Esko Aho kieltäytyy valtiovarainministerin tehtävästä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Esko Aho kieltäytyy valtio­varain­ministerin tehtävästä – myöntää saaneensa epävirallisia tunnusteluja

Entinen pääministeri sanoi, että paluu päivänpolitiikkaan ei ole ajankohtaista.

Esko Aho sanoi, ettei ole käytettävissä valtiovarainministerin valinnassa.

6.6.2020 14:50

Katri Kulmunin (kesk) ero valtiovarainministerin paikalta aloitti kiivaan huhumyllyn seuraajasta. Yhtenä nimenä spekulaatioissa on pyörinyt myös entinen pääministeri, kansanedustaja, keskustan puheenjohtaja ja eduskunnan puhemies Esko Aho.

66-vuotias Aho kuitenkin sanoi, että hänen nimensä Kulmunin seuraajaspekulaatioissa voi vetää yli.

– Sellainen ei ole ajankohtainen asia. En ole valtiovarainministerin tehtävään valmis, Aho sanoi Ilta-Sanomille puhelimitse.

– Olen sanonut, että paluu politiikkaan olisi iso askel, Aho jatkoi.

Aho kuitenkin myöntää, että hän on Kulmunin eroilmoituksen jälkeen saanut joitakin epävirallisia tunnusteluja valtiovarainministerin tehtävästä.

– Mitään virallista ei ole ollut, joitakin yksityiskeskusteluja vain eri vaihtoehdoista. En usko, että olen varteenotettava vaihtoehto enkä sopiva henkilö.

– Tässä ovat siis taustalla sekä henkilökohtaiset syyt että myös se, että tehtävä näyttää siltä, etten pystyisi sitä hoitamaan, Aho lisäsi.

Aho sanoi, että kansakunnan taloudellinen ahdinko on tosin tuttu tilanne. Aho on juuri kirjoittamassa kirjaa 1990-luvun lamasta, kun hän johti Suomea pääministerinä vaikeina aikoina.

– Vaikeudet ovat siis tuttuja, ajanjakso vain eri, Aho naurahti.

Aho toimi pääministerinä huhtikuusta 1991 huhtikuuhun 1995. Sen lisäksi hän on toiminut keskustan kansanedustajana 20 vuotta (1983–2003) ja keskustan puheenjohtajana 1990–2002.

Päivänpolitiikan jätettyään Aho on toiminut muun muassa Sitran yliasiamiehenä, Nokialla johtajana, Harvardin yliopistossa sekä suomalaisten yritysten idänkauppaa edistävän East Officen johtokunnan puheenjohtajana ja JPMorgan Chase -pankin neuvonantajaryhmässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?