EK hämmästelee hallituksen 40 miljoonan euron tukea työttömyyskassoille – ”Se tässä muutetaan” - Politiikka - Ilta-Sanomat

EK hämmästelee hallituksen 40 miljoonan euron tukea työttömyyskassoille – ”Se tässä muutetaan”

Työttömyyskassat maksavat 5,5 prosenttia työttömyysturvasta. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ihmettelee, miksi valtio maksaa nyt 40 miljoonalla eurolla palkansaajien osuutta.

Julkaistu: 3.6. 17:00

Palkansaajat maksavat työttömyyskassojen jäsenmaksuina 5,5 prosenttia työttömyysturvasta, nyt hallitus tukee kassoja verovaroin.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK kummastelee eilisen lisäbudjetin yksityiskohtaa. Hallitus antoi palkansaajien työttömyyskassoille 40 miljoonan euron lahjan veronmaksajilta.

Sivulauseessa hallituksen tiedote kertoi, että valtio rahoittaa ”40 miljoonaa euroa palkansaajakassojen omarahoitusosuuden laskemisesta väliaikaisesti”.

– Se asettaa eri työttömyyskassojen jäsenet eri asemaan. Toisten lakiin perustuvaa velvollisuutta valtion toimesta kompensoidaan. Sitä siinä tarkoitetaan, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi.

– Työttömyyskassojen pitäisi huolehtia 5,5 prosenttia työttömyyskorvauksista. Se tässä muutetaan, Häkämies jatkoi.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäderin mukaan valtion rahat kelpaavat työttömyyskassoille, ja välillä on palkansaajien vuoro.

Palkansaajat maksavat itse työttömyysturvasta vain 5,5 prosentin lakisääteisen osuuden. Tämä kerätään työttömyyskassojen jäsenmaksuina.

Loput työttömyysturvasta maksavat valtio sekä työntekijät ja työnantajat yhdessä. Valtio rahoittaa ansiopäivärahan perusosan, ja loppu työttömyysturvasta rahoitetaan Työllisyysrahaston kautta työnantajien ja palkansaajien työttömyysvakuutusmaksuilla.

Koronakriisi on koetellut lomautuksilla ja irtisanomisilla työttömyyskassoja eri tavalla, ja nyt hallitus auttaa työttömyyskassoja selviämään 5,5 prosentin osuudestaan työttömyysturvan rahoituksessa.

– Tämä on omiaan synnyttämään keskustelua ”universaalista työttömyysturvamallista”. Eriarvoisuus, joka koskee kassan jäseniä ja ei kassan jäseniä, tulee vauhdittamaan keskustelua. Minkälainen järjestelmä olisi oikeudenmukainen, Häkämies kyseli.

Hallitus antoi toisessa lisäbudjetissaan työttömyyskassoille jo 20 miljoonaa euroa lisäväen palkkaamiseen, jotta ruuhkautuneet kassat saisivat käsiteltyä kaikki päivärahahakemukset.

Nyt hallitus antoi neljännessä lisäbudjetissaan siis 40 miljoonaa euroa työttömyyskassoille, jotta ne selviäisivät 5,5 prosentin omavastuuosuudestaan työttömyysturvan rahoittamisessa.

Raha kelpaa palkansaajien liitoille ja kassoille laidasta laitaan.

– Kun kassojen kulut nousevat, omavastuuosuutta koetetaan hillitä tällä 40 miljoonalla. Tämä on tilapäinen juttu. Jos koronakriisi jää päälle, kyllä kassojen maksut nousevat, mutta ei vielä, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoi.

Tuki kelpaa myös Akavan kassoille?

– Kyllä kelpaa. Kaikki maksut, jotka pystytään pitämään alempana, hyvä niin. Ihmettelen, jos EK tätä kritisoi. Kyllähän tässä on tultu vastaan esimeriksi lomautusajoissa, tai kikyssä, jossa siirrettiin työantajamaksuja palkansaajille pari miljardia. Jos tässä omavastuuosuutta poistetaan 40 miljoonalla, ihmettelen tämän kritisoimista. Välillä on palkansaajan vuoro, Fjäder totesi.

Työttömyyskassat voivat parantaa omaa tilannettaan nostamalla jäsenmaksujaan. Onko Akavan liitojen työttömyyskassoissa jäsenmaksujen korotuspainetta?

– Syksymmällä katsotaan, ja kannattaa katsoa tilannetta kesän yli, ja sulaako lomautusaalto. Jos se ei muutu todellisiksi irtisanomisiksi, silloin pärjätään nykyisillä jäsenmaksuilla. Jos tilanne jää päälle, silloin kassat joutuvat tilanteen arviomaan; Fjäder vastasi.

Hallituksen vuoden neljännessä lisäbudjetissa valtio varautui maksamaan kaikkiaan 812 miljoonan euron lisämenot työttömyysturvaan.

Neljäs lisäbudjetti oli suuruudeltaan 5,5 miljardia euroa, ja valtio on tänä vuonna ottanut velkaa 18,8 miljardia euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?