Valtiovarain­ministerin valinnassa kimurantteja kysymyksiä – nämä nimet nousevat keskustassa nyt esiin: ”Toivotaan, ettei ministeri koko ajan vaihdu” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Valtiovarain­ministerin valinnassa kimurantteja kysymyksiä – nämä nimet nousevat keskustassa nyt esiin: ”Toivotaan, ettei ministeri koko ajan vaihdu”

Julkaistu: 6.6. 20:06, Päivitetty 6.6. 22:09

Keskustassa pähkäillään, pitäisikö nyt nimittää pätkäministeri vai hakea pidempää ratkaisua. Jotkut näkevät Mika Lintilän valinnalla palasten loksahtavan helposti paikalleen. Piireistä nostetaan hänen lisäkseen Matti Vanhasta, Juha Sipilää ja kunniasta kieltäytynyttä Esko Ahoa. Annika Saarikon suosio on suurta, mutta hänen omat aikeensa arvoitus. Yllätysnimiäkin nousee esiin.

Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä valitsevat uuden valtiovarainministerin Katri Kulmunin erottua perjantaina ministeriöillä maksatetuista esiintymisvalmennuksista nousseen kohun seurauksena. Valinta tehdään kuitenkin Kulmunin esityksestä ja puolueesta arvioidaan, että puheenjohtajan esitystä tuskin kyseenalaistetaan.

Alkuperäisen ilmoituksen mukaan valinta piti tehdä tulevana sunnuntaina, mutta puolue ilmoitti lauantaina, että valinta siirtyy maanantaille. Syytä valinnan siirtymiselle ei ole kerrottu.

Keskustan puoluevaikuttajat kuvailevat tilannetta monimutkaiseksi. Uuden valtiovarainministerin valitsemisen lisäksi on pohdittava, onko tulevasta ministeristä pidempiaikaiseksi valinnaksi, vai vaihtaako valtiovarainministerin salkku omistajaansa jälleen 4.–6. syyskuuta Oulussa käytävän puoluekokouksen jälkeen.

Keskustan puoluekokouksen piti olla parhaillaan käynnissä Vantaalla, mutta se siirrettiin koronavirusepidemian vuoksi syyskuulle. Kulmuni ilmoitti lauantaina, että aikoo asettua ehdolle syyskuun puoluekokouksessa.

Valtiovarainministerin valinnan odotetaan selkeyttävän samalla myös syyskuun asemia. Osan mielestä puolueen puheenjohtajan tulisi kantaa myös painavinta salkkua, mikä keskustan tapauksessa tarkoittaisi valtiovarainministeriä.

Toisaalta on myös mahdollista, että painavin salkku kuuluisi jollekin muulle kuin puheenjohtajalle. Hallituspuolue vihreissä painavinta ulkoministerin salkkua kantaa Pekka Haavisto, eikä suinkaan puolueen puheenjohtaja ja sisäministeri Maria Ohisalo.

Siinä skenaariossa, jossa painavin salkku kuuluisi puheenjohtajalle, olisi nyt haussa joko pätkävaltiovarainministeri, joka sitten syyskuun jälkeen luovuttaisi salkun puheenjohtajalle tai sitten henkilö, jolla on aikomus asettua ehdolle puheenjohtajavaaleissa syksyllä.

Molemmissa tapauksissa jonkinlaista ministerikierrätystä olisi mahdollisesti edessä.

– Saatetaan lähteä etsimään neutraalia henkilöä, joka hoitaa ministerintehtävää vain puoluekokoukseen asti. Toisaalta koronakriisin keskellä ei myöskään toivota, että ministeri koko ajan vaihtuisi, eräs keskustavaikuttaja kommentoi.

Perjantainen eroilmoitus tuli kuitenkin myös kenttäväelle yllätyksenä. Siksi moni toivookin pientä rauhoittumisaikaa ennen puheenjohtajapelien käynnistymistä.

Kokemus keskeinen kriteeri

Valtiovarainministeriltä toivotaan kokemusta, näyttöjä ja valmiuksia toimia vaativassa tehtävässä. Valtiovarainministerin pesti koetaan erityisen raskaaksi koronan ja kasvaneen velkataakan takia.

– Ollaan edelleen kriisitilanteessa. Haasteet, mitä valtiovarainministeri kohtaa ovat historiallista mittakaavaa, Pirkanmaan piirin puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen Tuukka Liuha arvioi.

Tulevalta ministeriltä toivotaan paitsi ammattitaitoa myös hyvää viestintäkykyä sekä äänestäjien että puolueen suuntaan. Ministerin pitää osata perustella ja avata monimutkaisia kokonaisuuksia ja vaikeita päätöksiä.

– Pitää olla sellainen kirstunvartija, joka pystyy elvyttämään, mutta olemaan myös tiukka. Pitää priorisoida tämänhetkisiä hankkeita. Valtiovarainministeri saisi olla kokenut poliitikko, puoluehallituksen jäsen Esko Lehtimäki kommentoi IS:lle.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän nimi toistui useissa kommenteissa.

Kulmunin jälkeen keskustassa tuoreinta kokemusta valtiovarainministerin pestistä on tietenkin Mika Lintilällä, joka toimi valtiovarainministerinä Antti Rinteen (sd) hallituksessa viime vuoden puolella yhteensä noin puolen vuoden ajan.

Lintilän eduksi arvioidaan pitkä ministerikokemus talouspuolelta. Hän on nykyhallituksen elinkeinoministeri ja toimi myös Juha Sipilän (kesk) hallituksessa elinkeinoministerinä.

– Siinä vapautuisi elinkeinoministerin paikka. Tämä olisi minusta helpoin ratkaisu. Tuttu tehtävä Lintilälle, ja hänen tapaansa hoitaa tehtävää kiiteltiin jo aiemmin, puoluevaikuttaja kommentoi.

Nähdään Lintilässä potentiaalia jopa puheenjohtajakisaan lähtijänäkin.

Lintilä on sanonut, ettei ministeripaikoista kieltäydytä, jos sellaista esitetään.

Jos Lintilä valittaisiin uudeksi valtiovarainministeriksi, asetellaan elinkeinoministerin paikalle esimerkiksi 33-vuotiasta eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Kurvista. Kurvista kiitellään etenkin puolueväen huomioimisesta.

– Kurvinen on ryhmänjohtajana erinomaisesti vienyt keskustan profiilia eteenpäin, Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Tuukka Liuha kommentoi.

Keskustalle erityisen tärkeä alueellinen tasa-arvo saattaa kuitenkin seistä Kurvisen valinnan tiellä, sillä Lintilä ja Kurvinen ovat samasta vaalipiiristä.

Alueellinen tasa-arvo huomioon ottaen nostetaan keskusteluissa esiin myös ensimmäisen kauden kansanedustaja Eeva Kalli. Kalli on kotoisin Eurasta, joka kuuluu Satakunnan vaalipiiriin. Myös Kulmunin kanssa saman Lapin vaalipiirin jakava Markus Lohi mainitaan mahdollisena ministeriehdokkaana.

Kokenut kolmikko

Kun toivotaan kokemusta, moni keskustalainen liittää siihen Matti Vanhasen, Juha Sipilän tai Esko Ahon. Jokainen heistä on aikanaan toiminut esimerkiksi pääministerinä, Sipilä viimeisimpänä. Etenkin piireistä kerrotaan, että jäsenet ovat yhteydenotoissaan korostaneet Lintilän lisäksi näitä kolmea nimeä.

Aho kertoo IS:lle lauantaina saaneensa epävirallisia tunnusteluja asiasta, mutta ilmoitti, ettei ole käytettävissä tehtävään.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen viihtyy arvioiden mukaan puhemiehenä hyvin.

Puhemies Vanhasen taas kerrotaan viihtyvän hyvin puhemiehen tehtävissään, eikä hänenkään uskota lähtevän ministeriksi. Kolmen vuoden raskas ministeripesti voisi myös olla rankka puristus terveysongelmista kärsineelle Vanhaselle.

Sipilänkään ei uskota kiinnostuvan valtiovarainministerin tehtävästä.

– Hän on tehnyt ratkaisunsa tukea ministereitä taustalla.

Saarikko yhä suosittu, Kaikkonen ”yleispoliitikko”

Yhdeksi mahdolliseksi pidemmän ajan vaihtoehdoksi povataan perhevapaalla tiede- ja kulttuuriministerin tehtävästä olevaa Annika Saarikkoa. Saarikko kieltäytyi puheenjohtajan paikasta viime syksynä, mutta hän nauttii edelleen suurta suosiota keskustassa.

Tiede- ja kulttuuriministerin pestistä sivussa oleva Annika Saarikko on yhä suosittu puolueväen keskuudessa.

– Hän ei ole toiminut vahvasti talouspolitiikan kanssa, mutta meillä on ollut myös monia hyviä valtiovarainministereitä, jotka eivät ole olleet talouspolitiikassa aiemmin mukana, puoluevaikuttaja muistuttaa.

Saarikolla on aiempaa ministerikokemusta myös Sipilän hallituksesta perhe- ja peruspalveluministerin tehtävästä. Saarikko olisi myös oiva lisä keskustan muuten miesvoittoiseen ministeriryhmään.

– Olisihan se todella harmillista, jos keskustan ministeriryhmässä olisi kolme miestä ja vain yksi nainen. Varsinkin nyt, kun Kulmunin kannattajat ovat suuressa surussa ja varmasti kokevat, että Kulmunia kohdeltiin hieman samalla tavalla kuin Anneli Jäätteenmäkeä, eli että omat eivät tukeneet.

– Helposti saattaa muodostua mielikuva, että onko niin, että naiset jäävät keskustassa yksin, kun tilalle valitaan vaan uusi äijä. Kyllä se saattaa siellä kaihertaa monia, arvioidaan IS:lle.

Saarikko viestitti tänään IS:lle, ettei hänellä ole asiaan mitään kommentoitavaa.

Kulmunin viimesyksyinen puheenjohtajakisan kilpakumppani ja nykyinen puolustusministeri Antti Kaikkonen olisi erään kommentoijan mukaan ”jännä ratkaisu”, vaikka Kaikkostakin pestiin ehdotetaan.

Puolustusministeri Antti Kaikkosta pidetään hyvänä yleispoliitikkona, jonka erikoisalaa talous ei kuitenkaan ole.

Kaikkosta kuvaillaan yleispoliitikoksi, joka on hoitanut puolustusministerin hommat hyvin. Talouspolitiikka ei kuitenkaan ole ehkä hänen vahvuutensa, arvioidaan IS:lle.

– Kaikkosen tilalle nousisi sitten uusi puolustusministeri, ja siihen paikalle olisi taas helppo valita keskustan puolustuspolitiikkaan erikoistunut Mikko Savola, eräs puoluevaikuttaja kommentoi.

Juttua päivitetty kello 21.17: Keskustan ministerivalintakokous on maanantaina. Korjaus kello 22.08: Esko Lehtimäki on puoluehallituksen jäsen.

Juha Sipilän uskotaan viihtyvän poissa politiikan eturivistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?