Kommentti: Annika Saarikko hoitaa kepun tilanteen – puheenjohtajan vaihtumista ensi syksynä pidetään varmana - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Annika Saarikko hoitaa kepun tilanteen – puheenjohtajan vaihtumista ensi syksynä pidetään varmana

Annikka Saarikko tulossa puolueensa ministerivalintakokoukseen Helsingissä maanantaina.

Julkaistu: 9.6. 12:10

Jos joku luuli, että kepun ympärillä pyörivä näytelmä on nyt nähty, väärin luuli. Katri Kulmunin puheenjohtajatarina päättyy, ja syksyllä hän vaihtuu Annika Saarikkoon. Tätä pidetään kepussa jo varmana, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Keskustan ympärillä meni viime viikonloppuna niin lujaa, että kepulaiset ihmettelevät varmaan vieläkin, missä on itä ja missä länsi.

Ex-pääministeri, puhemies Matti Vanhasen (kesk) nostaminen valtiovarainministeriksi on saanut hyväksyvää hyrinää. Varsinkin Vanhasen ”vaatimattomuutta” on katsottu ihaillen.

Politiikan sisäpiireissä kuuluu kuitenkin kuisketta, ettei vaatimattomuus aivan aitoa ole.

Vanhanen halusi paikalle. Kuvaavaa on, että ensin hän oli kieltäytyvinään ministeripestistä. Sitten kepun ministeriryhmän vetämisestä.

No nyt hän on sekä valtiovarainministeri, kepun ministeriryhmän vetäjä ja niin sanottu varapääministeri.

Vanhanen oli silti taatusti paras ja uskottavin valinta. Toivottavasti terveys kestää syöpä- ja sydänleikkausten jälkeen. Sekin jää nähtäväksi, miten vaatimattomaksi heittäytynyt Vanhanen aikoo olla vain ammattiministeri eikä politikoi.

Mitenköhän se on mahdollista?

Demaritkin tykkävät vaihdoksesta. Pääministeri Sanna Marinin (sd) ”maanvaivaksi” kutsuma Kulmuni on nyt pois hallituksesta, ja Vanhanen on sanonut tukevansa pääministeriä.

Ex-ministeri Anu Vehviläisen puhemiesvalinnasta on tullut myös hyväksyttävää hyrinää.

Myös EU-parlamentaarikko Mauri Pekkarinen (kesk) oli vielä viikonloppuna vahva ehdokas valtiovarainministeriksi. Hän asetti kuitenkin niin kovia ehtoja, että hänen valintansa pysähtyi niihin.

Pätkäministeriksi Pekkarinen ei olisi suostunut.

Hän ilmoitti haluavansa keskustan ministeriryhmän vetäjän paikan, mutta vielä viikonloppuna puheenjohtaja Kulmuni piti paikastaan kiinni, missä ei tosin ollut mitään järkeä ja mitä valtiosääntöoppineetkin ihmettelivät.

Mutta eihän kepu kunnossa ole.

Puolueessa on nyt puheenjohtajan kokoinen ongelma, joka ei poistu muuten kuin puheenjohtajaa vaihtamalla.

Viikonvaihteen sotkuinen näytelmä ei lisännyt luottamusta Kulmunin johtajankykyihin. Puolue heilui kuin tuuliviiri. Hallituksesta lähtökin oli Kulmunilla mielessä, mutta kokeneemmat varoittivat tempun seurauksista.

Tammikuussa Annika Saarikko esitteli perheenlisäystään Katri Kulmunille. Kepussa pidetään jo varmana, että Saarikko siirtyy puolueen johtoon Kulmunin jälkeen.

Kulmuni saa lähteä ja paikalle nousee Annika Saarikko, joka palaa elokuussa perhevapailtaan kulttuuri- ja tiedeministeriksi.

Saarikko ei ole ottanut kantaa asiaan. Puoleen sisällä tätä pidetään varmana.

– Mutta Saarikon valinnan varmistaa liberaalien ja lestadiolaisten epäpyhä liitto, joka on pitänyt puolueessa valtaa jo pitkään. Oulun puoluekokoukseen heitä tulee runsaasti, joten eiköhän valinta ole selvä, keskustan sisältä arvioidaan ja lisätään, ettei vanhoilla keskustalaisilla ole enää sijaa puolueessa.

Moni onkin mennyt katsomoon.

Palaavatko he, se jää nähtäväksi.

Loppunäytös nähdään ehkä vasta ensi helmikuussa eduskunnassa. Silloin Matti Vanhanen saattaa palata eduskunnan puhemieheksi ja Saarikko nousee valtiovarainministeriksi ministerikierrätyksessä.

Tässä ennusteessa ei ole kuin yksi mutta:

Hallitus saattaa kaatua syksyllä.

Moni pitää sitä varsinkin keskustassa jopa varmana, sillä ainakaan kepun ja vasemmistoliiton talouspoliittisia ajatuksia ei voi hitsata yhteen millään, ellei jompikumpi antaudu selälleen saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?