Kulmunin ehdottamat sopeutus­toimet eivät saa kannatusta hallituksesta – Pääministeri: Nyt on aika elvyttää

Kulmunin ja Vanhasen sopeutuspuheet eivät saaneet kannatusta hallituspuolueiden keskuudessa. Linjaerojen olemassaolo hallituksen sisällä kiistetään.

Tuore myös valtiovarainministeri Matti Vanhanen ja Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ovat väläytelleet talouden sopeutustoimia. Pääministeri Sanna Marin totesi, että syksyn budjettiriihi ei ole oikea paikka keskustella sopeutuksesta.

9.6.2020 18:33

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni nosti maanantaina esille taloustoimia, joita tulisi hänen mukaansa harkita Suomen taloustilanteen kääntämiseksi. Kulmuni mainitsi keinoiksi ainakin eläköitymisiän noston, eläkejärjestelmän uudistamisen, työllisyystavoitteen reilun korottamisen ja työttömyysturvan joustamisen niin, että se vastaa kulloistakin suhdannetta.

Heti maanantaina kävi selväksi, että hallituspuolueista ainakin vihreät ja vasemmistoliitto suhtautuvat kriittisesti työttömyysturvan muutoksiin. Työmarkkinajärjestöt taas älähtivät eläkeiästä.

Kulmunin ohella myös tuore valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) on jo ehtinyt linjata, että sopeutustoimiin tulisi ryhtyä heti seuraavassa budjettiriihessä elokuussa.

Säätytalon neuvotteluihin tiistaina saapunut pääministeri Sanna Marin (sd) totesi medialle, että syksyn budjettiriihi ei ole oikea paikka keskustella sopeutuksesta.

– Nyt on aika ensinnäkin selvitä tästä kriisistä mahdollisimman pienin vaurioin. On aika elvyttää, tehdä elvyttäviä toimia, joilla voimme vahvistaa talouden kasvua ja vahvistaa työllisyyttä.

– Sopeutustoimien aika on siinä vaiheessa, kun talouden tilanne ei ole enää tämänkaltainen kuin tällä hetkellä, Marin sanoi matkalla hallituksen neuvotteluihin.

Pääministeri Sanna Marin (sd) totesi Säätytalolle saapuessaan, että syksyn budjettiriihi ei ole oikea paikka sopeutuspuheille.

Pääministerin mukaan budjettiriihessä käydään läpi rakenteellisia kysymyksiä, joiden kautta pitkällä aikavälillä saadaan työllisyyttä ja taloudentilaa kohennettua. Marin muistutti, että hallituksen rakenteellisia uudistuksia ei tulisi ajatella suhdannetoimina.

Hän ei ottanut vielä kantaa siihen, mitä uusia rakennetoimia hallitus voisi edistää tai voisiko esimerkiksi eläkeputken poisto edetä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson kommentoi sopeutuspuheista, että kukaan asiantuntija tuskin suosittelee kovia sopeutustoimia, kuten suoria menoleikkauksia tai veronkorotuksia, vielä syksylle.

– Sen sijaan pidän melko varmana, että käydään jo syksyllä keskustelua rakenteellisista uudistuksista, ja on tärkeätä, että niiden kohdalta askelmerkit ovat selvillä jo syksyllä.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) kuvattiin saapumassa Säätytalolle 3. kesäkuuta.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) ilmoitti tiistaina tiukasti, ettei ole valmis työttömyysturvan leikkauksiin. Kulmuni esitti maanantaina työttömyysturvaan lisää ”joustavuutta”. Eläkeputken poistamisen hän arveli tulevan hallituksen pöydälle syksyllä.

– Itse lähden siitä, että tässä vaiheessa ei ole tarvetta tehdä mitään muutoksia työttömyysturvaan, mutta syksyllä varmaan palataan näihin asioihin. Meillä on työllisyyden edistämisen ministerityöryhmä, jota ministeri Tuula Haatainen (sd) johtaa, ja siellä käydään näitä asioita läpi, Pekonen sanoi poistuessaan hallituksen neuvotteluista.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ilmaisi Säätytalolle tullessaan, että nyt ei pitäisi puhua kovista talouden kurinpitotoimista.

Vihreiden puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon mielestä nyt pitäisi luoda kuluttajien luottamusta talouteen. Hänen mielestään luottamus täytyy ensin luoda elvyttämällä, mutta yhtä aikaa pitää kuitenkin jo pohtia pitkän aikavälin kestävyyttä.

– Ei ole mitään paikkaa x missä elvytystoimet lakkaavat ja alkavat sopeuttamistoimet, vaan ne kulkevat käsikkäin. Hallituksessa luodaan yhteistä tiekarttaa tästä.

– Paitsi Suomen elvytystoimet, tarvitaan myös EU-tason elvytystoimia, Ohisalo totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?