Kulmuni paljasti lähipiirilleen uutispommin perjantai­aamuna – keskustalaiset kertovat eron taustat: ”Ei puolue kestä tällaista kohua” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kulmuni paljasti lähipiirilleen uutispommin perjantai­aamuna – keskustalaiset kertovat eron taustat: ”Ei puolue kestä tällaista kohua”

Keskustan toimijat Matti Vanhanen (ylh. vas.), Petri Honkonen (ylh. oik.), Mika Lintilä (alh. vas.) ja Jouni Ovaska kertovat Katri Kulmunin eron taustoista.

Julkaistu: 6.6. 6:35

Lähipiirin mukaan Kulmuni halusi katkaista kohun, joka oli aiheuttanut keskustalle kestämättömän tilanteen.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni paljasti perjantaiaamuna lähipiirilleen uutispommin: hän kertoi eroavansa valtiovarainministerin paikalta.

Ratkaisu oli muhinut jo edellisinä päivinä, ja tilannetta oli käyty läpi keskustan sisällä eri kokoonpanoissa.

Torstaina Kulmuni osallistui tavalliseen tapaan keskustan eduskuntaryhmän kokoukseen ja eduskunnan kyselytunnille, eikä hiiskunut eroaikeistaan puoluetovereilleen.

Kohu oli alkanut Suomen Kuvalehden tiistai-iltana julkaisemasta uutisesta, eikä se sammunut, vaikka Kulmuni ilmoitti seuraavana päivänä maksavansa koulutukset omasta pussistaan.

Torstai-iltana Suomen Kuvalehti kertoi Kulmunin erityisavustajan Kari Jääskeläisen myöntävän, että Kulmunia oli valmennettu Antti Rinteen eropäivänä A-studiota varten.

Tämä todisti, että 56 203 euron koulutuskokonaisuudessa ei ollut kyse vain ministerin sparraamisesta, vaan Kulmuni oli saanut kallista valmennusta myös keskustan puheenjohtajan ominaisuudessa samalla, kun kulut menivät ministeriöiden eli suoraan veronmaksajien piikkiin.

Keskustan eduskuntaryhmä ja puoluehallitus saivat tiedon Kulmunin erosta puolueen sisäiseen viestiketjuun perjantai-iltapäivällä vain kymmenen minuuttia ennen tiedotustilaisuuden alkamista. Kulmuni ilmoitti viestissään kantavansa vastuun tapahtuneesta.

Lyhyen tiedotustilaisuuden jälkeen Kulmuni kävi asiaa läpi vielä lähipiirinsä kanssa. Tunnelmaa kuvaillaan surulliseksi.

Jouni Ovaska (kesk) kertoo, ettei puolueen eduskuntaryhmällä ollut Kulmunin ratkaisusta minkäänlaista tietoa.

Jouni Ovaska (kesk) sanoi tapauksen osoittavan, että politiikka voi olla julmaakin, mutta kiitti Kulmunia vastuun kantamisesta.

– Kaikki meistä tekevät virheitä, mutta harva kantaa niistä tällä tavalla vastuun, Mikko Kärnä (kesk) komppasi.

Lähipiirin mukaan Kulmuni halusi katkaista kohun, joka oli aiheuttanut keskustalle kestämättömän tilanteen.

– Katri teki sen johtopäätöksen, että kohukirjoittelu olisi jatkunut pitkään. Puolueelle, jonka kannatus on kymmenen prosenttia, tilanne on kestämätön. Ei puolue kestä tällaista kohua, IS:lle todetaan keskustan eduskuntaryhmästä.

Kulmunin päätös oli joka tapauksessa dramaattinen, sillä keskustassa tulkittiin heti asiaa siten, että Kulmunin ero tulee johtamaan syyskuussa myös puheenjohtajan vaihtumiseen.

Ääneen tämän sanoi keskustan viime vuoden puheenjohtajakilpailussa Antti Kaikkosta kannattanut Mikko Savola (kesk).

– Yleensä nämä lähtevät vyörymään eteenpäin. Tässä on ollut niin surullinen, hämmentynyt ja järkyttynyt, että on parempi antaa pölyn hetken aikaa laskeutua, Savola kommentoi.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) katsoo, että Kulmuni teki oikean ratkaisun, vaikka hänen mielestään ministereiden oikeutta kouluttautumiseen tulee puolustaa.

– Minäkin olen saanut englannin ja ruotsin kieleen yksityistunteja, ja kansanedustajat saavat kallista talouspolitiikan johtamiskoulutusta Sitralta, jonka yhteiskunta maksaa. Tässä tapauksessa summan suuruus ja rajalinja ministeriön ja puolueen tehtävien välillä oli sillä tavalla epäselvä, että Kulmuni arvioi, että on syytä tehdä johtopäätökset. Hän tietää itse parhaiten, mitä yksityiskohtia tähän liittyy, ja ovatko kansalaiset hyväksyneet tätä, Vanhanen sanoo.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen arvioi Kulmunin tehneen oikean ratkaisun.

Vanhanen puhuu ”puolueen virheestä”. Käytännön junailun koulutusasiassa hoiti Kulmunin erityisavustaja Kari Jääskeläinen.

Tekir-hankinnassa toimittiin vastoin valtioneuvoston hankintaohjetta, sillä yli 20 000 euron hankinnat olisi pitänyt kilpailuttaa.

Keskustan muulle puoluejohdolle Kulmunin viestintäsopimus tuli yllätyksenä.

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen katsoo, että Kulmuni kantaa raskaan vastuun tilanteessa, johon ”hän on osittain itse tahtomattaan joutunut”.

– Eihän poliitikot ihan jokaista laskua räknää itse, mutta vastuu pitää kantaa, eräs keskustan kansanedustaja sanoo.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) luonnehtii Kulmunin päätöstä erittäin kovaksi ja suoraselkäiseksi.

– Harmittaa, että näin kävi. Kun maassa on pandemiakriisi, kaikkein vähiten tarvitaan poliittista kriisiä. Nyt on tärkeintä, että hallituksen toiminta pystytään vakauttamaan.

Lintilä toimi valtiovarainministerinä Antti Rinteen (sd) hallituksessa.

Suomi ei kaipaa poliittista kriisiä, vaan vakautta, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoo.

Lintilä ei ota kantaa siihen, onko hän käytettävissä uudelleen samaan tehtävään, mutta ei ajatusta tyrmääkään.

– Meillä on selkeä systeemi puolueessa eli ministerit nimittää eduskuntaryhmä ja puoluehallitus, ja tapana on ollut, että aatteellista liikettä palvellaan niistä tehtävistä, joita osoitetaan.

Valtiovarainministeriksi on ollut esillä myös keskustan eduskuntaryhmän ulkopuolisia nimiä, kuten Esko Aho ja Olli Rehn.

Ulkopuolista ehdokasta perustellaan sillä, että syksyllä valittavasta puheenjohtajasta tulee hyvin todennäköisesti valtiovarainministeri. Kyse voisi olla siis pätkäpestistäkin.

– Olisi hankalaa, jos siihen valittaisiin joku, joka tulee pyrkimään puheenjohtajaksi, keskustan eduskuntaryhmästä arvioidaan.

Keskusta kokoontuu valitsemaan valtiovarainministeriä sunnuntaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?