Koronakoordinaatio­ryhmän asiakirjat paljastavat kriisin alussa koetun suojavaruste­ahdingon – STM:n arvio riittävyydestä muuttui täysin vain viikossa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Koronakoordinaatio­ryhmän asiakirjat paljastavat kriisin alussa koetun suojavaruste­ahdingon – STM:n arvio riittävyydestä muuttui täysin vain viikossa

Suojavarusteiden markkinaa kuvailtiin maaliskuun lopussa kaoottiseksi: tavara oli haettava itse Kiinasta, hinnat olivat kovia ja kaupat oli lyötävä nopeasti lukkoon. Kuva Keski-Suomen keskussairaalasta huhtikuun alusta.

Julkaistu: 5.6. 14:18

Euroopan komissio ehdotti Suomelle mahdollisuutta varmuusvarastoida koronatarvikkeita, mutta työ- ja elinkeinoministeriö torppasi ajatuksen. Ministeriön mukaan varastojen muodostaminen olisi heikentänyt entisestään varusteiden saatavuutta.

Hallituksen koronakoordinaatiotyöryhmän asiakirjat paljastavat, kuinka suuri pula suojavarusteista Suomessa oli koronakriisin iskettyä.

– Käytännön tasolla Suomen varastot ehtyvät nopealla tahdilla eikä varmuusvarastokaan tätä pelasta, sosiaali- ja terveysministeriön tilannearvio kuului 30. maaliskuuta.

IS:n valtioneuvoston kansliasta tietopyynnöllä saamien asiakirjojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä nähtiin uhkakuvana se, että Kiinassa tulisi uusi tautiaalto, materiaalien tarve kasvaisi ja tehtaita menisi uudelleen kiinni.

– Euroopassa tilanne on paha vielä pitkään. Se, mitä saadaan hankittua, menee käytännössä suoraan käyttöön, sosiaali- ja terveysministeriö arvioi.

IS kertoi jo aiemmin, että Huoltovarmuuskeskuksessa pelättiin maskien loppuvan ennen pääsiäistä.

Hallituksen ja STM:n ministereiden viesti julkisuudessa on ollut aivan toisenlainen: esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) kertoi 12. maaliskuuta eduskunnassa Suomen olevan ”äärimmäisen hyvin” varautunut tilanteeseen sikainfluenssan jäljiltä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi 6. maaliskuuta, että Suomi on materiaalisella tasolla mitattuna monia EU-maita keskimääräistä paremmassa asemassa. Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi eduskunnalle 27. helmikuuta, että Suomen varautuminen tartuntatautien leviämiseen on erittäin korkealla tasolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee kertoi Ylen A-studiossa 23. maaliskuuta varmuusvarastojen avaamisesta ja vakuutti, että ”olemme tämän asian kanssa nyt turvallisin mielin, että näitä suojaimia riittää”.

Vain noin viikkoa myöhemmin Sillanaukeen lausunnon jälkeen STM:n arvio suojavarusteiden riittävyydestä koronakoordinaatioryhmän kokouksessa oli siis aivan toisenlainen.

Kokouksessa käytiin läpi myös kotimaisen tuotannon potentiaalia: FFP2- ja FFP3-hengityssuojaimien osalta arvioitiin, että tuotannon käynnistäminen kestäisi jopa noin viisi kuukautta, ja Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Martti Humppila katsoi, että painopisteen tulisi olla hengityssuojainten hankkimisessa ulkomailta. Kirurgisten maskien osalta kotimaisen tuotannon arvioitiin käynnistyvän Suomessa nopeallakin aikataululla.

Koronakoordinaatioryhmän 9. huhtikuuta pidetystä kokouksesta käy ilmi mielenkiintoinen tieto.

Euroopan komissio oli ehdottanut Suomelle mahdollisuutta varmuusvarastoida 6–9 kuukauden ajaksi rokotteita, lääkkeitä, suojavarusteita, lääkinnällisiä tarvikkeita ja laboratoriotestaustarvikkeita.

Sisäministeriö piti kannatettavana, että Suomi ilmoittaisi halukkuutensa materiaalin varastointiin.

– Koska Suomi ei ole pystynyt vastaamaan muiden EU-maiden, erityisesti Italian, avunpyyntöihin muuten, olisi tärkeää, että Suomi profiloituisi myönteisesti. Asia voi vaikuttaa jatkossa muiden maiden halukkuuteen auttaa Suomea, jos joudumme pyytämään apua, sisäministeriö perusteli.

Myös sosiaali- ja terveysministeriö suhtautui aloitteeseen myönteisesti, mutta työ- ja elinkeinoministeriö torppasi ajatuksen.

– Huoltovarmuuskeskuksen voimavarat on tällä hetkellä sidottu täysin STM:n tukipyyntöjen toteuttamiseen suojainten hankkimiseksi Suomen sosiaali- ja terveydenhuollolle. HVK:lla ei ole tässä poikkeuksellisessa tilanteessa mahdollisuutta suunnitella ja toimeenpanna kokonaan uuden EU-tason varastointijärjestelmän käyttöönottoa, työ- ja elinkeinoministeriö ilmoitti.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan varastojen muodostaminen ”kurjistaisi entisestään saatavuustilannetta”.

– Vallitsevasta kaoottisesta markkinatilanteesta johtuen on suuri riski, että hankinta kohdistuukin erittäin kalliisiin ja mahdollisesti käyttökelvottomiksi osoittautuviin suojavarusteisiin.

Koronakriisin alkuvaiheen jälkeen Suomen suojavarustetilanteen on arvioitu parantuneen. Esimerkiksi kirurgisten maskien riittävyyttä on kuvailtu hyväksi ja hengityssuojainten saatavuutta kohtalaiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?