Matkustus Baltian maihin, Norjaan, Tanskaan ja Islantiin sallitaan – yli 500 hengen tapahtumat mahdollisia heinäkuun alusta

Hallitus päätti matkailuun liittyvistä rajakysymyksistä ja 500 hengen yleisötilaisuuksien rajoituksista.

11.6.2020 8:05 | Päivitetty 11.6.2020 13:18

Hallitus neuvotteli tänään siitä, miten ulkomaiset matkailijat pääsevät Suomeen kesälomamatkoille ja suomalaiset ulkomaille, eli minkä maiden kanssa Suomi muodostaa niin sanottuja matkustuskuplia. Myös yli 500 hengen yleisötilaisuuksista keskusteltiin.

Matkustusrajoituksiin tulee helpotuksia Viron, Latvian, Liettuan, Norjan, Tanskan ja Islannin osalta 15. kesäkuuta alkaen. Rajavalvonnasta näiden maiden välillä luovutaan rajoilla, lentokentillä ja satamissa. Näistä maista tulevan ei tarvitse jäädä enää kahden viikon suositeltuun karanteeniin.

Päätökset vahvistetaan valtioneuvoston istunnossa huomenna.

Epidemiatilanne Ruotsissa on sen sijaan sellainen, että rajoituksista ei ole vielä mahdollista luopua.

– Tätä linjausta ei tehdä kevyesti, vaan ehdottomasta välttämättömyydestä, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) totesi.

– Ymmärrän, että tämä on Ruotsin raja-alueella asuville erittäin ikävää.

Norjassa ja Tanskassa keskustellaan huomenna ja ensi viikolla siitä, onko rajoitusten purkaminen vastavuoroista eli pääsevätkö suomalaiset matkustamaan Norjaan ja Tanskaan 15. kesäkuuta alkaen.

Ruotsalaiset voivat tulla Suomeen välttämättömiksi katsotuista syistä. Välttämätön syy ruotsalaiselle tulla Suomeen voi olla esimerkiksi perheasia, henkilökohtainen syy tai kiinteistö, asunto tai vapaa-ajan asunto Suomessa. Ruotsalaiset, jotka omistavat mökin vaikka Ahvenanmaalla, voivat tulla näin mökilleen, mutta Ohisalon mukaan heidän odotetaan olevan kahden viikon omaehtoisessa karanteenissa.

Rajaliikenteen rajoitukset jatkuvat nykyisellään ulkorajalla eli Venäjän rajalla ja muista kolmansista maista saapuvien kohdalla 14.7. saakka.

Kahden viikon karanteenia suositellaan edelleen kaikille, jotka tulevat muista maista kuin Baltiasta, Norjasta, Tanskasta ja Islannista.

Muualle ulkomaille matkustamista kannattaa välttää

Hallitus ja ulkoministeriö suosittelevat ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille; muualle paitsi Norjaan, Tanskaan, Islantiin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Suomalaisten oma vastuu hänen mukaansa korostuu.

Viro avasi rajansa Euroopan maiden suuntaan kesäkuun alussa. Rajan yli päästetään oireettomat henkilöt, jotka tulevat EU- tai Schengen-maista tai Britanniasta.

Sen sijaan käytännöt karanteeniaikojen suhteen eroavat sen mukaan, mistä maasta henkilö on tulossa. Viro on määritellyt selkeästi sen, millä perusteella tulijan odotetaan jäävän kahden viikon karanteeniin. Jos tulomaan tuore tartunta-aste on yli 15 tapausta 100 000 asukasta kohden, karanteeniin olisi jäätävä. Suomen luku on selvästi tuon alle eli karanteenia ei edellytettäisi.

Yli 500 hengen yleisötilaisuudet mahdollisia

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) kertoi, että ulkotilaisuuksissa, joissa on useita katsomolohkoja tai rajattavissa olevia alueita, voidaan sallia yli 500 hengen tilaisuuksia 1. heinäkuuta lähtien. Yli 500 hengen kokoontumisissa voi olla myös seisomapaikkoja.

Taustalla on vaatimus siitä, että turvavälien pitää silti säilyä.

Isojen tapahtumien kiellon oli tarkoitus ulottua aiemmalla päätöksellä heinäkuun loppuun. 

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?