille että OKM:n ministereille.

Päätös mahdollisesta takaisinperinnästä tehdään sen jälkeen, kun ulkopuolinen asiantuntija on arvioinut, rikkooko Hankamäen kirja avustuksen ehtoja. Lisäksi ministeriö kuulee asianomaisia eli Suomen Perustaa.

Ministeriön avustuspäätöksen mukaan Suomen Perustalle myönnetyn yleisavustuksen tarkoituksena on yhteiskunnallisen tutkimuksen, keskustelun ja päätöksenteon edistäminen. Sen ehdoissa ja rajoituksissa mainitaan myös, että avustuksen saajan tulee toiminnassaan edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Avustusta on viime vuosina myönnetty ajatuspajoille yhteensä korkeintaan 600 000 euroa. Niinimäen mukaan summa jaetaan mekaanisesti ajatuspajoja lähellä olevien puolueiden eduskuntaryhmien koon mukaan, jos ne vain ovat hakeneet niin suurta summaa kuin mihin puolueen paikkamäärä oikeuttaisi.

Arvioidaanko vuosittaisia avustuspäätöksiä tehtäessä hakijan aiempaa julkaisutoimintaa?

Avustusten vaikuttavuutta on vaikea mitata, Niinimäki sanoo. Vaikuttavuuden arvioinnista käydään kuitenkin ministeriössä jatkuvaa keskustelua ja siihen pyritään kehittämään välineitä.

Toistaiseksi ministeriö seuraa ajatuspajojen toiminnasta numeerisilla mittareilla, eli esimerkiksi raporttien, niistä seuraavan lehtikirjoittelun sekä seminaariyleisön määriä.

Ministeriölle tulee näet toimittaa vuosittain selvitys edellisen avustuksen käytöstä. Ministeriö tekee silloin sekä taloudellisen että itse toimintaa koskevan tarkastuksen.

Taloudellisessa tarkastuksessa varmistetaan, että esimerkiksi avustuspäätöksessä edellytetty muun rahoituksen osuus toteutuu eikä avustusta ole käytetty ei-hyväksyttäviin kustannuksiin, kuten oikeudenkäyntikuluihin tai tulospalkkioihin. Lisäksi katsotaan, että toimintaa, kuten julkaisuja tai tapahtumia, on ylipäänsä ollut.

Koska valtionavustukset ovat kuitenkin vastikkeettomia, rahoja ei peritä takaisin esimerkiksi siksi, että toiminta on ollut tavallista vaisumpaa. Takaisinperintään ryhdytään, jos tuen saaja rikkoo päätöksessä mainittujen ehtoja ja rajoituksia.

Filosofian tohtori Jukka Hankamäki kirjoitti Totuus kiihottaa -kirjansa 1 800 euron palkkatuella.

Asia käy ilmi Suomen Perustan vuoden 2018 tilinpäätöksestä ja siitä kertoi aiemmin Iltalehti. Vuoden 2019 tilinpäätös ei ollut torstaina saatavilla.

Tilinpäätöksen mukaan Hankamäki palkattiin syyskuusta 2018 alkaen vuodeksi mediaprojektiin. Palkkaa hänelle maksettiin vuoden 2018 syys- joulukuun aikana 7 200 euroa, mikä tekee 1 800 euroa kuussa.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos kertoi eilen STT:lle, että Hankamäki oli Suomen Perustassa vuoden tukityöllistettynä eli palkkatuella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?