Kulmunin valmennusta ei kilpailutettu – ministeriöille lähteneet 56 000 euron laskut roimasti yli rajan

Valtioneuvoston hankintaohjeen mukaan yli 20 000 euron hankinnat tulisi kilpailuttaa. Valtiovarainministeriön vt. viestintäjohtaja Thomas Sund on ”harmistunut” rajan ylittymisestä.

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on kertonut saaneensa valmennuksesta apua esiintymisjännitykseen.

3.6.2020 18:12

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sai syksyn ja kevään aikana esiintymisvalmennusta viestintätoimisto Tekiriltä 56 203 euron edestä.

Kulmunin valmennuksesta uutisoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti.

Kulmunin esiintymisvalmennus meni ministeriöiden eli suoraan veronmaksajien piikkiin. Tavallisesti puolueet ovat vastanneet itse puheenjohtajiensa kouluttamisesta.

Hankintaprosessissa on toimittu myös vastoin valtioneuvoston hankintaohjetta.

Valtioneuvoston hankintaohjeen mukaan 20 000 euroa ylittävät hankinnat tulisi kilpailuttaa, mutta niin työ- ja elinkeinoministeriön kuin valtiovarainministeriönkin esiintymiskoulutuksesta maksamat summat ylittivät kirkkaasti tämän rajan.

Työ- ja elinkeinoministeriö maksoi kaksi laskua elo-lokakuun välisenä aikana, joiden arvonlisäverollinen yhteishinta oli IS:n ministeriöstä saamien tarkentuneiden tietojen mukaan 29 884 euroa.

Kulmunin esiintymisvalmennus alkoi alkusyksystä työ- ja elinkeinoministeriössä ja jatkui myöhemmin valtiovarainministeriössä. Kulmuni nousi valtiovarainministeriksi joulukuussa.

Valtiovarainministeriö maksoi tammi-huhtikuussa kolme koulutukseen liittyvää laskua, joiden verollinen yhteissumma oli 26 319 euroa.

Kun valtiovarainministeriössä havaittiin, että koulutuksesta maksettu summa oli ylittänyt 20 000 euron rajan, ministeriöistä ilmoitettiin Tekirille, ettei kyseistä sopimusta enää käytetä.

– Sisäiset prosessit kyllä toimivat, mutta olen harmistunut, että mentiin yli sen rajan, valtiovarainministeriön vt. viestintäjohtaja Thomas Sund kommentoi IS:lle.

Kun valtiovarainministeriö reagoi rajan ylittymiseen, oli tilatut valmennukset jo toteutettu. Viimeinen esiintymiskoulutus pidettiin maaliskuun 31. päivänä, jolloin Kulmuni valmistautui Kauppalehden haastatteluun.

– Emme maksaneet turhasta tai tyhjästä, Sund sanoo.

Hankintapäätös Kulmunille annettavasta esiintymiskoulutuksesta tehtiin työ- ja elinkeinoministeriössä.

Työ- ja elinkeinoministeriö perusteli muistiossa esiintymisvalmennusta ”Suomen taloustilanteella ja EU-puheenjohtajakaudella”.

– Elinkeinoministerin esikunta on esittänyt ministeriön hallinnolle toiveen ja tarpeen saada elinkeinoministerille uuden tehtävän sujuvaan haltuunottoon liittyvää viestinnän sparrausta, muistiossa mainitaan.

7. elokuuta 2019 tehdyn muistion mukaan Kulmunin esikunta esitti työ- ja elinkeinoministeriön hallinnolle toiveen saada Kulmunille uuden tehtävän haltuunottoon liittyvää ”vaativan viestinnän sparrausta”. Alleviivaus IS:n tekemä.

Tekirin valitsemista koulutuksen toteuttajaksi työ- ja elinkeinoministeriö perusteli yrityksen laajalla kokemuksella vaativan viestinnän koulutuspalveluista. Keskustan puoluesihteerin Riikka Pirkkalaisen mukaan keskusta on käyttänyt viime vuosina useasti Tekiriä, mutta erillistä yhteistyösopimusta ei ole, vaan hankinnat ovat olleet yksittäisiä. Keskustan ex-puoluesihteeri Timo Laaninen on työskennellyt neuvonantajana Tekirissä.

Hallitusneuvos Kari Klemm työ- ja elinkeinoministeriöstä pitää kilpailuttamista suositeltavana, mutta korostaa luottamuksen merkitystä. Tekiriä oli käytetty ministeriössä aiemmin. Hankinnan pohjana oli Tekirin tarjous, joka alitti hankintaohjeen mukaisen kilpailutusrajan.

Klemmin mukaan lähtökohtana oli tukea Kulmunia ministerin tehtävän haltuunotossa.

– Näissä on aina se riski, että eri asiayhteyksiin ja aikatauluihin sidotaan erilaisia tekijöitä, Klemm kommentoi.

Päivämäärät herättävätkin huomiota: kun työ- ja elinkeinoministeriö solmi sopimuksen Tekirin kanssa, Kulmuni kävi puheenjohtajakampanjaa.

Tekirin työ- ja elinkeinoministeriölle tekemän tarjouksen mukaan valmennuspaketin arvonlisäveroton hinta oli 13 600 euroa. Myöhemmin Tekir teki sopimuksen viestintäpalveluista valtiovarainministeriön kanssa.

Tekirin tarjouksen mukaan valmennuksen tavoitteena oli kehittää Kulmunin valmiuksia televisiokeskusteluissa, kaksintaistelumaisessa keskustelussa ja puheen pitämisessä. Keskustelu- ja kaksintaistelutilanteen valmentaminen maksoi Tekirin tarjouksen mukaan ilman arvonlisäveroa 4 900 euroa ja puhetilanteen valmentaminen 3 800 euroa. Kriisiviestinnän asiantuntijana tunnetun Tekirin hallituksen puheenjohtajan Harri Saukkomaan tuntihinta strategisesta konsultoinnista oli tarjouksen mukaan ilman arvonlisäveroa 700 euroa.

– Tekirin asiantuntijat käyvät läpi ministeri Kulmunin esiintymisiä, poliittista keskustelua, muiden johtavien poliitikkojen väittelytekniikkaa ja poliittisia ulostuloja. Harjoitukset valmentavat Kulmunia vastaamaan kysymyksiin, joita toimittajat kysyvät juuri hänen asemassaan toimivilta henkilöiltä sekä auttavat häntä varautumaan muiden keskustelijoiden väitteisiin ja argumentteihin, Tekirin tarjouksessa kuvailtiin.

Syyskuun 13. päivä Tekir antoi Kulmunille, vastavalitulle keskustan puheenjohtajalle, valmennusta 6 076 euron edestä. Seuraavana aamuna Kulmuni oli haastateltavana Ylen Ykkösaamussa.

Kun hallituskriisi huipentui Antti Rinteen (sd) eroon pääministerin paikalta joulukuun 3. päivä, Kulmuni sai viestintäsparrausta 6 324 euron edestä.

Kulmunia valmennettiin siis ministeriön piikkiin tuhansien eurojen edestä samana päivänä, kun Rinne väistyi keskustan muodostaman paineen vuoksi hallituksen johdosta.

Kulmuni sai sparrausta Tekiriltä myös 3. joulukuuta, jolloin Antti Rinne erosi pääministerin paikalta.

IS tiedusteli Kulmunilta, kuuluiko myös hallituskriisin aikana annettu sparraus ministeriön maksettavaksi.

– Hän antoi Ylelle jo kommentit, Kulmunin poliittinen erityisavustaja Kari Jääskeläinen kuittasi.

Kulmuni perusteli Ylelle koulutusta sillä, että hän jännittää esiintymistä ja on saanut apua esiintymisvarmuuteen.

Puoluesihteeri Pirkkalainen kertoi keskustan ostaneen nykyiselle puoluejohdolle koulutusta erityisesti puhetaitoon liittyen. Ministeriön hankkimaan koulutukseen Pirkkalaisella ei ollut kommentoitavaa.

Valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtajan Juha Majasen mukaan Kulmunin koulutuksiin ”ei liity oikeudellisia tai hallinnollisia epäselvyyksiä”. Majasen tviitin mukaan ministeriö julkaisee illalla asiasta tarkemman oikeudellisen arvion.

Juttu muokattu kello 18.23: Lisätty Majasen kommentti ja tviitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?