Kommentti: Keskusta on nyt sekaisin kuin seinä­kello – hallituksen jatkolle ei kannata korkeita kertoimia laskea

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin eroilmoitus nosti kepun sekavan tilanteen pintaan. Puolue on sekaisin kuin vanha seinäkello, ja puolueessa mietitään hallituksesta lähtöä, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Katri Kulmunin ura keskustan johdossa saattaa jäädä lyhyeksi.

6.6.2020 18:14

Keskustan puheenjohtajalla Katri Kulmunilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin jättää valtiovarainministerin tehtävät konsulttimaksukohun jälkeen.

Juuri valtiovarainministerille konsulttilaskut olivat äärimmäisen noloja.

Samalla esille nousi ja nousee puolueen sisäinen tilanne.

Kannatuksen hiipuessa puolue ei ole sisäisesti kunnossa, eikä ole ollut aikoihin.

Kuvaavaa on, ettei edes keskustan sisäpiiri tunnu tietävän, missä nyt mennään. Kulmunin seuraaja piti nimetä viikonvaihteessa, mutta edes puoluehallituksen jäsenet eivät tiedä, mitä tapahtuu.

Ratkaiseva kokous on keskustan puoluevaltuuston kokous ensi viikonloppuna.

Keskustassa on voimia, jotka haluaisivat jättää punavihreän hallituksen sen siliän tien. Mutta jos kepu jättäisi hallituksen puheenjohtajan konsulttimaksuista syntyneen kohun jälkeen, sekään ei näyttäisi hyvältä.

Se näyttäisi huonolta.

Varsinkin kun keskusta ja Kulmuni siunaisivat äskettäin historiallisen, velkaantumisennätykseen johtavan lisätalousarvion.

Samalla mietitään kuitenkin, kuka voisi olla seuraava valtiovarainministeri.

Luonnolliselta tuntuisi päätyä Mika Lintilään, joka voisi palata elinkeinoministerin paikalta entisiin hommiinsa. Mutta sekään ei tuntuisi poliittisesti uskottavalta.

Puolueen sisäpiirissä valtiovarainministeriksi on pohdittu myös eduskunnan puhemiestä Matti Vanhasta tai ex-pääministeri Esko Ahoa. Myös toisen ex-pääministerin Juha Sipilän nimi on mainittu.

Katri Kulmunin ura myös puheenjohtajana taitaa olla kuitattu, vaikka hän ilmoittikin jatkohaluistaan.

Puolueen kannatus on ollut niin alhainen, että puheenjohtajan vaihtoa on ennakoitu muutenkin. Konsulttikohu toi Kulmunin jäähyväisille lisäpuhtia. Annika Saarikon puhelin käy taatusti kuumana.

Kuvaavaa on esimerkiksi nykyisen EU-parlamentaarikon Mauri Pekkarisen kommentit Suomenmaassa, kepun pää-äänenkannattajassa:

”Viimeistään nyt se on nähty, että hyväkään hallitusohjelma vihervasemmiston kanssa ei riitä, jos koko muu hallitus käärii kaikki tekonsa pakettiin liimaamalla otsikon: Tämä hallitus tekee tämänkin asian toisin kuin Sipilän hallitus.”

Voi olla, että keskusta saa vielä nippa nappa valittua Kulmunille seuraajan valtiovarainministeriksi.

Mutta elokuun budjettiriihen jälkeen edessä on kepulle totiset paikat. Samalla koko hallitukselle.

Vedonlyönnissä hallituksen jatkolle ei kannata korkeita kertoimia laskea.

Eduskunnassa on 123 edustajan porvarienemmistö. IS:n tietojen mukaan perussuomalaisiin ei juuri nyt ole oltu yhteydessä. Mutta elokuun budjettiriihen päälle kontakteja saattaa syntyä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?